Regionalne > Kopenhaga
Zapis na listę oczekujących na mieszkanie
@ae@:
Róznica miedzy spóldzielnia a komuna: mieszkania z komuny przyznawane sa tylko osobom w ciezkiej sytuacji - choroba, inwalidztwo, bardzo ciezka sytuacja ekonomiczna nie ze z wlasnej winy - i najczesciej w najmniej popularnych ( najgorszych) miejscach.
Do spóldzielni zapisujesz sie sama, placisz za czekanie i czekasz. Jak juz Jomir napisala - na dobre mieszkanie w dobrym miejscu czeka sie dluuuugo.
foma1990:
Rozumiem że za kwotę 200 dk na rok mozna się zapisać tylko do jednej spółdzielni? Każda następna to kolejny koszt 200 koron? A co sądzicie o tej spółdzielni fsb? Mieszka już ktoś z was tam lub staral się kiedyś o mieszkanie w ich okolicach? Jaki tam jest mniej więcej standard i ceny?
aisak:
--- Cytat: foma1990 w 05 Sty 2013, 14:44:20 ---Rozumiem że za kwotę 200 dk na rok mozna się zapisać tylko do jednej spółdzielni? Każda następna to kolejny koszt 200 koron? A co sądzicie o tej spółdzielni fsb? Mieszka już ktoś z was tam lub staral się kiedyś o mieszkanie w ich okolicach? Jaki tam jest mniej więcej standard i ceny?
--- Koniec cytatu ---
Czasami 200, czasami 400. Zalezy od spoldzielni. Ja placilam w ubieglym roku 400 w bolig-buttiken, takim jakby zrzeszeniu bodajze 6 spoldzielni mieszkaniowych. W tym rowniez fsb. Ich biuro miesci sie w Kopenhadze na dworcu centralnym, zreszta tu masz link:
http://www.boligbutikken-for-ht.dk/
Na mieszkanie czekalam 3 miesiace. Hehehe, moze i getto, rowerow juz nie mam, ale jeszcze zyje ;D ;D ;D
@ae@:
... A co sądzicie o tej spółdzielni fsb? Mieszka już ktoś z was tam lub staral się kiedyś o mieszkanie w ich okolicach? Jaki tam jest mniej więcej standard i ceny? ...
Ta spódzielnia ma ponad 13 000 mieszkan, zalezy gdzie dostaniesz mieszkanie - sa mieszkania tanie, sa drogie, jest dobry standard, jest cos co sie nadaje do remontu i to juz, sa lepsze dzielnice i dzielnice gdzie rower trzyma sie w kuchni i po zmroku lepiej nie wychodzic samemu z domu.
Troche mozesz sie dowiedziec z czasu oczekiwania na dane mieszkanie - im czas oczekiwania krótszy tym gorsze polozenie, standart lub czynsz. Na dobre czeka sie latami ale od czegos trzeba zaczac.
Baumi:
--- Cytat: mmaw w 04 Sty 2013, 21:39:15 ---Kaucja jest zwrotna po wyprowadzeniu niemal w calosci jesli mieszka sie stosunkowo dlugo np ponad 5 lat (wtedy liczy sie tzw zwyczajne zuzycie
--- Koniec cytatu ---
W mojej spółdzielni jest to 1% za każdy miesiąc, więc mieszkając 100 miesięcy dostałabyś 100% depozytu po wyprowadzeniu się. Nie wiem jednak czy jest to standard.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej