poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podzial praw rodzicielskich  (Przeczytany 8776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Podzial praw rodzicielskich
« dnia: 27 Lis 2012, 21:11:46 »
Witam , Wlasnie z zona doszlismy do wniosku ze nasze malzenstwo niestety sie wypalilo , mamy coreczke 2letnia i jako ojciec chcialem sie dowiedziec  jakie prawa do dziecka beda mi sie nalezec , tzn kiedy bede mogl sie z coreczka widywac i czy np bede mogl ja zabierac do Pl do dziadkow czy tez na swieta  , kiedy bede mogl sie z nia widywac i ile razy w miesiacu , czy potrzebna jest sprawa sadowa  i wszystko z tym zwiazane  , chcialem dodac ze coreczka jest calym moim swiatem i nie wyobrazam sobie zycia bez niej ,
prosilbym o jakas pomoc lub moze jakis tatus tez byl w takiej sytuacji i przerabial ten temat
pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Podzial praw rodzicielskich
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lis 2012, 21:28:16 »
Najlepiej sie dogadac i dogadywac na biezaco.
Ewentualnie mozecie wszystko ustalic w obecnosci pracownika Statsforvaltning. W razie potrzeby mozecie tez dostac pomoc w rozwiazaniu konfliktu.

W Danii prawa ojca i matki sa takie same. A zarowno w Danii jak i w Polsce, rozwod nie oznacza ograniczenia praw rodzicielskich dla nikogo.

Zycze powodzenia w pokojowym zalatwianiu spraw.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lis 2012, 21:35:20 »
Prawda jest taka że lepiej się dobrze rozwieść niż źle żyć, sądy są raczej potrzebne w momencie gdy dorośli ludzie nie są już w stanie dogadać się między sobą. Oczywiście rozwód finalizuje się w sądzie ale sąd oczywiście bierze pod uwagę to że rodzice porozumieli się między sobą co do opieki nad dzieckiem. Pamiętaj tylko że jeżeli ugoda zawarta w sądzie zostanie zapisana w wyroku to będziesz miał czarno na białym jak mają wyglądać twoje kontakty z dzieckiem. To bardzo ważne gdyż sporą część wspaniałomyślnych EX trafia  szlak gdy zobaczą cię z inną babką i wtedy zaczynają się schody ??? Wiem z praktyki  ;)

Offline Roxi903

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lis 2012, 21:53:04 »
Hej a powiedz zona i coreczka jest tutaj z Toba w Danii? To jest pewne ze chcecie odrazu rozwod a nie separacje?

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lis 2012, 21:53:24 »
Prawda jest taka że lepiej się dobrze rozwieść niż źle żyć, sądy są raczej potrzebne w momencie gdy dorośli ludzie nie są już w stanie dogadać się między sobą. Oczywiście rozwód finalizuje się w sądzie ale sąd oczywiście bierze pod uwagę to że rodzice porozumieli się między sobą co do opieki nad dzieckiem. Pamiętaj tylko że jeżeli ugoda zawarta w sądzie zostanie zapisana w wyroku to będziesz miał czarno na białym jak mają wyglądać twoje kontakty z dzieckiem. To bardzo ważne gdyż sporą część wspaniałomyślnych EX trafia  szlak gdy zobaczą cię z inną babką i wtedy zaczynają się schody ??? Wiem z praktyki  ;)

Wlasnie o to sie boje najbardziej bo znam ja pod tym wzgledem doskonale , wiem ze bedzie grala dzieciekiem i robila mi na zlosc zeby bylo na jej , i wiem ze ona doskonale zdaje sobie z tego sprawe ze corcia jest calym moim swiatem , ale dziekuje za rady pocieszylo mnie to iz prawa obojga rodzicow sa takie same , Papier o ktorym wspomniales to bardzo wazna rzecz ktora sie przyda w przyszlosci , wiec zadne jej gierki nie beda wchodzic w gre
raz jeszcze dzieki bardzo

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lis 2012, 21:58:03 »
Tak tak , jestesmy tutaj cala rodzina ( jeszcze rodzina ) dziecko tez tutaj sie nam urodzilo , jeszcze nadal mieszkamy razem , ale poprostu sie nie dogadujemy wiecznie klucimy co zle wplywa na dziecko , a tego najbardziej wole uniknac , klucimy sie juz od dawien dawna rok temu dokladnie korzystalismy z psychologa z terapii rodzinnej ale nic nie poskutkowalo , wiec danie sobie kolejnej szansy wiem ze nic nie pomoze , a jeszcze bardziej sie znienawidzimy , a tego wole uniknac
« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2012, 22:14:22 wysłana przez kumcok »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2012, 22:20:04 »
Sluchaj, a moze to stres zycia codziennego?
Zmiany hormonalne po porodzie?

W kazdym malzenstwie sa upadki i wzloty, czasem warto przeczekac kryzys.
Zwlaszcza, ze dziecko male i wymaga wiele cierpliwosci. Mamy tez 2 letnia coreczke, wiec doskonale wiem, jak bardzo dziecko "dezorganizuje" zycie ile wymaga sily, wspolpracy, wzajemnego zrozumienia. Dodam, ze mamy dziecie ideal: zrownowazone, spokojne, nie protestujace zbyt gwaltownie, a czasem tez po prostu jestesmy zmeczeni, jak na przyklad kolejne zeby "ida" i Mala jest "wyjaco-jeczaca" caly dzien. Co dopabuse jezeli dzieciatko jest z tych energicznych, bardziej zadnych poznania swiata i przemieszczajacych sie "biegiem".

