poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie produkty w Netto  (Przeczytany 27772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Odp: polskie produkty w Netto
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Sty 2013, 20:07:49 »
Jeszcze kilka lat temu. Ceny znacznie sie roznily. Pozdrawiam Wszystkich
Kilka, nie mam na mysli za czasow Stalina. Ale sadzac po Twoich tekstach portfel masz nie od parady, wiec to chyba Ciebie faktycznie nie dotyczy i nie dziwie sie, ze sie dziwisz. A czy Ty nie Ksiezniczka przypadkiem?
ksiezniczka, nie ale szlacheckie korzenienie mam po babce  ;)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Sty 2013, 20:59:07 »
Ryby w malym wyborze?
Chyba, ze w Netto i innych supermarketach.
Zajrzyj do fiskehandler: np. http://www.clausensfiskehandel.dk/
oczywiscie, o cenach nie bede dyskutowac, a dla dunczykow szczytem elegancji jest podanie wolowiny, od nich sie nauczylam przyrzadzac wolowine, ktora w Polsce jest i byla traktowana jako alternatywa dla wieprzowiny.

...i to właśnie miałam na mysli, pisząc o dostępności...Tu trzeba szukać.W Polsce ...ach,łezka w oku się kręci, jak wspomnę piękną całą alejke rybną w Tesco ;).A także mój sklep rybny w podwórku...I to jest ta różnica.

Co do wołowiny- nie wiem, skąd z Polski pochodzisz, ale nie generalizuj.To zależy od domu-rodziny.Są i takie, nie zdziw się, gdzie woli sie wołowinę ;).Niektórzy nie muszą jechac do Danii, by nauczyć się ją przyrządzać.

Takst o kupowaniu w netto pomine milczeniem, bo chyba rozmawiamy na wątku o netto, to co Ty tu robisz????

« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2013, 21:10:43 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Sty 2013, 21:33:15 »
W Polsce widzialas taki wybor ryb?
 Gratuluje!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Sty 2013, 21:59:10 »
       W ten sposob oddajemy nasze "uczucia" wzgledem tego, co kochamy, lubimy, jest dla nas mile, przyjemne, fajne. "Chleb" to wyraz obojetny uczuciowo, "chlebus" jest przesiakniety emocjami, tymi pozytywnymi oczywiscie. Przyklad z innej beczki : kot-kotek- kocur . I chyba wszystko jasne :).

Bogactwo polskiego jezyka :). Nie chcialabym przez to powiedziec, ze dunski jest ubozszy, po prostu ja go tak dobrze, jak polskiego nie znam.
Dziekuje za wyjasnienie, moze i jasne. Mnie kojarzylo sie to z rozmowa do malego dziecka: zjedz buleczke z maselkiem, serkiem i rzodkieweczka a potem popij soczkiem, a jak skonczysz dostaniesz kawaleczek czekoladki  :) 

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Sty 2013, 04:49:31 »
W Polsce widzialas taki wybor ryb?
 Gratuluje!
Oczywiście :).W zwykłym Tesco w moim mieście.A także, jak już pisałam, miałam to szczęście, że miałam praktycznie "w podwórku" sklep rybny.
Gdyby tak nie było, nie tęskniłabym tak teraz tutaj.
To samo, jesli chodzi o owoce i warzywa.
Nie mówię juz o tym, ze w Polsce w kazdym mieście jest ryneczek, na którym codziennie można kupic piękne i świeże, a zwłaszcza sezonowe.Tu, w Danii, fajne jest to, że można kupic "od ludzi" to, co wystawiają przy domach z własnych ogrodów.No, ale to nie to samo, co miec wybór w jednym miejscu.
" Polak gorszego sortu"

inna

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Sty 2013, 10:06:10 »
Oczywiscie mi bardzo to sie podoba. Mam dosc mdlej i "smagløst" wedliny dunskiej albo o zgrozo made in china czosnek  :o .

