Witam
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia związana z moim całorocznym przewidywalnym dochodem, który u mnie wynosi 100 tyś. Już teraz mam ponad 100 tyś i byłam w tej sprawie w skacie, 2 razy, z prośbą o zmianę tejże kwoty, jednak oni stwierdzili, że wszystko jest w porządku. Prawdopodobnie na koniec roku przekroczę tę kwotę o ok 20 tyś, czy będę musiała te pieniądze zwrócić?? I co mogę zrobić ewentualnie żeby ich nie zwracać? Dodam, że jestem w Danii ok 6 mieięcy jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Pamietaj rowniez o jednym, ze Skat tak naprawde nie za bardzo sie interesuja zaliczkowa karta podatkowa, to zanczy czy przewidywalas np. troche zaniski diochod. Karta podatkowa, to tylko "narzedzie" do ustalenia jako takiego przyzwoitego poziomu opodatkowania zaliczkowego, aby wlasnie uniknac ewentualnych za duzych doplat podatkowych. Na podstawie sporzadzonej karty podatkowej, pracodawca potraca i odprowadza podatek do Skatu. Jezeli przykladowo masz ustalony podatek 36%, to pracodawca ppo zwolnieniu od opodatkowania kwoty wolnej wykazanej przez Skat, potraca 36%, co oznacza ze potraca od faktycznego dochodu a tym samym od dochodu ktoery jest wyzszy niz przewidywano. fikcyjny przyklad. W Karci zaliczkowek przewidywano dochod brutto 100.000 = ok. 16.000 miesiecznie (jezeli pracujesz tutaj 6 misiecy). Przykladowo Skat obliczy ze masz 8.000 kr. miesiecznie zwolnione od podatkowania (na podstawie ulg podstawowych i ulg "wlasnych" jakie ewentualnie podano do Skatu). Od 16.000 pracodawca odprowadza skladek na rynek pracy 1.280 kr. (8%). pozostaje 14.720. Po zwolnieniu od opodatkowania 8.000 pozostaje 6.720. Od tej kwoty pracodawca odprowadzi 36% =
2.419 kr. podatku.
Jezeli zarobisz nie 100.000 a np. 120.000, to nie oznacza to ze po zakonczeniu roku podatkowego masz doplacic podatek od tych ekstra 20.000. Zaliczkowo placila juzczesc podatku od tych 20.000. Przyklad. 120.000 = 20.000 miesiecznie
skladka na rynek pracy odprowadzona przez pracodawce 1.600. Pozostalo 18.400. Zwolniono od opodatkowania nadal ta sama kwota jaka pracodawca otrzymal od Skatu w karcie podatkowej to znaczy 8.000. Do opodatkowania pozostalo 10.400. i od tej kwoty pracodawca odprowadza 36% =
3.744. Zwroc uwage, ze zarabiajac wiecej, zostaje juz zaliczkowo odprowadzone troche wiecej do Skatu (3.744 miesiecznie przy dochodzie miesiecznym 20.000 w porownaniu do 2.419 gdybys zarobila tyle co przewidywano, to znaczy tylko 100.000.
W wiec zarabiajac faktycznie wiecej, nie zmienia sie kwpota wolna od opodatkowania jaka ustalil Skat a od reszty placi sie ten w karcie ustalony podatek np. 36%.
Wszystko wyjasni sie po sporzadzeniu przez Skat propozycji rozliczenia za 2012. Pamietaj sprawdzic swoja zaliczkowa deklaracje podatkowa na 2013, szczegolnie jezeli zaczelas pracowac w Danii w 2012.