poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: 3F - oszuści -nie dostaniecie żadnych pieniędzy jak chcecie mieć "dagpenge " !  (Przeczytany 50108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wiatr

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Tak place A-kase i prawnika w zwiazkach,ale jeszcze troche brakuje mi stazu w A-kasie.Tak wiec nie moge isc do prawnika,poniewaz boje sie,ze gdy pracodawca dowie sie to mnie zwolni i zostane bez niczego.W mojej firmie nikomu nie placi za nadgodziny ani zadnego dodatku za godziny nocne.Czy umowa moze zawierac taki przepis,ze pracodawca nie placi za nadgodziny?Czy moze ktos podac jakies informacje na ten temat?

Czesc,chcialbym poinformowac cie ze wszystkie informacje jakie udziela ci pracownicy zwiazkow zawodowych sa poufne, dla wlasnego spokoju mozesz o to poprosic, jezeli placisz zwiazki to to wykorzystaj.

Jezeli chodzi o to ze nie placi za nadgodziny  ani za dodatek nocny, to musisz dowiedziec sie czy taka umowe ma firma w ktorej pracujesz ze zwiazkami, bo to od tego zalezy, ale najlepiej zapytaj o to w zwiazkach.

Offline wiatr

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Dzien dobry wszystkim.Osobiscie rozumiem,ze prawo jest dla wszystkich i w przypadku utraty pracy przechodzi sie na A-kase.Rozumiem rowniez ,ze wypracowane nadgodziny beda odliczone od zasilku i z nich nalezy sie utrzymac.Nie rozumiem tylko jednego,w moim przypadku pracuje miesiecznie od 180 do ponad 200 godz.Za nadgodziny nie mam placone,poniewaz tak zapisane jest w umowie.Wiec gdy bede zmuszona przejsc na A-kase to jak mam wytlumaczyc,ze pomimo wypracowanych nadgodzin nie mam za nie placone?Czy to jest w porzadku ze strony pracodawcy?Moze ktos zna odpowiedz na pytanie:co to sa nadgodziny i w jaki sposob sa obliczne?
.

Aby miec prawo do akassy musisz byc czlonkiem 12 miesiecy/minimum/ i co najwazniejsze miec przepracowane 1924 godziny,chorobowe za ktore placi firma tez sie liczy.

Za nadgodziny musisz miec placone, zapytaj w zwiazkach.
co to sa nadgodziny ? hmmmm powiedzmy ze w kontrakcie masz np 37 godzin tygodniowo, to kazda godzina wiecej jest nadgodzina.
Zalezy ile godzin tygodniowo masz w kontrakcie.

Np. normalnie pracujesz od 8 do 16 , a powiedzmy ze czasami pracujesz od 8 do 17 to juz masz jedna nadgodzine, itd itd.
W niedziele  powinnas miec tzw setki czyli jezeli masz np na godzine 130 dkk to w niedziele masz 230 dkk, z sobotami moze byc roznie , np mozesz miec zamiast setek 50-tki czyli 50 % wiecej itd itd, jak masz jakies pytania to pisz, chetnie pomoge.

Offline Ola90

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
Dziekuje za odpowiedz.Mam umowe  "FUNKTIONÆRER" i podobno dlatego za nadgodziny nie placi sie ale przysluguja dni wolne w stosunku 1:1. Niezbyt dobrze radze sobie z jezykiem dunskim i nie jestem pewna czy dobrze przetlumaczylam.Te informacje przeczytalam ze strony zwiazkowej KRIFA.Mam jeszcze  pytanie czy pracodawca moze np.wpisac 45 godz.tygodniowo?Czy 37 to jest max?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
"Funktionær" rozliczani sa w stosunku tygodniowym. Masz wypracowac 37 godzin w tygodniu, natomiast w jakim ukladzie nikogo nie intersuje. Stad tez nadgodziny nie sa platne.
Raz pracujesz 12 godzin, raz 5. Tak by tydzien zamknal sie w 37 godzinach.
Szczegoly "funktionær" musi dopowiadac Twoj kontrakt lub "ksiega zakladowa".
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Nie 37 to nie musi byc max.
Zalezy od umowy zbiorowej "pod" która jestes zatrudniona.
Moze byc np. ze czas pracy to SREDNIO 37 godzin tygodniowo w ciagu np. 16 tygodni. Czyli moze byc mniej w jednym tygodniu a wiecej w drugim.
Mozesz byc zatrudnina i samej musisz ustalac swoje godziny pracy np. w tym tygodniu pracujesz 10 godzin dziennie i sama musisz zadbac o to zeby miec wolne w innym terminie.
Bardzo mozliwe ze twojej umowie nie ma nadgodzin a sa inne ustalenia.
Mozliwosci jest mnóstwo.

...W niedziele  powinnas miec tzw setki czyli jezeli masz np na godzine 130 dkk to w niedziele masz 230 dkk, z sobotami moze byc roznie , np mozesz miec zamiast setek 50-tki czyli 50 % wiecej ...

Nie mozna tak uogólniac bo kazda umowa moze byc inna, moze byc placone tak jak Wiatr pisze , moze byc przeliczone na wolne godziny a jak sie przelicza to tez indywidualna sprawa.
Niektóre umowy zbiorowe np. inaczej naliczaja nadgodziny do godz. 17 a inaczej po 17 itp itd.
Jestes objeta funktionærloven czy jestes zatrudniona jak funktionær?

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu dla wszystkich. To ze ktos pracuje na pewnych zasadach absolutnie nie oznacza ze te same zasady obowiazuja na twoim stanowisku pracy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Ola90

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
W umowie nie ma zadnego slowa"funktionærloven"tylko naglowek umowy to "funktionær" Nie mam zadnej umowy zbiorowej.Posiadam tylko wlasna umowe, w ktorej okreslona jest stawka godzinowa,ilosc godzin tygodniowo oraz to,ze nadgodziny nie sa platne.W umowie nie mam zadnej wzmianki o przeliczaniu nadgodzin na dni wolne.A mam tez okres wypowiedzenia jeden miesiac-to wszystko.ps. Czyli mam rozumiec,ze pracodawca moze uniknac placenia nadgodzin jezeli np.wpisze 50godz.tyg?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
To nie tak ze pracodawca moze uniknac placenia - to zalezy od twojej umowy o prace i jesli pracodawca jest nim objety - od ukladu zbiorowego.
Mozliwe ze unika placenia, mozliwe ze takie sa warunki umowy.

To nie ty masz miec umowe zbiorowa to pracodawca podpisuje umowe zbiorowa.

Dlatego radze jeszcze raz - zapytaj w Akassie lub swoich zwiazkach bo tu na poloniainfo dowiesz sie tylko jak inni pracuja - nic ci to nie pomoze ze sie dowiesz jak inni pracuja - jedyne co dla ciebie wazne to twoja umowa o prace i ewntualnie uklad zbiorowy którym - byc moze - sa objeci pracownicy w twojej firmie.
UWAGA: W jednej firmie moze obowiazywac wiecej ukladów zbiorowych - wiec znowu - nic ci nie pomoze ze twój kolega pracuje na takich zasadach bo ty mozesz byc zatrudniona na zupelnie innych.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
"Funktionærloven" okresla tylko minimum. Reszte dookresla sie w umowie. A szczegoly omawia "ksiega", ktora powinna byc w w zakladzie pracy.

W kontekscie Twoich pytan o nadgodziny zastanawia mnie zasadnosc Twojej umowy "funktionær". Funktionærloven dotyczy tylko waskiej grupy zawodowej jaka sa: kabusewnicy i dyrektorzy, handlowcy oraz inzynabusewie pracujacy jako serwisanci. Ta grupa zawodowa, generalnie pracuje w godzinach nieokreslonych. Raz pracuje wiecej raz mniej, wiec generalnie chodzi o limit tygodniowy.

Jestes pewna, ze pracujesz na stanowisku, ktore powinno byc objete umowa "funktionær". Jezeli tak, to powinnas zrozumiec, ze taka praca tak wyglada.
Ja czasem jestem w delegacji 3 doby i praktycznie wtedy wyrabiam limit na dwa tygodnie, wiec generalnie dzien po delegacji spedzam w domu na porzadkowani papabusew i doprowadzaniu domu do uzywalnosci i dla moich przelozonych jest to totalnie naturalne. Raz pracuje 14 godzin, raz 3. I to tez jest dla wszytskich zrozumiale. Liczy sie limit tygodniowy.
Aczkolwiek to wszytsko mam zapisane w moim kontrakcie

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
To nie tak ze pracodawca moze uniknac placenia - to zalezy od twojej umowy o prace i jesli pracodawca jest nim objety - od ukladu zbiorowego.
Mozliwe ze unika placenia, mozliwe ze takie sa warunki umowy.

To nie ty masz miec umowe zbiorowa to pracodawca podpisuje umowe zbiorowa.

Dlatego radze jeszcze raz - zapytaj w Akassie lub swoich zwiazkach bo tu na poloniainfo dowiesz sie tylko jak inni pracuja - nic ci to nie pomoze ze sie dowiesz jak inni pracuja - jedyne co dla ciebie wazne to twoja umowa o prace i ewntualnie uklad zbiorowy którym - byc moze - sa objeci pracownicy w twojej firmie.
UWAGA: W jednej firmie moze obowiazywac wiecej ukladów zbiorowych - wiec znowu - nic ci nie pomoze ze twój kolega pracuje na takich zasadach bo ty mozesz byc zatrudniona na zupelnie innych.
Jezeli dziewczyna faktycznie podlega funktinærloven, nie jest objeta umowa zbiorowa, a funktionærloven. Pytanie czy powinna pracowac jako funktinær czy nie.
Ale tak jak piszesz, zwiazki i tylko zwiazki. Tudziez przetlumaczenie kontraktu.

PaulaXXX

• Gość
A moje  pytanie .jesli nie masz ukonczone 25 lat, przysluguje CI tylko 6 miesiecy a-kasse! więc... jesli tylko 6 mcy to czy musisz również wypracować  min 1924 h ?
Tak, dokładnie musisz spełniać wszystkie warunki! Oni uważają, ze powinieneś swoja "młodość "wykorzystać na uczenie się , a nie na prace.  ???

PaulaXXX

• Gość
Tricia- mniej niz 25lat, przeciez napisalam ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Dziekuje za odpowiedz.Mam umowe  "FUNKTIONÆRER" i podobno dlatego za nadgodziny nie placi sie ale przysluguja dni wolne w stosunku 1:1. Niezbyt dobrze radze sobie z jezykiem dunskim i nie jestem pewna czy dobrze przetlumaczylam.Te informacje przeczytalam ze strony zwiazkowej KRIFA.Mam jeszcze  pytanie czy pracodawca moze np.wpisac 45 godz.tygodniowo?Czy 37 to jest max?

Wyslij skan swojej umowy na moj priv. sprawdze czy jest sporzadzona zgodnie z obowiazujacymi przepisami dot. Funktionærloven.

Offline Ola90

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Jak znajde chwile to wysle.Dziekuje.

Offline jezabel

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
witajcie moi mili
nie mam pojecia czy doleje oliwy do ognia czy wywolam nastepna burze umyslow , ale tak mnie zaciekawilo to co przeczytalam ze glebiej zatanowilam sie nad swoim istanieniem tutaj aobawa o byt w dobie kryzysu wywolala reakcje , tak wiec prosze o rozjasnienie :))
pracuje w firmie 1 rok i 11 miesiecy , od pierwszego dnia pracy objeta jestem umowa ze zwiazkami , place skladke na a kasse i klub , pracuje 37 godzin tygodniowo , przez pierwszy rok pracy zrobilam cala mase nadgodzin ile nie policze w tym roku z praca bylo troszke gorzej i nadgodzin mniej  , ale ostatnie ktore robilam zakladam ze bylo to w zeszlym miesiacu jakies 15 h , nie ma lonu przed soba moge sie mylic , dodatkowo od sierpna zalatwilam sobie prace dodatkowa , jezdze sprzatac raz w tygodnu domki letniskowe umowa opiewala na 14 sobot , i juz sie slizgnelam bez ponowienia umowy o 1 dzien a konkretnie wychodzi 6,5godzin po co tak pracuje ano utrzymuje sie sama , wynajmuje mieszkanie i ponosze wszelkie koszta zwiazane z zyciem w danii  media auto itd itd , poprostu staram sie zyc normalnie w miejscu w ktorym jestem , nie kozystam z zadnych dodatkow finansowych , nie chcialabym uslyszec po co tak pracujesz albo odkladaj ile mozesz, teoretycznie jednak chcialabym uzyskac informacje , czy w przypadku utraty przezemnie pracy nie bedzie mi sie nalezalo nic?? a jesli nie to na jak dlugo??? szczerze powiem ze podpisujac umowe ze zwiazkami oczywiscie malo mnie interesowalo co nalezy do moich obowiazkow aby byc w zgodzie z prawem , bo o takowym pojecia nie mialam , pochodze z polski i moja mentalnosc jest inna , w skarpecie nie mam za wiele , i teraz pytanie teoretycznie kiedy pozostane bez pracy to co nie bedzie mis ie nalezalo przez jakis okres czasu nic???? , a moze wezma pod uwage moje uczciwe postepowanie :))) prosze o rozjasnienie

Offline Ola90

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Wydaje mi sie,ze chodzi o ostatni miesiac ale niech wypowiedza sie znawcy tematu.Tez place zwiazki i pomoc prawna.W moim przypadku rowniez wypracowuje nadgodziny ale co z tego,jezeli mam zapisane w umowie,ze nadgodzin nie wyplaca sie ani nie ma dni wolnych.Myslalam,ze maksymalny tygodniowy czas pracy to 37 godz.fuldtid.i pozostale godziny wliczaja sie do nadgodzin.Nie wiem,moze tak jest musze to sprawdzic jednak w zwiazkach u prawnika.Ale nawet jezeli powinno sie placic za nadgodziny to moj kontrakt zawiera zapis,za nadgodziny nie bede miala zaplacone.Tak wiec place A-kase a z pomocy prawnej pewnie zrezygnuje,poniewaz po co mam placic ponad 100kr.dodatkowo jezeli zwiazki nic nie moga?Moim zdaniem taki zapis jest bezprawny.Ty chociaz masz placone za nadgodziny a ja jezeli pojde A-kase to z jakich nadgodzin mam sie utrzymac skoro mi zanie niezaplacono?Mam pytanie,czy pracodawca ma obowiazek placic pension?Odpowiadam odrazu-moj pracodawca nie ma podpisanego zadnego porozumienia ze zwiazkami a kazde zapytanie o podobne sprawy wiaze sie ze zwolnieniem.Dziekuje za uwage.

poloniainfo.dk

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19664
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12785
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12869
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense