poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odmowa w sprawie poz.na pobyt  (Przeczytany 10658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lolo12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odmowa w sprawie poz.na pobyt
« dnia: 16 Gru 2012, 08:30:58 »
WItam wszystkich,
Moze ktos bedzie mogl mi pomoc z moim problemem.Moja partnerka wraz z dzieckiem nie dostala pozwolenia na pobyt,skladalem wniosek w ramach laczenia rodzin.Byly okazane wszystkie dokumenty,potwierdzajace ile lat zyjemy ze soba i ze jestem w stanie utrzymac moja rodzine.A mimo,to dostalismy list,ze partnerka z dzieckiem maja opuscic danie za  3tyg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SZOK.W liscie napisane zostalo tylko,ze nie spelniamy kryteriow,ale o jakie dokladnie chodzi tego juz nie wyjasnili.Co w tym wypadku pozostaje?Czy jesli znalazla by prace,to moze sie starac o pobyt,i ile godzin musiala by pracowac,czy pol etatu(25h tyg)wystarczyloby?Bardzo prosze o powazne odpowiedzi,z gory dziekuje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Odmowa w sprawie poz.na pobyt
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Gru 2012, 10:28:50 »
Nie napisales, jakiego warunku nie spelniacie, wiec trudno cokoliwiek doradzic.
Na pewno znalezienie pracy by pomoglo. Z tego co pamietam musi to byc 20 godzin tygodniowo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lolo12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Gru 2012, 10:42:30 »
nIE NAPISALEM,BO SAMI TEGO NIE WIEMY,W LISCIE KTORY DOSTALISMY NIE NAPISALI OTWARCIE DLACZEGO NIE.
the danish immigration service dose not consider you to be the EU regulations.Section 13 of the exec.order on EU stipulates in regard to familymembers of danish citizens.
to the extent that these rules are compatible with the EC rules,family members of a danish citizen are entiled to reside in denmark for more than the aforesaid 3mth under section 2(1)and 2 of the Ailens act.
tyle w decyzji nam napisali

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Gru 2012, 11:53:20 »
the danish immigration service dose not consider you to be the EU regulations.Section 13 of the exec.order on EU stipulates in regard to familymembers of danish citizens.
to the extent that these rules are compatible with the EC rules,family members of a danish citizen are entiled to reside in denmark for more than the aforesaid 3mth under section 2(1)and 2 of the Ailens act.

=

Z tego tłumaczenia wynika bardziej, że powoływaliście się na złe przepisy.

Posiadasz duńskie obywatelstwo?

Twoja partnerka jest Polką?

Offline lolo12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Gru 2012, 12:56:16 »
Krakers tak ja mam obywatelstwo dunskie,a partnerka jest polska.W chwili kiedy skladalismy dokumenty ludzie na policji je sprawdzali i mowili,ze jest ok.Nawet podpisywalem mase dokumentow,ze bede sam utrzymywal rodzine itp.A teraz taki list,czy to ze nie mamy slubu moze byc problemem?teraz juz nie wiemy jak odkrecic ta sprawe,bo za cholerke nie rozumiem dlaczego moja rodzina nie ma prawa byc tu ze mna?!!!!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Gru 2012, 15:04:43 »
WItam wszystkich,
Moze ktos bedzie mogl mi pomoc z moim problemem.Moja partnerka wraz z dzieckiem nie dostala pozwolenia na pobyt,skladalem wniosek w ramach laczenia rodzin.Byly okazane wszystkie dokumenty,potwierdzajace ile lat zyjemy ze soba i ze jestem w stanie utrzymac moja rodzine.A mimo,to dostalismy list,ze partnerka z dzieckiem maja opuscic danie za  3tyg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SZOK.W liscie napisane zostalo tylko,ze nie spelniamy kryteriow,ale o jakie dokladnie chodzi tego juz nie wyjasnili.Co w tym wypadku pozostaje?Czy jesli znalazla by prace,to moze sie starac o pobyt,i ile godzin musiala by pracowac,czy pol etatu(25h tyg)wystarczyloby?Bardzo prosze o powazne odpowiedzi,z gory dziekuje.

Statsforvaltningen oceniajac taka sytuacje jak Wasza ma specjalne kryteria, ktore sprawdza i wedlug ktorych ma sie kabusewac.  Sa one zawarte w specjalnym "Vejledning" z Ministerstwa do poszczegolnych Statsforvaltninger (urzedow administracji panstwowej). Z tych odmow rejestracji legalnego pobytu jakie widzialem, a widzialem ich sporo, zawsze wynikala podstawa decyzji podjetej przez urzad. W takiej sytuacji w pierszym okresie 3 miesiecy twoja partnerka moze przebywac u ciebie jako turysta. Pozostanie w Danii (zarejestrowanie pobytu ponad 3 miesiace) na podstawie wymiaru godzin pracy 25/tygodniowo jest zupelnie wystarczajace. Wowczas kazdy z Was bedzie mial legalne zarejestrowanie pobytu na zasadzie swobodnego przemieszczania sie sily roboczej na terenie Unii. Wystarczy tez mniejsza ilosc godzin pracy, np. 12 godzin, ale pod warunkiem, ze dochod z pracy bylby min. w granicach najnizszej stawki pomocy socjalnej i ktory wedlug oceny "urzedu" pozwalalby na samoutrzymanie.   

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Gru 2012, 15:11:03 »
Lolo, a czy czasem nie jestes na emeryturze, rencie, kontanthjælp, albo w ostatnim czasie byles?
Pobierasz dodatki mieszkaniowe itp. ?
Takie czynniki sa wazace.

Poza tym metraz mieszkania?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Gru 2012, 15:11:03 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Gru 2012, 15:18:41 »
WItam wszystkich,
    Jestem w szoku, poniewaz sama z synem bylam w podobnej sytuacji. Tzn. przyjechalam do Danii do obywatela dunskiego, obecnego mojego ex, i niczego nie musielismy udowadniac, itp. Jak tylko przyjechalismy do Danii, wypelnilismy dokumenty pobrane ze strony internetowej i moj ex-partner zarejestrowal mnie i mojego syna w Statsforvaltningen Hovedstaden na swoj ophold. Przedstawil tylko zaswiadczenie z pracy o wysokosci dochodow. Bylo to w czerwcu 2011 roku , wiec nie tak calkiem dawno, by przepisy az tak sie zmienily (chyba , ze sie myle).
      Moze to chodzi o Twoja dziewczyne, moze jakies sprawy jeszcze z Polski, moze nie wyjasniona historia z ojcem dziecka, przepraszam, ze tak gdybam...po prostu jestem zdziwiona.

Co do godzin, gdy juz rozstalam sie z partnerem, wystarczylo mi 15 godzin/tyg na ophold moj i mojego syna.

Trzymam kciuki za pozytywne zakonczenie sprawy :).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Gru 2012, 15:26:26 »
Wlasnie, to mi przyszlo do glowy. Mam na mysli, ze staraliscie sie o pobyt w niewlasciwym urzedzie. Powinniscie to zalatwiac w Statsforvaltningen, stad tez nie spelniacie warunkow do otrzymania pozwolenia na pobyt.

Jako ze, potrzebujecie jedynie "registrerinsgbevis".
Napisalam juz na priv Twojej partnerce - siade wieczorem do przepisow i sprobuje cos wymyslec.

Moim zdaniem przegladnij te papiery jeszcze raz od gory do dolu. Zawsze jest wyszczegolniony paragraf, na ktory odmowe powoluja.
Jezeli go nie ma, to tak jak napisalam powyzej - wybraliscie niewlasciwy urzad i generalnie nie spelniacie warunkow juz na wstepie poniewaz nie mozecie/musicie sie starac na "ophold tilladelsen" a o registreringsbevis.

Offline lolo12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Gru 2012, 16:44:15 »
Z polski nie ma zadnych spraw,poniewaz ostatnie lata mieszkalismy w uk.tu mamy prywatny dom,ale ich zdaniem nie spelniamy kryteriow poniewaz prawie 6mie.mieszklaismy osobno.Ale dlatego,ze ja na miejscu musialem wszstko zorganizowac.a skladalismy wniosek na policji w aalborg

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Gru 2012, 16:54:58 »
masz jakies bilety do pl, ktore moly by byc dowodem ze do partnerki i dziecka jezdziles? W uzasadnieniu napisaliscie ze macie razem dziecko i chcecie zyc razem tutaj jak pelna rodzina?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Gru 2012, 16:59:17 »
Z polski nie ma zadnych spraw,poniewaz ostatnie lata mieszkalismy w uk.tu mamy prywatny dom,ale ich zdaniem nie spelniamy kryteriow poniewaz prawie 6mie.mieszklaismy osobno.Ale dlatego,ze ja na miejscu musialem wszstko zorganizowac.a skladalismy wniosek na policji w aalborg
   Przepraszam, ze moze glupio spytam, ale dlaczego na policji a nie w Statsforvaltningen? Jakies nowe rozporzadzenia od 2012?? ja ze swoim ex w ogole wczesniej nie mieszkalismy razem. W urzedzie nie chcieli niczego, tylko jego podpisu, ze bierze nas na swoj ophold

Offline lolo12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Gru 2012, 17:29:49 »
Partner dzwonil do  Statsforvaltningen i oni pokabusewali go do policji w aalborg.Pokazalismy mase dokumentow,ze bylismy razem,wspolne rachunki tp.z uk.Jak rowniez dowody,ze przez okres jak nie mieszkalismy razem to,ze i tak mielismy kontakt ze soba codziennie.Teraz pozostaje pytanie gdzie za 3 tyg mamy sie podziac.......

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Gru 2012, 17:51:09 »
jutro rano na poczte i wysylac te same papiery do Statsforvaltningen.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Gru 2012, 18:32:06 »
jutro rano na poczte i wysylac te same papiery do Statsforvaltningen.
    Dobra rada, jednak ja radzilabym w miare mozliwosci osobiscie i wszystko wyjasnic na miejscu. Chyba jest ten urzad w Waszym miescie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Gru 2012, 18:32:06 »

Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7460
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
Pobyt stały dla nastolatka, a gdzie dowód?

Zaczęty przez hejliDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10231
Ostatnia wiadomość 24 Wrz 2013, 20:48:45
wysłana przez Jomir
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Zaczęty przez rogaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 231970
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2018, 20:25:20
wysłana przez Jomir
pobyt stały po przepracowaniu 3 i pół roku w Danii????

Zaczęty przez katia963Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 35546
Ostatnia wiadomość 11 Sty 2010, 10:48:03
wysłana przez Svaria
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14448
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja