poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Upiorni sąsiedzi  (Przeczytany 60985 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niutek

• Gość
Odp: Upiorni sąsiedzi
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Sty 2013, 16:16:16 »
Może pogodzę trochę zwaśnione strony, fakt znalezienia się w innym położeniu niż zatrudniony, wcześniej, czy później dotknie każdego, jedni robią spadkę do innego kraju, lub do domciu do małżoneczka lub mamusi albo chaty którą stawią w Polszy i tutaj strugają wielce mądrych umiących liczyć. Nikogo personalnie nie chcę dotknąć. Ważnie jest, gdy się tu przyjechało i chce się mieszkać oraz osiąść i zintegrować aby umieć poruszać się w tu obecnych realiach, a sokoro tak to jak się należy i spełniam warunki oraz zostaje przyznane nie widzę powodów dlaczego nie mam korzystać z tego na równi z innymi tj. Duńczykami. W końcu ja też płaciłem podatki i je płace, żyję jak inni tyle, że z pochodzenia jestem Polakiem a nie Duńczykiem. Nie ma co kopii kruszyć o pierdoły, trzymajmy się kupy to nas nikt nie ruszy bo jak ruszy to później długo śmierdzi. Pozdrawiam Wszystkich.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #106 dnia: 04 Sty 2013, 16:25:38 »
Może pogodzę trochę zwaśnione strony, fakt znalezienia się w innym położeniu niż zatrudniony, wcześniej, czy później dotknie każdego, jedni robią spadkę do innego kraju, lub do domciu do małżoneczka lub mamusi albo chaty którą stawią w Polszy i tutaj strugają wielce mądrych umiących liczyć. Nikogo personalnie nie chcę dotknąć. Ważnie jest, gdy się tu przyjechało i chce się mieszkać oraz osiąść i zintegrować aby umieć poruszać się w tu obecnych realiach, a sokoro tak to jak się należy i spełniam warunki oraz zostaje przyznane nie widzę powodów dlaczego nie mam korzystać z tego na równi z innymi tj. Duńczykami. W końcu ja też płaciłem podatki i je płace, żyję jak inni tyle, że z pochodzenia jestem Polakiem a nie Duńczykiem. Nie ma co kopii kruszyć o pierdoły, trzymajmy się kupy to nas nikt nie ruszy bo jak ruszy to później długo śmierdzi. Pozdrawiam Wszystkich.
Wow, mile :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Sty 2013, 16:45:02 »
Nie ma sprawy. Oby nam się dobrze działo! Pozdrawiam Wszystkich.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 04 Sty 2013, 17:11:32 »
hehehhehe uderz w stol ,a nozyce sie odezwa  8)
pochodze z miasta i powiem ci szczerze ze kupujemy wlasnie DOMNA WSI.TAK NA WSI.TY MOZE Z MIASTA STOLECZNEGO ALE Z KULTURA NA BAKIER JESTES .GDYBYM POCHODZILA ZE WSI NIE WSTDYDZILABYM SIE TEGO.Jedno co ci dobrze w zyciu wychodzi TO SLOMA Z BUTOW .specjalnie zalozyles nowe konto bo nie chciales pisac ze swojego stalego konta.Zrobiles to dlatego ze odnioslam sie do twojego poStu .Jestes zalosny a varszafiak pisany przez F dzielnie ci podziekowal za twoja GLUPOTE .WSZYSCY ZE WSI POWINNI CIE OBORNIKIEM OBRZUCIC .FUJ JUZ CZUJE JAK CAPIESZ
« Ostatnia zmiana: 04 Sty 2013, 18:03:51 wysłana przez PRZYJACIEL »

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Sty 2013, 17:24:15 »
Przyjaciel, nie daj sie wciagac w pyskowki, lubie jak trzymasz swoj poziom, pewnie troche pojechane ale co zrobisz, nie chce cukrowac ale lepiej jak blyskamy dobrym humorem niz denna docinka. Gratulacje z zakupem domu i troche oczywiscie wspolczucia, kosztuje!!! Ale co tam, kogo na co stac. Wazne, ze nie szpanujesz, osiagnales co chciales, jestes zadowolony, to tez jest sukces!!! Pozdrawiam Wszystkich.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 04 Sty 2013, 18:08:33 »
Przyjaciel, nie daj sie wciagac w pyskowki, lubie jak trzymasz swoj poziom, pewnie troche pojechane ale co zrobisz, nie chce cukrowac ale lepiej jak blyskamy dobrym humorem niz denna docinka. Gratulacje z zakupem domu i troche oczywiscie wspolczucia, kosztuje!!! Ale co tam, kogo na co stac. Wazne, ze nie szpanujesz, osiagnales co chciales, jestes zadowolony, to tez jest sukces!!! Pozdrawiam Wszystkich.
dom na wsi kupujemy w Polsce nie w Danii.tu jest drogo niema co ukrywac.Do tego kawalek ziemi i z miszczuchow zmieniny sie w wiesniakow .ha ha oczywiscie dom do remontu i sobie urzadzimy tak jak my chcemy.moj facet zdziwiony ze jak tak lekko sie zgodzilam na wies  ;D

