poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Tacierzynskie  (Przeczytany 4038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Tacierzynskie
« dnia: 08 Sty 2013, 11:13:02 »
Witam

Ile jest teraz tacierzynskiego 2 tygodnie czy 3 tygodnie

Pozdrawiam

Offline kasiab19870

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Tacierzynskie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sty 2013, 14:31:35 »
w Dani przysluguje ci dwa tygodnie urlopu po narodzeniu dziecka, jest to dwa tygodnie z 52 tygodni ktore przysluguje obu rodzicom po narodzeniu dziecka. nie pamietam jak jest z reszta 50 tygodni ale jezeli pracujesz w danii i twoja zona rowniez to macie do podzialu jeszcze te 50 tygodni. wszystko wtedy wysyla zonie firma pisemnie i wy decydujecie wspolnie kto otrzyma ten urlop. ale z pewnoscia masz dwa tygodnie i musisz zabrac dwa tygodnie rownoczesnie zebys otrzymal wynagrodzenie za ten czas, gdyz moj maz mial taka sytuacje iz wzial sobie raz jeden tydzien a raz drugi i mogli mu tylko wyplacic za jeden.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sty 2013, 16:57:42 »
Nalezy rozroznic macierzynki od urlopu wychowawczewgo/rodzicielskiego, po dunsku barselsorlov i forældreorlov. Barselsrlov w zwiazku z porodem a potem forældreorlov. Rodzice maja razem 32 tygodnie do dowolnego podzialu i platny/dagpenge. forældreorlov mozna przedluzyc ale juz bez dagpenge. Wydjae mi sie, ze nieobecnosc w pracy z powodu macierzynkiego i wychowawczego moze wyniesc max. 52 tygodnie. Oczywiscie mowa o lacznej nieobecnosci rodzicow w zaleznosci jak podzielili sobie urlop wychowawczy. Radze zapoznac sie ze szczegolami na stronie Borger.dk albo pszukaj tutaj na forum - bylo mnostwo razy dokladnie opoisywane. Normalnie forældreorlov rozpoczyna sie po 14 tygodniach po urtodzenkiu dziecka, ale ojciec moze wykorzystac czesc swojego urlopu wychowaczego juz przd tym okresem, kiedy matka jest na macierzynskim. Nalezy pamietac, ze sa okreslone terminy powiadamiania pracodawcy o tym kiedy zamierzasz miec urlop iw jakim wymiarze. Dotyczy to zarowno ojca jak i matki. Jezeli np. matka dziecka nie jest zatrudniona, powinna powiadomic o tym komune.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sty 2013, 17:04:51 »
...zeby nie bylo watpliosci. Pierwsze 2 tygodnie po narodzeniu dziecka (barsel). Natepne 32 tygodnie (forældreorlov) platne dagpenge. Dowolny podzial miedzy rodzicami po ustaleniu z pracodawcami/komuna. Ojciec moze juz wykorzystywac swoja czesc w tych 32 tygodni, kiedy matka jest na barsel (pierwsze 2 tygodnie). Przedluzenie forældreorlov to zanczy tych 32 tygodni jest mozliwe, jezeli ustali sie to z pracodawca - nie j..est platne.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sty 2013, 20:32:45 »
Nie do końca roga tak jak piszesz, bo jeśli tak jak np. było w moim przypadku (jestem w firmie 4 lata, pełny etat) to do szóstego miesiąca życia dziecka dostawałam wypłatę od mojego szefa dopabuse potem przeszłam na barselsdagpenge, czyli znacznie mniej  ;)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sty 2013, 23:33:13 »
Nie do końca roga tak jak piszesz, bo jeśli tak jak np. było w moim przypadku (jestem w firmie 4 lata, pełny etat) to do szóstego miesiąca życia dziecka dostawałam wypłatę od mojego szefa dopabuse potem przeszłam na barselsdagpenge, czyli znacznie mniej  ;)
Nie sposob opisywac wszystkich mozliwosci. Zdecydowana wiekszosc osob pytajacych na forum jest zatrudniona na stawkach godzinowych i dlatego ograniczylem sie do zasady obowiazujacej te osoby. Jezeli jest sie zatrudnionym zgodnie z funktionærloven, to pracodawca moze wyplacac ta sama pensje jaka pracownik zarabial, a od komuny dostaje zwrot odpowiadajacy stawce dagpenge. Mysle, ze o to ci chodzilo.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sty 2013, 20:42:08 »
A wiesz, że masz rację  ;D bo właśnie podlegam funktionærloven  :) i nie pomyślałam, że może to stanowić różnicę  8)

Zwracam honor  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sty 2013, 20:42:08 »

tacierzyńskie a żona pracująca.

Zaczęty przez mamamuminek777Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6821
Ostatnia wiadomość 07 Gru 2018, 21:12:59
wysłana przez aneczka.k