Wracajac do prod. dunskich. Jezeli tak bardzo komus zalezy na wspieraniu prod. dk to trzeba uwaznie zwracac uwage na to co sie kupuje. Bo napis "...med oprindelse i Europe" znajduje sie na wiekszosci prod. i  :P 

Ä vos souhaits  ;)

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Sty 2013, 11:08:00 »
Od kiedy maja byc te produkty ktos wie??  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Sty 2013, 11:08:00 »

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Sty 2013, 13:41:33 »
http://ganeoggaffel.dk/2012/10/madreportage-fra-poznan-polen/
 Zamieszczam tutaj blog o dunce ktora byla w podrozy kulinarnej w Polsce, chwali wszystko od pabusegow po kaszanke oraz jest zaskoczona super wyborem wedlin w sklepie , obejrzyjcie zdjecia.
Rozmawialam kiedys z jedna dunka , mowila ze panstwo scisle kontroluje naplyw towarow i dlatego jest tutaj taki maly wybor, zalowala ,ze nie ma tutaj wielu artykulow ,ktore znala np z Niemiec.
Zwykly dunczyk nie jest wybredny i zje nawet kamien tak powiedzial znajomy kucharz Wloch , musi byc tylko ladnie udekorowane, tanio , duzo a najlepiej gratis;))))))))
 W  Søndagavisen pisali ze dunczycy nie znaja co to mad kvalitet i stawiaja tylko na cene.Oczywiscie sa wyjatki i chwala im za to , jak np ta dunka powyzej w linku.
Takie sa  fakty glowa do gory , Polska i jej kuchnia oraz przede wszystkim wedliny sa super.Precz z kompleksami i glupio madrymi teoriami .
Mialam to nieszczescie, ze mieszkalam za komuny w Polsce , nic wtedy nie bylo , przyjechalam tutaj w 1990 i dunskie sklepy wydawaly sie pelne ,ale i tak schudlam po przyjezdzie ,bo nie lubilam ich rullepølse ,slodkich sledzi i dziwnych serkow.(byl maly wybor ,  o wiele gorzej niz teraz) teraz jezdze do Polski i  tez napawam sie alejkami rybnymi w Tesco(sa takie we Wroclawiu dla niezorientowanych ), bazarami i wedlinami.I znowu tesknie , bo jestem tutaj , jako dziecko  tesknilam  za czekoladami w komunie, wiec nigdy tak na prawde nie zaznalam dobrobytu kulinarnego ,co nie znaczy ze gloduje , od razu  uprzedzam komentarze, bo niektorym trzeba lopatologicznie... .
Oczywiscie oszukuje glod szynka parmenska , ekologicznymi serami bo akurat  mnie stac,a jak by nie bylo stac to co -leverpostej za 10 kr ,  w Polsce nawet studenci czy starsi  zawsze pare plasterkow smacznej wedliny swiezej nie pakowanej moga sobie pozwolic  , a tutaj kogo stac -nawet pracujacego  isc do dunskiego rzeznika nie bardzo stac ,  ta dunka pisze o tym w blogu bodajze pod zdjeciem z wedlinami ...i nie tylko dlatego ze ma korony.Generalnie ludzie kupuja w Polsce wedliny w duzych ilosciach przynajmniej we Wroclawiu i nie sa to milionerzy a raczej starsi  i wybrzydzaja, grymasza ,ja tego nie pamietam za komuny ,ani nie znam stad.Oczywiscie kupuja tez w Biedronce , jadlam probowalam wcale smaczne, chociaz w Polsce niby biedni tam kupuja.
  PS Widzialam pizze polskie mrozone jak ktos lubi ,w ladnych kartonach od razu sie rzucaja w oczy w bilce i netto , ale sa to rzeczy na styl dunski , skladniki  jednak sprawiaja ze smak jest dobry;)wiec nawet takie pizze sa smaczniejsze (probowalam i nie powiem , jest ok ,mimo ze mrozonej pizzy z pare lat nie jadlam , bo nie lubie)
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2013, 14:20:54 wysłana przez ayme »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Sty 2013, 14:22:44 »
Chyba żeście sfiksowały bo dawno frikadeller nie próbowały  ;D ;D ;D powiedział by pewnie jakiś Duńczyk któremu z uwagi na dość ograniczony wybór niedane było zasmakować tych naszych specjałów  ;)
Fakt, dawno nie :(. Ale mielone lub raczej karminadle, jak sie w moich stronach "gada", tak, nawet dosc czesto, do tego ugotowane, utarte buraczki z odrobina chrzaniku, ziemniaczki tluczone, moga byc danske ;D i nic....tylko Aniolecek na ziemie wreszcie zleci, tyle bedzie wazyl ;D ;D ;D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Sty 2013, 14:27:21 »
@ayme
No, tak, ale to Dunka, która kuchnią i gotowaniem się interesuje, więc jest "wyjątkiem" :-\.
Żeby nie było, ze Duńczycy tacy "bez smaku", to prawde mówiąc, "przeciętny Polak" też zbyt wyrafinowany kulinarnie nie jest. No, ale gdyby chciał, to ma możliwośc przynajmniej...
PS .
Ja z "zaledwie" Stargardu, ale w "naszym" Tesco te alejki rybne , oczywiście , są  ;) ;D.
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Sty 2013, 14:32:55 »
...i to właśnie miałam na mysli, pisząc o dostępności...Tu trzeba szukać.W Polsce ...ach,łezka w oku się kręci, jak wspomnę piękną całą alejke rybną w Tesco ;).A także mój sklep rybny w podwórku...I to jest ta różnica.

Co do wołowiny- nie wiem, skąd z Polski pochodzisz, ale nie generalizuj.To zależy od domu-rodziny.Są i takie, nie zdziw się, gdzie woli sie wołowinę ;).Niektórzy nie muszą jechac do Danii, by nauczyć się ją przyrządzać.

Takst o kupowaniu w netto pomine milczeniem, bo chyba rozmawiamy na wątku o netto, to co Ty tu robisz????
Wolowina generalnie to byla potrawa stolow panskich w Polsce, podobnie jak i rybka. Stany posledniejsze raczyly sie, rzadko , bo rzadko a niektore jeszcze rzadziej lub wcale, wieprzowina i drobiem. Lecz to wlasnie swinka jest naszym jakby "narodowym"  mieskiem. Oczywiscie, zalezy to tez od regionu Polski, ale generalnie: wieprzowina. Co do mnie to ja z mieska wybieram, jak dowcipkuje moj syn, typowo polskie (chodzi o nazwe, of course ;) ): pabusegi ruskie i barszcz ukrainski ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Sty 2013, 14:35:19 »
Dziekuje za wyjasnienie, moze i jasne. Mnie kojarzylo sie to z rozmowa do malego dziecka: zjedz buleczke z maselkiem, serkiem i rzodkieweczka a potem popij soczkiem, a jak skonczysz dostaniesz kawaleczek czekoladki  :)
Ot i bogactwo polskiego jezyka! Moze zaskoczyc :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Sty 2013, 14:40:21 »
@ayme
No, tak, ale to Dunka, która kuchnią i gotowaniem się interesuje, więc jest "wyjątkiem" :-\.
Żeby nie było, ze Duńczycy tacy "bez smaku", to prawde mówiąc, "przeciętny Polak" też zbyt wyrafinowany kulinarnie nie jest. No, ale gdyby chciał, to ma możliwośc przynajmniej...
PS .
Ja z "zaledwie" Stargardu, ale w "naszym" Tesco te alejki rybne , oczywiście , są  ;) ;D.
    Bytom, tez sa , tez tesknie, paranoja :o ;D

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Sty 2013, 19:58:22 »
Fakt, dawno nie :(. Ale mielone lub raczej karminadle, jak sie w moich stronach "gada", tak, nawet dosc czesto, do tego ugotowane, utarte buraczki z odrobina chrzaniku, ziemniaczki tluczone, moga byc danske ;D i nic....tylko Aniolecek na ziemie wreszcie zleci, tyle bedzie wazyl ;D ;D ;D!
Mniam to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych wątków  :) Dziś świadczyłem usługi dla ludności z wichury, a jak przechodziły kury to mierzyłem je wzrokiem psychopaty  :P

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Sty 2013, 21:11:45 »
a od kiedy te produkty maja juz byc wprowadzone ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 14 Sty 2013, 21:11:45 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17948
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49431
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58442
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56058
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19453
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy