poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Tanie linie padaja?  (Przeczytany 322882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwester.cz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Jan Czochralski - Światowej sławy uczony z Polski, "ojciec elektroniki"
Tanie linie padaja?
« dnia: 27 Lip 2008, 16:52:27 »
Witam,

Zapewne niektórzy z Was latają do Polski liniami Norwegian no więc dzisiaj w drodze na plażę otrzymałem telefon z tejże linii lotniczej z informacją, iż moja rezerwacja na wrzesień została anulowana z prostego powodu: Norwegian rezygnuje z lotów na trasie Kopenhaga-Warszawa-Kopenhaga od września >:( Do ostatniego dnia sierpnia loty będą kontynuowane. Spytałem o powód tej decyzji i jak można się było spodziewać ... zbyt wysokie ceny paliwa.

Czyli zostaje nam tylko LOT/SAS, ewentualnie Sterling do Krakowa (jeśli wprowadzą więcej lotów na tygodniu, np w piątki).

Pozdrawiam
Sylwek
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2008, 15:03:32 wysłana przez Tula »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Norwegian - anulowane loty od września
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lip 2008, 18:58:16 »
To bardzo zła wiadomość  >:(

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lip 2008, 19:13:12 »
Sprawdziłam. Rzeczywiście, dla co niektórych to katastrofalna wiadomość.. skończy się latanie w te i nazad do domów...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lip 2008, 20:30:33 »
To bardzo zla wiadomosc... Mialam zabukowane bilety na pazdziernik, planowalam tez leciec do domu na swieta i nici z tego.

Oprocz linii wymienionych przez pana Sylwka, zostaje jeszcze latanie Wizzairem z Malmø, jesli oni nie zlikwiduja lotow. Wyglada na to, ze krotka era taniego latania sie konczy na naszych oczach.

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lip 2008, 08:55:50 »
To fatalnie po prostu

Offline sylwester.cz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Jan Czochralski - Światowej sławy uczony z Polski, "ojciec elektroniki"
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lip 2008, 09:15:25 »
Pamiętam ceny z końca 2007 i początku 2008 gdzie można było polecieć do Warszawy i z powrotem za ok 400 koron, jakieś 2 tygodnie temu płaciłem ok 1000 koron (piszę o lotach pt-niedz). Jednak Norwegian zawsze miał taniej.

Sprawdzałem i teraz rzeczywiście SAS wychodzi najtaniej, tak jak napisała Mirra ok 1600 koron.

Teraz klienci Norwegian są zmuszeni przejśc do konkurencji, która mam nadzieję zainteresuje się nami co zaowocuje promocjami itd... ale z drugiej strony to w końcu SAS/LOT (Star Alliance) więc chyba nie ma na co liczyć (oprócz DKK ;))

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lip 2008, 09:38:18 »
Mirra, z tego co gdzieś czytałam SAS ma zmniejszyć połączenia z Warszawą z 3 do 1 dziennie, ceny na SASa są dwu-trzykrotnie wyższe niż promocyjne Norvegiana. Dobrze, że zostaje Wizzair do Malme, ale tylko 3 razy w tygodniu, więc pewnie o bilety zrobi się znacznie trudniej.
Jasne, że jak z duzym wyprzedzeniem kupisz na SASa to da się przeżyć, natomiast jak w moim przypadku często znam możlliwe terminy wylotu najwyzej miesiąc wcześniej to już nie jest tak różowo. Poza tym pociąg z Jutlandii to KPH też kosztuje, więc w sumie cała podróż zamyka się w sporej sumce.

[Posted on: 28 Lipiec  2008, 09:31:29]

Teraz klienci Norwegian są zmuszeni przejśc do konkurencji, która mam nadzieję zainteresuje się nami co zaowocuje promocjami itd... ale z drugiej strony to w końcu SAS/LOT (Star Alliance) więc chyba nie ma na co liczyć (oprócz DKK ;))

Z konkurencją nie będzie łatwo, ogólnie tzw. tanie linie zwijają się z Polski, nawet Ryanair, który latał najtaniej zawiesza połączenia. Dla linii rynek to była głównie Wielka Brytania i Irlandia a taka Skandynawia to promil tego tylko. Teraz nawet loty na wyspy przestały się opłacać. W środowisku się mówi, że kończy się era taniego latania.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lip 2008, 09:38:18 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lip 2008, 16:34:00 »
Ci, ktorzy mieli zarezerwowane bilety na loty po 1. wrzesnia, dostana zwrot kosztow w ciagu 6 tygodni, jak mnie poinformowano w centrum obslugi klienta.

Musialam zmienic rezerwacje na Sterlinga -- bagatela, 1500 koron roznicy w cenie... Ja nie wiem, ze takie rzeczy sie zawsze musza przed wyjazdem przytrafiac >:(.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lip 2008, 18:33:04 »
Zapewne nie zmieni to nic dla mieszkańców centralnej Polski, ale jest w miarę tania linia do Berlina - EasyJet
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Tula

• Gość
Odp: Tanie linie padaja?
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrz 2008, 15:04:28 »
Nie wiem, czy to tylko tymczasowe, czy zapowiedz wycofania sie z rynku, ale Wizzair zamknal polaczenie Malmø-Poznan.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrz 2008, 15:41:18 »
i dobrze ze padają - niekompetentne firmy w większości....

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Wrz 2008, 23:01:53 »
Easy Jet to nie jest tak do końca tania linia lotnicza (chociaż jest na pewno dużo tańsza niż normalne). I oferuje usługi na całkiem przyzwoitym poziomie. My jesteśmy z nich zadowoleni :)
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Wrz 2008, 03:22:35 »
Tanie linie padają... a co z normalnymi ??? zarówno SAS jak i LOT znaleźli się na liście 50 linii lotniczych, które mogą upaść do końca tego roku... ostatnio coś mi się nawet rzuciło w oczy, że Lufthansa ma przejąć SAS... ale jaka gazeta to była to nie pamiętam
To bylo w "Berlingske Tidene". O klopotach LOT-u mowi sie co najmniej od trzech lat, wiec ich akurat upadek nie zdziwilby mnie.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Wrz 2008, 08:13:15 »
LOT wykupi inna firma tak jak nasze firmy samochodowe i nic nie będziemy już mieli  >:(

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Wrz 2008, 08:51:23 »
No wlasnie, jaki upadek?
Maja kilkanascie lotnisk, jakas tam flote samolotowa. Takie cos nie upadnie, chocby cyfy wskazywaly na ewidentne bankructwo. Po prostu znajdzie sie "dobry wujek", ktory firme kupi, oczywiscie za zlotowke :) jak to za bankruta :)

Mirra, lotniska nie są własnością LOTu a PPLu i samorządów. LOT ma samoloty (nie wszystkie spłacone i dużo nowych zamówionych, w tym kilka Dreamlinerów http://www.boeing.com/commercial/787family/background.html, przerost administracji i spór zbiorowy ze związkami.

[Posted on: 19 Wrzesień  2008, 08:43:39]

Nie wiem, czy to tylko tymczasowe, czy zapowiedz wycofania sie z rynku, ale Wizzair zamknal polaczenie Malmø-Poznan.

Po wycofaniu się Centralwings z rynku tanich połączeń (zostawili sobie tylko chartery) inne low-costy próbują przejąć ich dotychczasowe połączenia, stąd nowe ruchy, np. Wizzair od grudnia zapowiada z Poznania Cork i Rzym a połączenie do Malme zamknął 13 września (latali od stycznia, w sumie bardzo niedługo).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Wrz 2008, 08:51:23 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
Delight Mobile - tanie rozmowy do Polski

Zaczęty przez JudkaDział Hydepark

Odpowiedzi: 7