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Sty 2013, 18:28:28 »
Przyjaciel, to Ty niedlugo dajesz noge z Danii, no coz ja tu mieszkam i sadzilem ze wypowiadamy sie na temat tutejszych warunkow, ale co tam budz zdarow,jak mawiali pewni klasycy. Pozdrawiam Wszystkich.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 04 Sty 2013, 18:28:28 »

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Sty 2013, 18:55:22 »
Przyjaciel, to Ty niedlugo dajesz noge z Danii, no coz ja tu mieszkam i sadzilem ze wypowiadamy sie na temat tutejszych warunkow, ale co tam budz zdarow,jak mawiali pewni klasycy. Pozdrawiam Wszystkich.
NIE ZJEZDZAM JESZCZE TO BARDZIEJ ZABEZPIECZENIE DÆA POTOMSTWA.Ovzywiscie dyskusja czesciowo na temat mieszkania w Danii .Ale zwroc uwage ze napisalam ze bynajmiej dla mnie zaciagniecie kredytu tu w Danii na zakup mieszkania wiazalby sie z zawalem.JAK SIE SLYSZY ZE TU W DANII LUDZIE TRACA PRACE Z DNIA NA DZIEN.ja bym po nocach nie spala .a w Polsce za gotowke duzo mniejsza

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 04 Sty 2013, 18:59:35 »
Ale zawal taki sam, gdyby co. Pozdrawiam Wszystkich.

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 04 Sty 2013, 19:17:23 »
No nie wiem czy w obecnych czasach tak mozna przejmowac sie potomstwem, zrobi i tak co chce a jeszcze bedzie wku..., na starych ze im taki pasztet zostawili, chocby to byly gory zlota, dzieki ze moze jedynak to troche inaczej. Wychowanie, wyksztalcenie, umiejetnosc radzenia sobie czyli przekazac doswiadczenie, oczywiscie te dobre jak zle przestrzec to jest kapital poczatkowy, no biedy zeby tez nie bylo, ale i tak zrobia co zechca. Widze obrazek starzy siedza w chacie wygladaja oknem dzieci, i jak ktore zwita mowia- dzieci to wasze- a oni, a kto was o to prosil, jakby co to nie nasze, bo wy zyjecie, a jak sie zmieni opcja to sie zobaczy, Wy myslcie najpierw o sobie i swojej perspektywie w ktorej sa dzieci, a nie o ich perspektywie, sami sobie ja uloza, tak czy inaczej. Nie jest to filozofia tylko samo zycie. Idealy kazdy mial, ma i bedzie miaL, ALE CZASAMI TRZEBA ZEJSC NA ZIEMIE. Ale to tylko moje, mam nadzieje ze u Ciebie bedzie inaczej. Pozdrawiam Wszystkich.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 04 Sty 2013, 21:18:32 »
Ale zawal taki sam, gdyby co. Pozdrawiam Wszystkich.
NO ZAWAŁ!Znamy takich co pobrali auta w kredyt i potracili prace i jest problem ze splata z oplacaniem czynsz itp.Znamy takich co pobrali roznosci na raty i uciekli do Polski .ja nie czulabym sie bezpiecznie gdybym miala tu mieszkanie w kredycie mimo ze pewna jestem swojej pracy mimo ze zarabiam bardzo dobrze ,ale nie widze sie tu na starosc.Jestem tu juz troche lat i tesnie.za czym?niewiem!Odnosnie dzieci nie sa to małolaty syn 28corka24takze  jak im sie nie spodoba wies to sprzedadza .ale to jest moje takie babskie myslenie i moje .Dla mnie kredyt to koszmar poprostu jak niemam gotowki to nie zaciagam pozyczek.widocznie nie czuje sie ma silach.A gorsze jest to ze jak bym wziela kredyt na mieszkanie i bym umarla to zadluzenie bankowe przejdzie na dzieci .Wiec wole zostawic swoja rudere na wsi .POZDRAWIAM CIEPLUTKO.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 04 Sty 2013, 21:28:44 »
Jest takie coś jak A-kasse oraz ubezpieczenie na życie = żyje się bezstresowo ;) Jak kupować dom - to tylko w Danii (zaraz, zaraz ... czy ja w tym temacie wcześniej nie pisałem czegoś innego? ;) ), bo się nie musisz za bardzo martwić (a no tak, to chodziło wcześniej o wątek finansowy, a nie "zmartwieniowy" ;) ). A w PL - stracisz pracę no i co wówczas?
Wiem, zdolna osoba, po 1. - pracy nie straci, po 2. jeśli firma padnie to znajdzie sobie szybko inną, ale pogeneralizujmy trochę ;)

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 04 Sty 2013, 21:34:49 »
Ja nie oplacam a kasse maz oplaca no jest wielki mylym u niego.TOTEZ CHODZI MI O KUPNO DOMU W POLSCE ZA GOTOWKE.wiec jak strace w Polsce prace niema tragedii.A tu bym sie bala .no takie jest moje zdanie a te pieniazki z akasse to przez 2 lara a kredyt na mieszkanie jest na wiecej lat i jak po 2latach ktos nie znajdzie pracy to robi sie chyba problem tak mi sie wydaje .Nie mamu nowej fury jezdzimy starym mietkiem i cieszymy sie zyciem.moze gdyby cxlowiek byl mlodszy?

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 04 Sty 2013, 21:42:13 »
Asiak, Krakers, spokojnie, konfrontujemy dwa rozne swiaty i kilka innych podejsc do sprawy, taki maly wezelak gordyjski nam sie zrobil, troche to ciezko rozebrac, jak mawiali kalsycy, bez pol litra nie rozbabusesz. A co zna sie jezyki, nie tylko engelsk. Wydaje sie ze w zasadzie to i tak wszyscy mamy racje. To wlasnie od tego punktu wszystko zalezy jak sie stoi i jak sie lezy, a jak sie wstalo i polozylo to juz nie jest wazne. Pozdrawiam Wszystkich.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #119 dnia: 04 Sty 2013, 21:47:09 »
Jest takie coś jak A-kasse oraz ubezpieczenie na życie = żyje się bezstresowo ;) Jak kupować dom - to tylko w Danii (zaraz, zaraz ... czy ja w tym temacie wcześniej nie pisałem czegoś innego? ;) ), bo się nie musisz za bardzo martwić (a no tak, to chodziło wcześniej o wątek finansowy, a nie "zmartwieniowy" ;) ). A w PL - stracisz pracę no i co wówczas?
Wiem, zdolna osoba, po 1. - pracy nie straci, po 2. jeśli firma padnie to znajdzie sobie szybko inną, ale pogeneralizujmy trochę ;)
Hm.... Krakres, zeby to bylo takie proste. Moj wlasny maz (co to jego nie pozyczam i co go nie bedziemy pozerac) jest programista po DTU. Firma sprzedawala nowoczesne technologie dla telefonii komorkowej na calym swiecie. Nibby super branza nie? Firma padla. Moj maz szukal pracy przez 8 miesiecy! Na szczescie 6 z nich byl na wypowiedzeniu, wiec smak dagpenge poznalalismy przez dwa miesiace, ale uwierz mi, ze wcale nie bylo szybko!. I zeby chodzil na rozmowy i nie dostawala pracy, mozna by bylo myslec, ze gamon z niego.
Mozna by powiedziec, ze gamon bo Cv pisac nie umial. Tez nie da rady. W zwiazku z tym, ze zostal zwolniony w ramach zwolnien grupowych, wszyscy zostali objeci pomoca profesjonalnego biura, ktore pomagalo im pisac podania, przygotowac strategie szukania pracy itp. W ciagu tych 8 miesiecy zostal zaproszony na 2 rozmowy. Na szczescie druga byla bardzo skuteczna, wiec na Mikolaja dostal prezent :) nowa prace z nawet wyzsza pensja... w koncu! heh... w koncu :) jak posprzatam przed wyjazdem do pracy, to zastaje chate w tym samym stanie. Bez wrazena, ze jakas wiazka granatow pierdutla na samym srodku salaonu. Tudziez nastapil wybuch gazu z plyty ceramicznej wprost do zlewozmywaka  ;D

Ale jak piszesz... jest A-kasa, mozna wykupic ubezpieczenie swojej pensji, mozna wiele.... wowczas, bezrobocie przezyje sie w miare bezstresowo, bynajmniej w kontekscie dochodow.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 04 Sty 2013, 21:47:09 »