Regionalne > Kopenhaga
Jak wypłacic pieniądze z FRITVALGSKONTO?
roga:
Zatrudnieni maja zgodnie z umowa zbiorowa mozliwosc dodatkowego odkladania kwoty na tzw. Fritvalgs Lønkonto. Najpozniej 1. kwietnia kazdego roku masz obowiazek poinformowac swojego pracodawce jak chesz odkladac w nastepnym roku Ferieår (roku wakacyjnym: typowo 1.5. – do 1.5. roku nastepnego) wplacana kwote na to konto:
• Oszczedzac/placic odatkowo na konto emerytalne
• Otrzymac dodatkowa kwote wyplaty z okazji ferii /dni wolnych.
Bardzo dobre przyklady juz ci podano w poprzenich postach. niektorzy wplacaja rowniezswoje nadgodziny lub pieniadze z SH
stn:
W mojej pracy niema SH-penge i nigdy nie było zamiast tego jest FRITVALGSKONTO czy tak powinno być?
roga:
--- Cytat: stn w 09 Gru 2012, 09:30:06 ---W mojej pracy niema SH-penge i nigdy nie było zamiast tego jest FRITVALGSKONTO czy tak powinno być?
--- Koniec cytatu ---
Nie czytasz uwaznie. Napisane jest ze "rowniez", co oznacza, ze jezeli maja SH pieniadze, to te pieniadze zycza sobie wplacac na to konto zamiast wyplacac z pensja i w ten sposob oszczedzaja sobie troche wiecej.
PaulaXXX:
Hej. Ja jestem w Danii od 2006 roku, mam przepracowane 4 lata w jednym miejscu pracy i rok w drugim miejscu pracy.
Pracowalam tylko z dunczykami i nigdy nic nie slyszalam, ani nie widzialam zadnego FRITVALGSKONTO, czy SH na moim lønseddel.
Czy ktos moglby mi napisac jak moglabym dowiedziec sie, czy te pieniadze gdzies sa odlozone ?
Ktos napisal ze jak pracodawca nie zapyta sie o te pieniadze, beda one odlozone na Industriens pension?
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!
MAXFIT:
Info na temat Fritvalgsaldo masz na swoim Lonie w tabelce na dole jeżeli pracodawca odkłada te pieniądze!
Nawigacja
Idź do wersji pełnej