No, nie wiem... Piszesz madrze, wyglada na to, ze podjeliscie decyzje...
Ech...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lis 2012, 22:20:04 »

Offline Roxi903

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lis 2012, 22:24:33 »
Wiem ze jesli zona np.chce wyjechac z dzieckiem a ty nie wyrazasz na to zgody to odrazu prawa rodzicielskie automatycznie dostajesz Ty...Wiec jesli oboje chcecie tego rozwodu to wszystko bedzie dobrze,ale lepiej samemu sie dogadac co do widzen i spedzania czasu z dzieckiem...

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lis 2012, 22:31:43 »
Wiem ze jesli zona np.chce wyjechac z dzieckiem a ty nie wyrazasz na to zgody to odrazu prawa rodzicielskie automatycznie dostajesz Ty...Wiec jesli oboje chcecie tego rozwodu to wszystko bedzie dobrze,ale lepiej samemu sie dogadac co do widzen i spedzania czasu z dzieckiem...

znoan stad napewno nie bedzie chciala wyjechac z dzieckeim , sama mieszka tu od 15 stu lat wiec tym nie grozi , wczesniej nawiazalem w pierwszym poscie iz sam chcialbym zabrac malą czasem do Pl do dziadkow ciotek i kuzynow na wakacje swieta i tym podobne  , ale dzieki za podpowiedz

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lis 2012, 22:37:54 »
Sluchaj, a moze to stres zycia codziennego?
Zmiany hormonalne po porodzie?

W kazdym malzenstwie sa upadki i wzloty, czasem warto przeczekac kryzys.
Zwlaszcza, ze dziecko male i wymaga wiele cierpliwosci. Mamy tez 2 letnia coreczke, wiec doskonale wiem, jak bardzo dziecko "dezorganizuje" zycie ile wymaga sily, wspolpracy, wzajemnego zrozumienia. Dodam, ze mamy dziecie ideal: zrownowazone, spokojne, nie protestujace zbyt gwaltownie, a czasem tez po prostu jestesmy zmeczeni, jak na przyklad kolejne zeby "ida" i Mala jest "wyjaco-jeczaca" caly dzien. Co dopabuse jezeli dzieciatko jest z tych energicznych, bardziej zadnych poznania swiata i przemieszczajacych sie "biegiem".

doskonale rozumiem o czym mowa tzn o czym piszesz , ale problem jednak nie lezy w tym , wojny tworza sie z niczego , to papierek na podlodze  ,  ogolnie ciezki temat  i az szkoda dziecka ! slyszy z innego pokoju wyzszy ton w glosie to sama zaczyna juz krzyczec i reagowac , szkoada dziecko wychowywac w takich warunkach bo to wiadomo pozniej sie to odbije

No, nie wiem... Piszesz madrze, wyglada na to, ze podjeliscie decyzje...
Ech...

Offline Roxi903

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lis 2012, 22:38:49 »
To jesli tu chcecie wziasc rozwod to bedziesz mial prawo brac corke do dziadkow,tu mezowie maja takie same prawa jak zona,bo jesli chcecie sie rozwiesc w Polsce to chyba nie musze mowic ze zona wygra....

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lis 2012, 22:43:41 »
To jesli tu chcecie wziasc rozwod to bedziesz mial prawo brac corke do dziadkow,tu mezowie maja takie same prawa jak zona,bo jesli chcecie sie rozwiesc w Polsce to chyba nie musze mowic ze zona wygra....

Nie nie , slub byl tutaj i tu tez bedzie koniec , polske omijam szerokim lukiem , a to dla mie bardzo wazne ze dziecko bez zadnych problemow bedzie moglo ze mna wyjechac poza granice Danii , ale jak wczesniej wspomniano trzeba bedzie to miec czarno na bialym przez sad potwierdzone , bo jak znam zycie i bedzie mialo juz dojsc do wyjazdu to nagle paszport zginie albo drzwi nie otworzy albo dziecka nie da bo 100 roznych powodow

Offline Roxi903

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lis 2012, 22:48:44 »
No to lepiej zalatwcie to sadownie skoro ugodą miedzy wami sie nie da...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lis 2012, 23:34:48 »
Jezeli rozwod mas ie odbyc w Danii, to wszystko zamknie sie w Statsforvaltning. Sad nie bedzie potrzeby, tu naprawde sad jest ostatecznoscia. Jezeli bedzie "kiepsko szlo", to zostanie przydzielony Wam mentor.

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lis 2012, 04:55:59 »
Szczere podziekowania za wszystkie informacje , po zapoznaniu sie ze wszystkimi odpowiedziami poczułem sie lepiej a przedewszystkim jestem przeszczesliwy bo widzialem to wszystko w czarnych kolorach tzn , widzenie zdzieckiem co 2 tyg po iles godz , tylko placenie alimentow i krotki kontakt z dzieckiem co najbardzej mnie martwilo a z tego co wyczytalem to wcale nie jest tak zle jak mi sie to wydawalo
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lis 2012, 04:55:59 »

SZUKAM RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA W DANII

Zaczęty przez abrikonDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3987
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2013, 20:21:21
wysłana przez Jomir
rzecznik praw konsumenta w danii

Zaczęty przez nowyDział Hydepark