Regionalne > Århus, Aalborg ...
pytanie o kontanthjelp
happybeti:
@ agnieszka
Moim skromnym zdaniem, to jeśli ktoś naprawdę potrzebuje pomocy "komuny", to powinien się dowiadywać "u źródła", czyli w samej "komunie".Nawet może poprosić o tłumacza, jeśli nie bardzo czuje się na siłach językowo.
Forum to TYLKO forum.
I dzięki, Jomir, za Twoje rozsądne słowa.Właśnie o to mi tez chodzi- ze jak głośno mówimy, że coś jest nie w porządku, to być może dzięki temu choc kilka osób zastanowi się, zanim wyciągnie rękę po pomoc.
A podejście "mam prawo, to biorę, choć nie potrzebuję" świadczy tylko o pazerności i kompletnym niezrozumieniu praw ekonomii.
Tacy ludzie chyba myślą, ze te pieniądze to sobie "komuna" czy też rząd drukuje czy jak????
Ja, oczywiście, pisze nie na temat 8)- w przeciwieństwie do takiej nadusi, która zawile opisywała historię chorego dziecka, jakiegoś porodu i inne cuda-wianki.
Czy też MC, która usiłuje mnie nawracać i moralizować.
Dość wybiórcze umysły posiadacie, drogie panie :P ;D
aisak:
--- Cytat: MalaCzarna w 11 Gru 2012, 20:21:33 ---Tak dla twojej ciekawości :) . W zabawie pytałam ostatnio młodych ludzi świeżo po szkole o czasownik i rzeczownik iii...nie uwierzysz oczy robili "co to jest?"- pytali :o
Myślę, że nasi "naukowcy" piszą ktury,pszecież, :D i inne ciekawostki,ale o istnieniu czasownika i rzeczownika słyszeli. Resztę ci opowiem przez skype'a pośmiejemy się.
--- Koniec cytatu ---
Hehehe, co do tego, to niestety sie zgadzam. Poziom naszych obecnych maturzystow jest przerazajacy (porazajacy ;D). Totez uwazam, ze dzieci Nadusi nie zyskalyby na powrocie do polskiej szkoly. Tak na marginesie, to mam wrecz odwrotny przyklad: moj syn uczyl sie w Polsce angielskiego od przedszkola, tzn 3 roku zycia az do 11 roku zycia w szkole polskiej. I co? Nie mowil, nie rozumial, byl zniechecony itp, itd. Rece zalamywalam, staralam sie pomoc, w pewnym momencie uznalam, ze nic na sile , widocznie dzieciak nie ma zdolniosci jezykowych (to po mamie ;D) , odpuscilam, byle za duzo jedynek sie nie pojawialo z tego przedmiotu. Po przyjezdzie do Danii, "odmieniono" mi syna. Po 2 miesiacach w szkole zaczal mowic nie tylko po dunsku ale....i po angielsku :)! Bylam w szoku. Czyli nie brak zdolnosci jezykowych, tylko odpowiednie motywowanie, sposob prowadzenia zajec, podejscie do dzieci. I wszystko mozna osiagnac:). Oczywiscie, nie mozna nie doceniac roli tv, a dokladnie braku dubbingu, filmy w oryginalnej wersji jezykowej z tekstem po dunsku
aisak:
--- Cytat: nadusiaa w 12 Gru 2012, 08:56:35 ---dziekuje za slowa wsparcia od osoby ktora mnie tu nie potepia.moja corka chodzi do polskiej szkoly od samego poczatku.ma pelno polskich ksiazek itp.
--- Koniec cytatu ---
Super, tak trzymaj a bedziej tylko lepiej :)
happybeti:
Tak a propos poziomu edukacji w Polsce
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alarmujace-dane-dzieci-z-polski-ostatnie-w-europie,1,5330146,wiadomosc.html
varszafiak:
--- Cytat: happybeti w 17 Gru 2012, 04:46:51 ---Tak a propos poziomu edukacji w Polsce
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alarmujace-dane-dzieci-z-polski-ostatnie-w-europie,1,5330146,wiadomosc.html
--- Koniec cytatu ---
Jeden z komentarzy.
,, Jak zmienia się poziom nauczania. Matury anno domini :
1960 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji drewna wynosił 4/5 jego ceny, oblicz zysk drwala.
1970 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji wyniósł 4/5 jego ceny, czyli 80 dolarów, oblicz zysk drwala.
1990 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za 100 dolarów. Koszt produkcji drewna wyniósł 80 dolarów, a zysk drwala 20 dolarów. Zakreśl liczbę 20.
2010 : Ścinając stare piękne i bezcenne drzewa, ekologicznie niezorientowany drwal zarobił 20 dolarów. Co myślisz o takim sposobie na życie ? W podgrupach postarajcie się przygotować teatrzyk przedstawiający, jak czują się leśne ptaszki i dzika zwierzyna ''.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej