poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga na dojazdy do pracy a fradrag  (Przeczytany 3696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sanczow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Ulga na dojazdy do pracy a fradrag
« dnia: 08 Sty 2013, 08:10:22 »
Witam Pytanie moje jest następujące w jedną stronę do pracy mam 87 km zatem przysługuje mi ulga na dojazdy do pracy (powyżej 12km w jedną stronę liczona według do wglądu w SKAT). W karcie podatkowej za 2012 rok przez ten właśnie fakt miałem zwiększony fradrag i zaznaczony befording. Pytanie moje jest następujące czy w rozliczeniu za 2012 rok mogę sobie uwzględnić tą ulgę na dojazdy?, czyli policzyć wszystkie dni które byłem w pracy razy te dane przeliczniki, czy ta ulga przez to że miałem zwiększony fradrag czyli ten befording już mi nie przysługuje?,czy może ten befording to ta moja ulga a ja teraz muszę policzyć te wszystkie dni pracujące wprowadzić do rubryki i będzie informacja czy dali mi za dużo czy za mało ? proszę o konkretne wytłumaczenie. Z góry dziękuję.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Ulga na dojazdy do pracy a fradrag
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sty 2013, 12:15:08 »
Karta podatkowa to tylko zaliczkowa deklaracja podatkowa. Skat sporzadzajac swoja propozycje karty podatkowej na rok nastepny, nie zna przeciez faktycznych danyc z niezacego roku i zazwyczaj stosuje dane z roku poprzedniego, np. dane do karty podatkowej na 2012 nie sa oparte na faktycznym rozliczeniu z 2011, poniewa sporzadzajac karte podatkowa na 2012 w listopadzie 2011, skar nieznarezultatu za 2011. To samo dotyczy karty podatkowej na 2013, ktroaskat zaproponowal 02.11.2012. Skat nie zna rozliczenia za 2012, az do 01.0.2013, kiedy to konczysie moziwosc wnoszenia zminado swojego rozliczenia 2012. A wiec karta podatkowa na 2013 jest zazwyczajoparta o rozliczeniaza 2011, a od tego czasu mogly nastapic powaznezmiany, np. zmiana miejsca zamieszkania, zmiana miejsca pracy i w zwiazku z tym zmiana ilosci kilometrow. Moze tez byc tak, ze zaproponowana przez skat ulga na dojazdy do pracy na podstawei starych danych, w ogole juz nie przysluguje i nie powinna byc ujeta w karcie podatkowej. Dkatego Skat wyraznie pisze o tym aby pamietac ze odpowiedzialnosc za sporzadzenie wlasciwej karty podatkowej (rowniez rozliczenia) nalezy do podatnika.

Powracajac do pytania. Po otrzymaniu propozycji rozliczenia za 2012 sporzadzonej przezskat, nalezysamemu sprawdzic, czy wsztstkie pozycje sa w porzadku. Czesto w rozliczeniu rocznym na podstawie danych jakie posiada Skat jest juz wliczona ulga na dojazdy do pracy i podana jest ilosc dni roboczych, adres miejsca zamieszkania i adres pracyja, pracodawca podal sam ilosc dni roboczych, oraz adres zamieszkania. Jezeli ulga na dojazdy nie jest automatycznie wliczona, nalezy samemu obliczyc ulge za jeden dzien roboczy. Od odleglosci dziennej w obie strony odjac 24 km za ktore nie przysluguje ulga, a nastepnie obliczyc ulge za pozostala ilosc kilometrow wedlug zasady i stawek ustalonych przez Skat. Kwote dziennej ulgo pomnozyc przez ilosc dni roboczych (= dni jazd do pracy). Najlatwiej uzyc kalkulatorka ktory jest przy rubryce ulgi za  jazdy. Mozna w nim podac adrers miejsca zamieszkania i adres miejsca pracy oraz ilosc  ilosc dni roboczych i system sam obliczy reszte. Mozna tez wpisac tylko ilosc kilometrow dziennie w obie strony i iloscy dni roboczych i system wykarze wysokosc ulgi. Ostatnia mozliwosc to obliczyc ulge samemu jak podalem powyzej i samemu wpisac kwote do rubryki.

Offline Gość 1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sty 2013, 11:23:55 »
Witam  Nie mogę odp na moje pytanie więc pytam na ogólnym
Czy ulga za dojazdy do pracy ma określoną kwotę max..
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sty 2013, 11:54:04 »
Witam  Nie mogę odp na moje pytanie więc pytam na ogólnym
Czy ulga za dojazdy do pracy ma określoną kwotę max..
Pozdrawiam
Nie, nie ma. Ulga przysluguje za jazde tam i z powrotem, ale tylko za odleglosc powyzj 24 km dziennie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sty 2013, 11:54:04 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13368
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26676
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17950
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31894
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
Szukam Pracy!!!

Zaczęty przez asica1982Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 21346
Ostatnia wiadomość 02 Sty 2007, 16:32:06
wysłana przez Agata