poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mieszkanie spółdzielcze w Danii - kupno  (Przeczytany 15473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniaf135

• Gość
mieszkanie spółdzielcze w Danii - kupno
« dnia: 05 Sty 2013, 11:10:12 »
witam, może ktoś się orientuję jak wygląda sprawa jak w tytule, tzn. jeśli wykupię takowe mieszkanko to mogę je później sprzedać, czynsz również się opłaca itp. ? może ktoś już kupił?:) proszę o info

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: mieszkanie spółdzielcze w Danii - kupno
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sty 2013, 13:51:35 »
Masz na mysli andelsbolig?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

aniaf135

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sty 2013, 14:23:18 »
tak, tak stoi w opisie...

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sty 2013, 14:25:28 »
Pisze i andelsbolig-Najlepiej skorzystaj z ofert agencji nieruchomości to daje Tobie gwarancje ze mieszkanie nie jest obciążone i nie ma tam żadnego szwindlu-my płaciliśmy 2500kr tyle stało na papierze gdy sfinalizowaliśmy umowę.Wyszukujesz mieszkanko którym jesteś zainteresowana oglądasz i ustalasz termin kiedy chcesz się wprowadzić czasami jest tak ze sprzedający czeka 3 miesiące tak było w naszym przypadku ale również mogliśmy się wprowadzić na drogi dzień..Podpisujecie wstępną umowę gdzie zobowiązujesz się do wpłacenia swojego wkładu który jest z góry określony dla danego mieszkania plus 4! nie 3 czynsze-zwykle pisze 3 ale przecież musisz zapłacić za 1 miesiąc użytkowania i masz ok 10 dni na rozmyślenie się.Po tym upływie czasu ustalacie termin podpisania umowy głównej i robicie to!Masz 10 dni na wpłacenie pieniędzy na kato.Zanim sprzedasz takie mieszkanie musisz opłacać czynsz aż znajdzie się nowy nabywca.
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sty 2013, 14:28:27 »
To kiedy będziesz mogla sprzedać jest określone w statusie danej spółdzielni  u mnie jest ze nabywca musi mieszkać 2 lata aby sprzedać mieszkanie.
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sty 2013, 14:39:22 »
tu masz swieta prawde Jomir napisala-Sa mieszkania wlasnosciowe i spoldzielcze (jakby to przyrownac do warunkow polskich).  Za mieszkanie wlasnosciowe placisz wiecej, ale pozniej oprocz oplat przeznaczonych na powiedzmy na wspolnote mieszkancow nie placisz juz nic.
W przypadku mieszkania spoldzielczego odkupujesz tylko wklad, a pozniej co miesiac placisz czynsz.
Te bardzo tanie wklady sa albo za mieszkania w starych wspolnotach, ktore juz splacily swoje kredyty (ale tam najczesciej mozna kupic mieszkanie jedynie za poreczeniem kogos z mieszkancow), albo sa to spoldzielnie w kiepskiej kondycji finansowej.
Wysokosc czynszu miesiecznego zalezy od kosztow spoldzielni, generalnie sa czesto miernikiem zadluzenia spoldzielni ( w duzym uproszczeniu).

aniaf135

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2013, 14:52:22 »
mieszkanie ma 120m, cena 440 tys koron, super zrobione, 2009r, czyli rozumiem . że spokojnie mo jakims czasie mogę je sprzedać tak?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2013, 14:52:22 »

aniaf135

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sty 2013, 14:57:40 »
siudemka - 2500 koron? tak malo, hmm w srode jest dzien otwarty wysle tam meza bo ja jestem teraz w polsce:) niech się dowie

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sty 2013, 15:30:32 »
Najwazniejsze w przypadku andelsbolig - to bardzo dobrze zapoznac sie z sytuacja finansowa "spóldzielni" - jakie kredyty, czy wszystkie mieszkania sa sprzedane czy czesc stoi pustych, jaka jest przyszlosc ekonomiczna spóldzielni.

Np. spóldzielnia finansowana jest tanimi, afdragsfri - kredytami które trzeba zrefinansowac za np 3 lata, czyli za trzy lata jest ryzyko drastycznej podwyzki czynszów.

Spóldzielnia moze tez zbankrutowac.

http://www.familieadvokaten.dk/emner/796.html
http://politiken.dk/tjek/penge/ECE1605767/andelsbolig-saelges-for-n-krone/

google andelsbolig konkurs

Polecam bardzo dokladne zapoznac sie z ekonomia spóldzielni, jesli to za skomplikowane - zatrudnij adwokata.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sty 2013, 16:31:30 »
Absolutnie sie zgadzam z "ae" w sumie mialam to samo napisac.

Moja przyjaciolka, mieszka wlasnie w takim zbankrutowanym andelsie (ten pierwszy, ktory zbankrutowal w Danii). Mieszkanienie jest juz ich. Wklad przepadl. Niby przez 10 lat maja zagawarantowany czynsz na poziomie 5000 koron, a co dalej? Mieszkanie lezy w centrum Kopenhagi, ma ponad 100 metrow, wiec po 10 latach czynsz skoczy zapewne do 10-12.tysiecy...

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

aniaf135

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sty 2013, 18:13:19 »
hmm sprawdzę spółdzielnię ale dalej do konca nie rozumiem tej rozbieżności - ten domek stoi 440 tys. koron, to jest sporo pieniążków, czynsz 6000 koron mies. , reszta j/w, już sama nie wiem, dom kosztuje 2 mln ale własn. dzieciaki juz by mialy za jakies 25-30 lat ;) ps. to juz nie dzieciaki ale wnuki hehe

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sty 2013, 20:12:21 »
hmm sprawdzę spółdzielnię ale dalej do konca nie rozumiem tej rozbieżności - ten domek stoi 440 tys. koron, to jest sporo pieniążków, czynsz 6000 koron mies. , reszta j/w, już sama nie wiem, dom kosztuje 2 mln ale własn. dzieciaki juz by mialy za jakies 25-30 lat ;) ps. to juz nie dzieciaki ale wnuki hehe
To jest bardzo malo pieniazkow za andels w Kopenhadze o powierzchni oklo 120 m. kw. . Porzadne andelsy 120 metrowe kosztuja okolo 1,5 mln. Wowczas masz czynsz okolo 2500-3500 i w miare pewnosc, ze spoldzielnia ma sie dobrze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sty 2013, 20:29:43 »
Pogrzmeralam troszke na internecie.
tak srednio andelsboliger w Kopenhadze przy pierwszej wplacie 300 000 maja czynsz okolo 7-12 tys...

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sty 2013, 21:21:47 »
W papierach stoi ze ja zapłaciłam 2500tys kr za sporządzenie papierów dwa spotkania 3@  5 rozmów tel i całokształt;-) a ile sprzedający nie wiem..i czy tylko ja tez nie wiem..

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sty 2013, 21:25:36 »
no no 120metrow za takie pieniążki?w centrum?albo dar z niebios albo szwindel:-)a może trzyma Was humor od sylwestra:-)
Daj znać jak wyszło bo jestem ciekawa..

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sty 2013, 21:25:36 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309299
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16851
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39597
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45812
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42607
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand