poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie produkty w Netto  (Przeczytany 27782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: polskie produkty w Netto
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Sty 2013, 16:22:31 »
A przechodac do samych produktow. Czas zrobi swoje. Ci co pomieszkaja tutaj dluzej/dlugo, przestana pisac o bulkach wroclawskich (dlaczego czesto piszemy w zdrobnieniach buleczki, chlebus, kielbaska, sledzik, jarzynka?), najpyszniejszym na swiecie chlebie (?), "wymeczonym" sledziku z Netto, Aldi, Lidel itp. Odkryja, ale to zabiera swoj czas, ze jest tutaj wiele produktow, niekoniecznie dunskich !,  lepszych, smaczniejszych (nie zawsze) ale zdrowych, tylko ze trzeba za to zaplacic duzo wiecej, ze dunskie produkty ekologiczne sa bardzo wysokiej jakosci. Zrozumieja, ze cherbatka koperkowa nie ma najmniejszego znaczenia dla zdrowia dziecka ani roznego rodzaju soczki  i danonki, ze dunska woda z kranu zrobiona samemu w domu w sodastreamer (tak jak syfon) jest jednym z najlepszych napoi, ze polskie czekoladki w pieknych metalowych pudelkach to ochydna "margaryna" i ze lepiej zjesc kawalek prawdziwej czystej czekolady, ze avokado jest fantastyczne, ze dobrze wypic kieliszek dobrego wina, zamiast wypijac duze ilosci piwa i ze nic nie na sniadanie albo do pracy nie zastapi dunskiego langtidhævet rugbrød, ze polskie wedliny sa o wiele smaczniejsze niz dunskie. Swiat sie zmienia, kuchnia dunska zostaje/zostala wyparta przez kuchnie srodziemnomorska - mnostwo jarzyn, owocow, lekkie mieso, lufttørret wedliny (dunskie wedliny, nie dziekuje), pasta, bulgur, na zakonczenie dobre sery zaczynajac od tradycjonalnej bria a konczas na "plesni", oczywiscie od czasu do czasu. Nie chodzi tyle o produkty na polkach ale raczej o to jakie my kupujemy/spozywamy, czesto rowniez o "kieszen". Ale najwazniejsze, bez wzgledu na to co jemy, to dac sobie czas na posilek czy to z najbllzsza rodzina czy w towarzystwie przyjaciol. Brak tylko  jednego - dobrego klimatu, w kazdym razie od pazdziernika do kwietnia  ;) A spozywanie lepszych produktow nie musi oznaczacze musi to nas wiecej kosztowac. Pytanie co wybieramy: zjadac duze ilosci, zeby sie najesc. Zjadac mniej, zdrowiej i nie byc przejedzonym. Koszt w budzecie w przyblizeniu ten sam. Wybor to sprawa indywidualna. Smacznego.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Sty 2013, 17:38:02 »
A przechodac do samych produktow. Czas zrobi swoje. Ci co pomieszkaja tutaj dluzej/dlugo, przestana pisac o bulkach wroclawskich (dlaczego czesto piszemy w zdrobnieniach buleczki, chlebus, kielbaska, sledzik, jarzynka?), najpyszniejszym na swiecie chlebie (?), "wymeczonym" sledziku z Netto, Aldi, Lidel itp. Odkryja, ale to zabiera swoj czas, ze jest tutaj wiele produktow, niekoniecznie dunskich !,  lepszych, smaczniejszych (nie zawsze) ale zdrowych, tylko ze trzeba za to zaplacic duzo wiecej, ze dunskie produkty ekologiczne sa bardzo wysokiej jakosci. Zrozumieja, ze cherbatka koperkowa nie ma najmniejszego znaczenia dla zdrowia dziecka ani roznego rodzaju soczki  i danonki, ze dunska woda z kranu zrobiona samemu w domu w sodastreamer (tak jak syfon) jest jednym z najlepszych napoi, ze polskie czekoladki w pieknych metalowych pudelkach to ochydna "margaryna" i ze lepiej zjesc kawalek prawdziwej czystej czekolady, ze avokado jest fantastyczne, ze dobrze wypic kieliszek dobrego wina, zamiast wypijac duze ilosci piwa i ze nic nie na sniadanie albo do pracy nie zastapi dunskiego langtidhævet rugbrød, ze polskie wedliny sa o wiele smaczniejsze niz dunskie. Swiat sie zmienia, kuchnia dunska zostaje/zostala wyparta przez kuchnie srodziemnomorska - mnostwo jarzyn, owocow, lekkie mieso, lufttørret wedliny (dunskie wedliny, nie dziekuje), pasta, bulgur, na zakonczenie dobre sery zaczynajac od tradycjonalnej bria a konczas na "plesni", oczywiscie od czasu do czasu. Nie chodzi tyle o produkty na polkach ale raczej o to jakie my kupujemy/spozywamy, czesto rowniez o "kieszen". Ale najwazniejsze, bez wzgledu na to co jemy, to dac sobie czas na posilek czy to z najbllzsza rodzina czy w towarzystwie przyjaciol. Brak tylko  jednego - dobrego klimatu, w kazdym razie od pazdziernika do kwietnia  ;) A spozywanie lepszych produktow nie musi oznaczacze musi to nas wiecej kosztowac. Pytanie co wybieramy: zjadac duze ilosci, zeby sie najesc. Zjadac mniej, zdrowiej i nie byc przejedzonym. Koszt w budzecie w przyblizeniu ten sam. Wybor to sprawa indywidualna. Smacznego.
Racja, racja :)! Szczegolnie o dunskiej, lodowato-smakowitej wodzie z kranu, rugbrød i kieliszku czerwonego, wytrawnego wina do obiadu. Ale marzen o prawdziwie polskim twarogu w netto nie wyrzekne sie nigdy! O nie ;D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Sty 2013, 17:44:47 »
(dlaczego czesto piszemy w zdrobnieniach buleczki, chlebus, kielbaska, sledzik, jarzynka?)
       W ten sposob oddajemy nasze "uczucia" wzgledem tego, co kochamy, lubimy, jest dla nas mile, przyjemne, fajne. "Chleb" to wyraz obojetny uczuciowo, "chlebus" jest przesiakniety emocjami, tymi pozytywnymi oczywiscie. Przyklad z innej beczki : kot-kotek- kocur . I chyba wszystko jasne :).

Bogactwo polskiego jezyka :). Nie chcialabym przez to powiedziec, ze dunski jest ubozszy, po prostu ja go tak dobrze, jak polskiego nie znam.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Sty 2013, 17:45:09 »
Racja, racja :)! Szczegolnie o dunskiej, lodowato-smakowitej wodzie z kranu, rugbrød i kieliszku czerwonego, wytrawnego wina do obiadu. Ale marzen o prawdziwie polskim twarogu w netto nie wyrzekne sie nigdy! O nie ;D!

Za te słowa powinni cie świętą obwołać !!!!!!!! Mniam ,mniam bialuteńki,świeżutki serek ...
I piękniejszych marzeń nie masz i nie znajdziesz  !

Gdy przyjeżdżałam do PL na święta wszyscy kupowali szynkę ,kiełbachę ,kupę mięsiwa  ;)
  a ja ser biały ,ogórki kiszone ,kapustę kiszoną ,pabusegi domowe ,salceson włoski, uszka  barszcz mniam ,mniam

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Sty 2013, 17:52:17 »
Za te słowa powinni cie świętą obwołać !!!!!!!! Mniam ,mniam bialuteńki,świeżutki serek ...
I piękniejszych marzeń nie masz i nie znajdziesz  !

Gdy przyjeżdżałam do PL na święta wszyscy kupowali szynkę ,kiełbachę ,kupę mięsiwa  ;)
  a ja ser biały ,ogórki kiszone ,kapustę kiszoną ,pabusegi domowe ,salceson włoski, uszka  barszcz mniam ,mniam
Hihihi, Ja juz jestem Aniolecek, sama sie obwolalam ;D! Ale ja tez tak robie, przyjezdzam i kupuje dokladnie to, co Ty :). I jeszcze  pasztetowke!
Swieza bulka wroclawska z maselkiem i twarozkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewka, sol, pieprz i ...niebo w Aniolecka gebie :D!
ps. normalnie na sniadanie jadam czarny chleb z serem plesniowym lub rybka, bez masla i warzywka, ale jak grzeszyc... , to na calego ;D!

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Sty 2013, 18:26:26 »
Chyba żeście sfiksowały bo dawno frikadeller nie próbowały  ;D ;D ;D powiedział by pewnie jakiś Duńczyk któremu z uwagi na dość ograniczony wybór niedane było zasmakować tych naszych specjałów  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2013, 19:18:45 wysłana przez vordingborg »

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sty 2013, 18:31:35 »
Chyba żeście sfiksowały bo dawno frikadeller nie próbowały  ;D ;D ;D

No to sie zaczyna!!! A gdzie Przyjaciela zgubiles!?
Pozdrawiam Wszystkich

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sty 2013, 18:31:35 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Sty 2013, 18:49:51 »
Roga, a ja nadal będe się z toba spierać ;).
To wszystko, co piszesz- swięta racja i podpisuje sie pod tym obiema rękami :D.
Tylko jedno "ale"  ;)- otóż te wszystkie produkty, o których piszesz, są bez problemu dostępne w Polsce.Ba, powiedziałabym nawet , że w dużo większym asortymencie.Zwłaszcza ryby- tu z tym, niestety, "biednie", a spodziewaćby się można czegoś innego  :-\ :-\(i to nie jest tylko moja , "polska " opinia, bo wielu Duńczyków też tak uważa- ze ryby tu sa w zbyt małym wyborze i zbyt drogie).
Więc zgoda co do tego, że to raczej kwestia wyboru stylu odżywiania się, ale wciąż będę się upierać, że mimo wszystko w Polsce pod tym względem łatwiej, lepiej i dostępniej.
No, ale zyjemy tu i trzeba wykorzystać to, co tu dostępne jak najlepiej.
A pomarzyć o dobrej wędlince czy twarożku tudzież kapuście kiszonej(która, nawiasem mówiąc, jest bardzo zdrowa :) ) zawsze można, nie ? :D
Ale właśnie zeby tak już nie narzekac tylko i nie "psioczyć", to powiem, że faktycznie JAKOŚĆ żywności duńskiej przewyższa niejednokrotnie tę polską, a co do serów i wina, to mnie pozytywnie Dania zaskoczyła :D
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Sty 2013, 19:11:36 »
Roga, a ja nadal będe się z toba spierać ;).
To wszystko, co piszesz- swięta racja i podpisuje sie pod tym obiema rękami :D.
Tylko jedno "ale"  ;)- otóż te wszystkie produkty, o których piszesz, są bez problemu dostępne w Polsce.Ba, powiedziałabym nawet , że w dużo większym asortymencie.Zwłaszcza ryby- tu z tym, niestety, "biednie", a spodziewaćby się można czegoś innego  :-\ :-\(i to nie jest tylko moja , "polska " opinia, bo wielu Duńczyków też tak uważa- ze ryby tu sa w zbyt małym wyborze i zbyt drogie).
Więc zgoda co do tego, że to raczej kwestia wyboru stylu odżywiania się, ale wciąż będę się upierać, że mimo wszystko w Polsce pod tym względem łatwiej, lepiej i dostępniej.
No, ale zyjemy tu i trzeba wykorzystać to, co tu dostępne jak najlepiej.
A pomarzyć o dobrej wędlince czy twarożku tudzież kapuście kiszonej(która, nawiasem mówiąc, jest bardzo zdrowa :) ) zawsze można, nie ? :D
Ale właśnie zeby tak już nie narzekac tylko i nie "psioczyć", to powiem, że faktycznie JAKOŚĆ żywności duńskiej przewyższa niejednokrotnie tę polską, a co do serów i wina, to mnie pozytywnie Dania zaskoczyła :D
Zgadzam sie z Twoja opinia. A co do ryb, to pamietam, jaka bylam szczesliwa, ze bede nad morzem mieszkala i rybek sie najem po same pachy ;D! Przyjezdzam i co?? Rybki moze i sa ale mrozone, droge jak jasna chol...ewka. A moj ex-dunczyk na moje niesmiale sugestie, ze tak moze rybke na obiad bysmy zjedli, wybaluszyl oczy i po chwili widocznego wahania zaproponowal, heheh, rybke z....puszki ;D ;D. Zeby nie bylo: przez rok nachodzilam sie na imprezy u jego dunskiej rodziny, przyjaciol, sasiadow. Nikt, doslownie NIKT, nie poczestowal nas rybka. Oczywiscie nie generalizuje, bo pewnie znowu mialam pecha trafiajac nie na "tych" Dunczykow, co trzeba ;). Ale prawda jest taka, ze to dopabuse od Polakow dowiedzialam sie, gdzie mozna kupic swieza, dopabuse co zlowiona rybke i to za calkiem nieduze pieniazki :)

Offline suso

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 35
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +4/-0
    • Moje zdjęcia
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Sty 2013, 19:22:58 »
' mozna kupic swieza, dopabuse co zlowiona rybke i to za calkiem nieduze pieniazki :)'  to daj cynk gdzie ? ja też lubię rybki :)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Sty 2013, 19:35:32 »
Zwłaszcza ryby- tu z tym, niestety, "biednie", a spodziewaćby się można czegoś innego  :-\ :-\(i to nie jest tylko moja , "polska " opinia, bo wielu Duńczyków też tak uważa- ze ryby tu sa w zbyt małym wyborze i zbyt drogie).
Ryby w malym wyborze?
Chyba, ze w Netto i innych supermarketach.
Zajrzyj do fiskehandler: np. http://www.clausensfiskehandel.dk/
oczywiscie, o cenach nie bede dyskutowac, a dla dunczykow szczytem elegancji jest podanie wolowiny, od nich sie nauczylam przyrzadzac wolowine, ktora w Polsce jest i byla traktowana jako alternatywa dla wieprzowiny.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Sty 2013, 19:38:53 »
' mozna kupic swieza, dopabuse co zlowiona rybke i to za calkiem nieduze pieniazki :)'  to daj cynk gdzie ? ja też lubię rybki :)
w porcie, bezposrednio u rybakow wracajacych z polowow.  :)

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Sty 2013, 19:40:29 »
Ryby w malym wyborze?
Chyba, ze w Netto i innych supermarketach.
Zajrzyj do fiskehandler: np. http://www.clausensfiskehandel.dk/
oczywiscie, o cenach nie bede dyskutowac, a dla dunczykow szczytem elegancji jest podanie wolowiny, od nich sie nauczylam przyrzadzac wolowine, ktora w Polsce jest i byla traktowana jako alternatywa dla wieprzowiny.

Niestety wolowinka w Polsce byla w cenie!!! To nie alternatywa, swininka, tylko koniecznosc.
Pozdrawiam Wszystkich

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Sty 2013, 19:49:33 »
Niestety wolowinka w Polsce byla w cenie!!! To nie alternatywa, swininka, tylko koniecznosc.
Pozdrawiam Wszystkich
Kiedy?

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Sty 2013, 19:52:17 »
Kiedy?

Jeszcze kilka lat temu. Ceny znacznie sie roznily. Pozdrawiam Wszystkich
Kilka, nie mam na mysli za czasow Stalina. Ale sadzac po Twoich tekstach portfel masz nie od parady, wiec to chyba Ciebie faktycznie nie dotyczy i nie dziwie sie, ze sie dziwisz. A czy Ty nie Ksiezniczka przypadkiem?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 13 Sty 2013, 19:52:17 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17950
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49444
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58442
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56060
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19455
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy