poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Sprowadzanie auta z Danii do Polski  (Przeczytany 29142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Sprowadzanie auta z Danii do Polski
« dnia: 10 Sty 2013, 13:04:33 »
Witam!
Sprawa jest dość skomplikowana i nie chcę jej teraz w szczegółach opisywać. Przeszłam dość długi proces rejestrowania duńskiego auta w Polsce i wszystko jest praktycznie zakończone. Ale.. Chodzi o zwrot podatku z Danii.. Wiadomym jest, że jeżeli trzeba płacić SKAT to nie ma zmiłuj, ale jeżeli SKAT jest zmuszony oddać coś nam, nie jest to już takie proste.
W związku z tym szukam kogoś, kto ma podobne doświadczenia w tej kwestii albo kogoś kto ogarnia choć trochę duńskie prawo związane z wystawianiem tzw. afgørelse om værdifastsættelse. Bo takowe otrzymałam, ale nie zgadzam się z jego wysokością.
Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline kubusinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
Odp: Sprowadzanie auta z Danii do Polski
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sty 2013, 15:54:54 »
hej to jest nas 2 mam ten sam problem ze nie zgadzam sie z kwota jaka mi oddali za auto ale  raczej nic nie zrobimy bo ta instytucja taka juz jest nasz piekny i kochany skat  powiem tylko ze masakra  jak ktos nam cos zaproponuje jakies skargi lub mozliwosc dzialania chetnie skorzystam  pozdrawiam podam krotko ku przestrodze zakupione auto 14 07 2011 za kwote 170 000dk wyrejestrowane z dani 19 11 2012 i wywiezoine do pl zwrot podatku za to auto 52 000dk ladny przypal

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sty 2013, 16:28:48 »
kubusinski - a możesz podać jakie autko? (poszperałbym na bilbasen, gulogu, tak sobie - żeby się zorientować w wysokości zwrotu ... bo ja tak w ogóle to bardzo lubię te strony ;) ).

Pige, możesz także napisać jakie autko, rocznik i ile wyliczyli zwrotu? - to tak z czystej ciekawości :)
Chętnie bym jeszcze poczytał - gdybyś była taka miła ;) - w jaki sposób to załatwiłaś - przerejestrowałaś w PL i co później w Danii trzeba zrobić, żeby otrzymać zwrot? Zawoziłaś samochód na duńskich blachach, laweta, czy może jeszcze inaczej?

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sty 2013, 16:35:11 »
Krakers- piszę na priv :) Ale trochę to potrwa..

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sty 2013, 16:41:57 »
Krakers- piszę na priv :) Ale trochę to potrwa..

O, dziękuję, nie szkodzi, najwyżej będę wolno czytał ;)

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sty 2013, 16:50:31 »
Poszło :) Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, jak wygląda cała procedura, mogę ją opisać na forum.

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2013, 16:55:52 »
wyrejestrowane z dani 19 11 2012..

Czy kontaktował się z Tobą ktoś ze SKAT- u z ich księgowości? Bo masz 3 miesiące na odwołanie się od ich decyzji. I co? Po tych 3 miesiącach wypłacą Ci te pieniądze na konto czy ki grzyb?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sty 2013, 16:55:52 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sty 2013, 17:22:49 »
hej to jest nas 2 mam ten sam problem ze nie zgadzam sie z kwota jaka mi oddali za auto ale  raczej nic nie zrobimy bo ta instytucja taka juz jest nasz piekny i kochany skat  powiem tylko ze masakra  jak ktos nam cos zaproponuje jakies skargi lub mozliwosc dzialania chetnie skorzystam  pozdrawiam podam krotko ku przestrodze zakupione auto 14 07 2011 za kwote 170 000dk wyrejestrowane z dani 19 11 2012 i wywiezoine do pl zwrot podatku za to auto 52 000dk ladny przypal
Napisano: ....ku przestrodze zakupione auto 14 07 2011 za kwote 170 000dk wyrejestrowane z dani 19 11 2012 i wywiezoine do pl zwrot podatku za to auto 52 000dk ladny przypal..

Tylko troche takbezpojecia i prowokujaco. Zakup za 170.000 to nie kwota podatku. Przykladowo i tak tylko bardzo ogolnie: w kwocie nabycia jest moms 25% a wiec bez momsu/vatu 136.000 kr. a w tej kwocie podatek, np. 60.000 kr. Kwotsa nabycia bez momsu i podatku rejestracyjnego 76.000 kr.

Zaznaczam, ze to jest tylko przyklad: a wiec podatek przy zakupie w 2011 wynosil np. 60.000 a rok potem w 2012 oddano z powrotem 52.000. Strata 8.000 kr. Nalezy tez pmaietac, ze nowo zakupiony samochod, spada gwaltownie w wartosci/cenie w pierwszych latach.

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sty 2013, 17:31:09 »
Roga.. Czyli SKAT nie obliczy zwrotu podatku od wartości na fakturze czy umowie kupna, a od wartości auta w danym okresie czasu? Wziętym z bilbasen czy skądyś tam? Bo chyba naszej zawiedzionej dwójce o to się rozchodzi.. :)

Offline kubusinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sty 2013, 18:22:55 »
hej roga nie mam zamiaru prowokowac nikogo na forum przyklad z zycia wziety   kazdy ladnie mowi o zwrocie podatku za auto a jest inaczej  i mozna sie grubo przeliczyc   i jak szybko auto traci na wartosci podam 2 konkretne przyklady jak leca w kulki  pierwszy
w 2009 roku przyprowadzilem do dani auto audi a3 200r 1.9tdi zeby je w dani zarejestrowac wycena skatu wartosc auta 118 000dk  podatku do zaplaty 64 000dk plus oplaty tablice przeglad ubezpieczenie ok w 2010 mialem wypadek  starcie z jeleniem na autostradzie  ubezpieczalnia wycenia wartosc auta o rok juz starszego na 140 000 dk co tu jest grane
i w koncu kupuje auto 14 07 2011r opel astra gtc 1.6 turbo 2007 rocznik  za 170 000dk wyrejestrowuje je w listopadzie 2012 r i skat je wycenia na 114 000 to auto traci po prawie 1,5 roku 56 000dk czy to jest normalne  i oddaje 52 000 dk podatku  a za starsze auto o 7 lat musialem zaplacic 12 000dk wiecej niz to !!!!
aa do pige musilem do skata wyslac dokumenty potwierdzajace ze auto jest sprzedane do polski lub zarejestrowane w polsce lub innym kraju na tej podstawie wylicza ci dopabuse podatek za auto a potem zaplaca

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sty 2013, 18:18:59 »
kubusinski bez urazy ale ja tu widzę przepis na frajera, skat to nie jest instytucja Salomonowa, muszą  dopełniać to dziurawe wiadro na wszelkie możliwe sposoby bo inaczej będziem musieli zgrywać greków  ::)
Co do wypowiedzi Roga jeśli mogę, troszkę przeglądałem strony skat  też te z obliczeniami  i nigdzie nie znalazłem wzmianki że najpierw odejmujemy wat ( owszem 15% ale min 8500 kr podatku nie oddają)  :o no ale to moja interpretacja  :)

Offline kubusinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sty 2013, 20:29:40 »
no tak musza zarobic partyzantka sie skaczyla niewiedza kosztuje a zyje sie dalej tak czy tak  nie jest zle  czlowiek stracil na aucie  nie liczylem ze az tyle mozna stracic   ale na bledach sie uczymy)))) pozdrawiam

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sty 2013, 20:43:31 »
no tak musza zarobic partyzantka sie skaczyla niewiedza kosztuje a zyje sie dalej tak czy tak  nie jest zle  czlowiek stracil na aucie  nie liczylem ze az tyle mozna stracic   ale na bledach sie uczymy)))) pozdrawiam

Nie wiem o jakiej partyzantce mowisz, ale chyba naprawde zyjesz w innym swiecie niz Dania. Ja jak mialem swoje autko z kraju i nieco lyknalem temat to mi wyszlo, ze zaplace za jego rejestracje jeszcze raz tyle co stoi ono w polsce. Pogonilem w polsce i za podobne pieniazki kupilem tu w Danii nieco gorszy szrot ale z przegladem na 2 latka przed koniecznoscia przgladu zmienilem na inny, z nowym przegladem, i taka operacje dokonuje co dwa lata.. Pozdrawiam Wszystkich.

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sty 2013, 10:59:56 »
Panowie, ale o co ta cała dyskusja. Każde z nas miało albo ma inne priorytety. I pewnie tymi kabusewaliśmy się przy zakupie aut. Każdy z nas jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, inteligentny, mądry albo przemądrzały na swój sposób.. I tak czytam to co piszecie i otwieram oczy ze zdziwienia. Jestem ciekawa, czy w realnym życiu też jesteście tacy sprytni :)
Człowiek uczy się na błędach, ja taki popełniłam, i stąd moje zapytanie.
Pozdrawiam :)

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sty 2013, 11:08:21 »
Panowie, ale o co ta cała dyskusja. Każde z nas miało albo ma inne priorytety. I pewnie tymi kabusewaliśmy się przy zakupie aut. Każdy z nas jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, inteligentny, mądry albo przemądrzały na swój sposób.. I tak czytam to co piszecie i otwieram oczy ze zdziwienia. Jestem ciekawa, czy w realnym życiu też jesteście tacy sprytni :)
Człowiek uczy się na błędach, ja taki popełniłam, i stąd moje zapytanie.
Pozdrawiam :)

Napisalem prawde. A czy w realnym zyciu jestem????
Masz moze jakies korzenie arystokratyczne?
Pozdrawiam Wszystkich

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sty 2013, 11:08:21 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 315012
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18340
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40631
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47023
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
Spadek w Danii po bliskiej osobie

Zaczęty przez pkanwaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19709
Ostatnia wiadomość 11 Lut 2021, 23:50:13
wysłana przez pkanwa