poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zasilek rodzinny co zrobic?  (Przeczytany 15094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darecki999

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +1/-0
zasilek rodzinny co zrobic?
« dnia: 13 Gru 2012, 11:21:29 »
witam ! 6 miesiecy temu zlozylem podanie o zasilek rodzinny na 2 dzieci za caly okres jaki pracuje w danii tj za 3 lata .po 2 miesiacach dania otrzymala odpowiedz z urzedu marszalkowskiego w polsce .potem sprawe rodzinnego przejelo unbetaling denmark i cisza .dzwonie do nich regularnie a oni mnie kulturalnie zbywaja.czy ktos przerabial to (choc pewnie z unbetaling denmark nikt) jak dlugo moze to trwac ? ,czy sa jakies sposoby na przyspieszenie ? czy maja jakies limity czasowe? .dzieki za odpowiedzi. >:(

Offline danielo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: zasilek rodzinny co zrobic?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Gru 2012, 16:44:35 »
witam mam ten sam  problem zlozylem w marcu i to samo mowia abym czekal bo maja mnostwo spraw

Offline mandi744

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Gru 2012, 21:23:01 »
zawsze tak robia,znajomy dun  zadzwonil postraszyl ich troszku i za 2 dni mialam pieniazki na koncie za okres 3 lat wstecz:))

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Gru 2012, 15:13:41 »
Mnie tez troche w pazdzierniku zwodzili. Wiec pisalam maile kazdego dnia. Wreszcie w listopadzie "troche" zdenerwowana napisalam zazalenie do ich komorki odwolawczej-znajdziesz adres na stronie internetowej:

https://www.borger.dk/Sider/Udbetaling-danmark-kontakt.aspx

Wejdz do "Familieydelser", potem: "send digital post", zaloguj sie za pomoca NEMid .

Ja na kolejna odpowiedz z konkretna data wyplaty pieniazkow czekalam.... 2 dni :). Pieniazki oczywiscie pojawily sie w terminie.
Powodzenia :)

"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline arachne82

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Gru 2012, 16:37:40 »
czy ktos moze mi podac konkretnego linka do formularza o zasilek rodzinny( dla malzenstwa, ktore jedno z rodzicow mieszka w dani a drugie z dziecmi w polsce)
chodzi o "zapis cyfrowy", formularz który można wysłac droga elektroniczną.

pozdrawiam

Offline beata29

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Gru 2012, 20:33:40 »
prosze bardzo
https://www.borger.dk/Sider/Udbetaling-danmark-kontakt.aspx
ale musisz miec nem id inaczej nie zlozysz wniosku. jezeli nie masz mozesz do nich zadzwonic i poprosic o przyslanie formularza.
pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Gru 2012, 15:30:26 »
Zwrocilem uwage, ze w formularzu wniosku o rodzinne na dzieci mieszkajace w Polsce, skladanego do Udbetaling Danmark, oprocz zagranicznych numerow ID rodzicow (np. dowod osobisty/Pesel), nalezy podac zagraniczny numer ID dziecka. Nomalnie dzieci ponizej 13 lat nie maja dowodu osobistego, ale na zyczenie rodzicow moga w szczegolnych przypadkach starac sie o dowod osobisty w Polsce. Oczywiscie moga tez miec paszport, ale czy jest to konieczne jezeli dzieci mieszkaja w Polsce i nie maja paszportu ani dowodu osobistego. Czy wystarczajacym jest zalaczony do wniosku odpis aktu urodzenia dziecka (z ktorego wynika data urodzenia) a w rubryce ID nr. dziecka wpisac tylko dziecka Peselnr. Jezeli ktos niedawno, to znaczy po objeciu 1.10.2012 spraw zalatwiania rodzinnego w UD skladal wnosek, perosilbym o informacje. Dziekuje. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Gru 2012, 15:30:26 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Gru 2012, 16:55:24 »
Czyzby nikt nie skladal wniosku o rodzinne do Udbetaling Danmark i nie wie co nalezy wpisac do rubryki Zagraniczny ID nr. dziecka? Czy wystarczy Pesel dziecka? - chociaz wedlug mnie nie jest to dokument ID (indentyfikujacy osobe/dziecko). 

Offline arachne82

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Gru 2012, 19:32:53 »
lepiej zeby dziecko mialo paszport ale jak nie ma to wpisz numer pesel. niewiem jak to jest  z tym nowym urzedem ale napewno podstawa to akt urodzenia dziecka, dodac mozna tez ksero paszportu( przy pierwszym dziecku wymagali tego w komunie) a teraz nie wiadomo , jezeli bedzie czegos brakowac to cie poinformuja.za to teraz trzeba dlugo vzekac.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Gru 2012, 21:58:52 »
A może ktoś kto ma te druki czyste zamieściłby ich skan na forum. Ostatnio odkąd sprawy rodzinnego przejęło Udbetalig Danmark wiele osób ma problem ze zdobyciem formularzy. Ponoć dodzwonić się tam to wielki problem. Mnie osobiście sprawa nie dotyczy ale kilku kolesi ma z tym problem :D.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Gru 2012, 22:54:51 »
A może ktoś kto ma te druki czyste zamieściłby ich skan na forum. Ostatnio odkąd sprawy rodzinnego przejęło Udbetalig Danmark wiele osób ma problem ze zdobyciem formularzy. Ponoć dodzwonić się tam to wielki problem. Mnie osobiście sprawa nie dotyczy ale kilku kolesi ma z tym problem :D.

Mnie tez sprawa ta ni dotyczy,ale mam znajomych ktorym pomagalem przy zlozenku wniosku i dlatego zapytalem o rubryke zagraniczny ID nr. dziecka. Podalem date urodzenia dziecka i Pesel, poniewaz rodzice nie wyrobili w Polsce paszportu dla dziecka. Oczywiscie jako zalacznik nalezy przeslac Akt urodzenia dziecka. Z zamowieniem blankietu wniosku nie ma problemu. Przydzedl w ciagu 2 dni. W rozmowie z UD nie trzeba nawet podawac nazwiska ani adresu tylko cpr.nr. wnioskodawcy, reszte maja w komputerze i wysylaja wniosek natychmiast. Widze, ze jest troche niepewnosci odnosnie ID nr. dziecka, jezeli nie ma wyrobionego paszportu i nie wiadomo czy Pesel jest wystarczajacy. Zadzwonie do UD i zapytam. Jak bede cos wiedzial konkretnego podam inofrmacje w tym watku. Dziekuje wszystkim za odpowiedz i uwagi. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Gru 2012, 13:01:04 »
Inormacja, jaka uzyskalem z Udbetaling Danmark: Identyfikacja osob, to zanczy wnioskodawcy, drugiego rodzica i dziecka sa wylacznie potrzebne w celu przekazania tych informacji do urzedu w Polsce, ktory musi zidentyfikowac te osobu o ktore zapytaniem do nich zwraca sie Udbetaling Danmark wysylajac do Polski druki E401/E4011. A wiadomo, ze urzad w Polsce nie ma problemu z identyfikacja osob na podstawie albo numeru paszportu, numeru dowodu osobistego albo Pesel nr. A wiec, jezeli dziecko nie ma jeszcze paszportu to tez nie szkodzi. Jezeli we wniosku beda wpisane tylko Pesel numeru to jest to dla Udbetaling Danmark zadawalajace. Taka dostalem odpowiedz i wyglada to dla mnie logiczne. To nie UD ma zidentyfiokowac te osoby, ale urzad w Polsce.

I jeszcze jedno. Jezeli we wniosku podano numer telefonu w Polsce (+48) to Udbetaling Danmark, w razie bledow w wypelnionym wniosku nie bedzie dzwonil do Polski. Jest ryzyko, ze odesle wniosek z powrotem na adres wnioskodawcy w Danii. UD zaleca, zeby osoby, ktore we wnisku podaly dunski numer telefonu, a ktore nie rozmawiaja dostatecznie po dunsku, wyslaly razem z wnioskiem upowaznienie dla osoby, ktora mowi po dunsku i porrafi komunikowac z UD, jezeli zajdzie taka potrzeba, podajac w upowaznieniu numer telefonu tej osoby.
W ten sposob przyspieszy sie zalatwienie sprawy. Upowaznienie to, mozna rowniez wyslac przez internet (na podstawie NemID) jako zalacznik do emaila do UD Famileydelser.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Gru 2012, 13:07:37 »
...dodam jeszcze (ode mnie), ze przepisy ustanowione dla oddzialu Familieydelser mowia o tym, ze po otrzymaniu wniosku, Familieydesle powinno odpowiedziec, ze wniosek zostal przyjety i wskazac ewentualne braki do uzupelnienia. A wiec, jezeli po np. 3 tygodniach nie bedziecie mieli zadnej reakcji ze strony Familieydelse - zadzwonic, ale najlepiej napisac.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Gru 2012, 15:17:20 »
Fajnie roga, że zgłębiłeś temat, na pewno rozjaśni to sytuację. Jednak wielu z tych, którzy pobierali zasiłki rodzinne na swoje dzieci wg starych zasad tzn. za pośrednictwem BorgerService miało łatwiejszy kontakt. Przeważnie Ci ludzie maja polskie adresy w Folkeregistret, nie mają Nem-ID tak więc mają utrudniony kontakt. System skonstruowano i działa bez przeszkód dla autochtonów, nie pomyślano o obcokrajowcach. Myślę, że z czasem udoskonalą formy kontaktu np. bezpośredni adres e-mail na który można wysłać zapytanie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Gru 2012, 18:06:14 »
Fajnie roga, że zgłębiłeś temat, na pewno rozjaśni to sytuację. Jednak wielu z tych, którzy pobierali zasiłki rodzinne na swoje dzieci wg starych zasad tzn. za pośrednictwem BorgerService miało łatwiejszy kontakt. Przeważnie Ci ludzie maja polskie adresy w Folkeregistret, nie mają Nem-ID tak więc mają utrudniony kontakt. System skonstruowano i działa bez przeszkód dla autochtonów, nie pomyślano o obcokrajowcach. Myślę, że z czasem udoskonalą formy kontaktu np. bezpośredni adres e-mail na który można wysłać zapytanie.
   O jakim bezposrednim adresie e-mail mowisz? Gdy ja mialam problem z tym, ze nie przyslano mi pieniedzy na dziecko w pazdzierniku tego roku, to pisalam na bezposredni adres Udbetaling Danmark. Poprzez  strone borger service i oczywiscie logowanie z Nem-Id. Problem, rozumiem, jest, gdy ktos nie posiada juz/jeszcze Nem-Id.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Gru 2012, 18:06:14 »

Zasiłek rodzinny

Zaczęty przez asienka17225Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5005
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2019, 09:59:26
wysłana przez asienka17225
zasiłek rodzinny

Zaczęty przez GośkaDział Podatki

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14276
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2006, 19:31:36
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zasiłek rodzinny

Zaczęty przez kasiamig1Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6529
Ostatnia wiadomość 16 Wrz 2014, 14:04:25
wysłana przez surja85
Zasiłek rodzinny a A-kasse

Zaczęty przez Gość 1Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4888
Ostatnia wiadomość 11 Sie 2013, 16:26:06
wysłana przez 1941
PYTANIE O ZASIEŁEK RODZINNY

Zaczęty przez mag580Dział Rodzina ...