Ogólne > Hydepark

mieszkanie spółdzielcze w Danii - kupno

<< < (2/5) > >>

siudemka1972:
tu masz swieta prawde Jomir napisala-Sa mieszkania wlasnosciowe i spoldzielcze (jakby to przyrownac do warunkow polskich).  Za mieszkanie wlasnosciowe placisz wiecej, ale pozniej oprocz oplat przeznaczonych na powiedzmy na wspolnote mieszkancow nie placisz juz nic.
W przypadku mieszkania spoldzielczego odkupujesz tylko wklad, a pozniej co miesiac placisz czynsz.
Te bardzo tanie wklady sa albo za mieszkania w starych wspolnotach, ktore juz splacily swoje kredyty (ale tam najczesciej mozna kupic mieszkanie jedynie za poreczeniem kogos z mieszkancow), albo sa to spoldzielnie w kiepskiej kondycji finansowej.
Wysokosc czynszu miesiecznego zalezy od kosztow spoldzielni, generalnie sa czesto miernikiem zadluzenia spoldzielni ( w duzym uproszczeniu).

aniaf135:
mieszkanie ma 120m, cena 440 tys koron, super zrobione, 2009r, czyli rozumiem . że spokojnie mo jakims czasie mogę je sprzedać tak?

aniaf135:
siudemka - 2500 koron? tak malo, hmm w srode jest dzien otwarty wysle tam meza bo ja jestem teraz w polsce:) niech się dowie

@ae@:
Najwazniejsze w przypadku andelsbolig - to bardzo dobrze zapoznac sie z sytuacja finansowa "spóldzielni" - jakie kredyty, czy wszystkie mieszkania sa sprzedane czy czesc stoi pustych, jaka jest przyszlosc ekonomiczna spóldzielni.

Np. spóldzielnia finansowana jest tanimi, afdragsfri - kredytami które trzeba zrefinansowac za np 3 lata, czyli za trzy lata jest ryzyko drastycznej podwyzki czynszów.

Spóldzielnia moze tez zbankrutowac.

http://www.familieadvokaten.dk/emner/796.html
http://politiken.dk/tjek/penge/ECE1605767/andelsbolig-saelges-for-n-krone/

google andelsbolig konkurs

Polecam bardzo dokladne zapoznac sie z ekonomia spóldzielni, jesli to za skomplikowane - zatrudnij adwokata.

Jomir:
Absolutnie sie zgadzam z "ae" w sumie mialam to samo napisac.

Moja przyjaciolka, mieszka wlasnie w takim zbankrutowanym andelsie (ten pierwszy, ktory zbankrutowal w Danii). Mieszkanienie jest juz ich. Wklad przepadl. Niby przez 10 lat maja zagawarantowany czynsz na poziomie 5000 koron, a co dalej? Mieszkanie lezy w centrum Kopenhagi, ma ponad 100 metrow, wiec po 10 latach czynsz skoczy zapewne do 10-12.tysiecy...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej