Ogólne > Hydepark

Moje spostrzeżenia

(1/9) > >>

kanarek:
Minęło już kilka lat mojego pobytu w Danii, wiem, żaden wyczyn,ale i tak chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami. Naszły mnie te smutne refleksje na zabawie sylwestrowej u znajomej duńsko- azjatyckiej pary. Przybyło sporo mieszanych rodzin ,gdzie azjatycka pani była sporo ,sporo młodsza od swojego Pana. W mojej  ocenie -spostrzeżeniu miały ze sobą znakomity kontakt, rozmawiały w swoim rodzimym języku, łamanym duńskim i zdecydowanie lepszym angielskim.Jakież one były wpatrzone w swoich mężów. Zastanawiam się czy tak trudno jest znaleźć duńską kobietę czy wygodniej ściągnąć z zagranicy?
Posmutniałam ,ale tylko na chwilę bo to nie czas i miejsce na smutki,dlaczego my Polacy nie potrafimy utrzymać zdrowej towarzyskiej relacji(są wyjątki) nie raz wstydzimy się polskiej mowy,początkowa fascynacja nowymi znajomymi umiera
w skutek plotek,nieporozumień,alkoholu,czy lepszych zarobków. Sama cieszyłam się słyszac jesyk polski
 w sklepie ,zagadywałam a patrzono na mnie jak na ufo.Zamykamy się w 4 ścianach, przecież inne nacje też sie kłóca,mimo to stają za sobą murem. Szlag mnie trafia ,gdy słyszę,jak Polak mówi ,że z Polakami nie chce mieć nic wspólnego! Zwyczajnie mi żal ,że rodak rodakowi wilkiem, a przecież nie każdy jest czarną owcą! pozdrawiam

silk:
smutne to niestety :(. Ja przerobilem juz tutaj bardzo wielu rodakow i musze potwierdzic fakt, iz nie jest latwo znalezc normalnych znajomych, ktorzy reprezentuja soba normalny poziom, nie mieszjaja jezyka polskiego z podworkowa lacina, sa po prostu szczerzy i zyczliwi. Zazdrosc i zawisc jest mi obca i tego samego oczekuje od innych. czy to zbyt wysokie wymagania ? Dla mnie nie.

roga:

--- Cytat: silk w 24 Sty 2013, 20:43:22 ---smutne to niestety :(. Ja przerobilem juz tutaj bardzo wielu rodakow i musze potwierdzic fakt, iz nie jest latwo znalezc normalnych znajomych, ktorzy reprezentuja soba normalny poziom, nie mieszjaja jezyka polskiego z podworkowa lacina, sa po prostu szczerzy i zyczliwi. Zazdrosc i zawisc jest mi obca i tego samego oczekuje od innych. czy to zbyt wysokie wymagania ? Dla mnie nie.

--- Koniec cytatu ---
Mocne slowa. Twoje wmagania nie sa zbyt wysokie. Tylko z czasem musisz sie zastanowic, czy warto szukac.

GOSC1964:
 :-X

vordingborg:

--- Cytat: kanarek w 24 Sty 2013, 11:48:20 ---Minęło już kilka lat mojego pobytu w Danii, wiem, żaden wyczyn,ale i tak chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami. Naszły mnie te smutne refleksje na zabawie sylwestrowej u znajomej duńsko- azjatyckiej pary. Przybyło sporo mieszanych rodzin ,gdzie azjatycka pani była sporo ,sporo młodsza od swojego Pana. W mojej  ocenie -spostrzeżeniu miały ze sobą znakomity kontakt, rozmawiały w swoim rodzimym języku, łamanym duńskim i zdecydowanie lepszym angielskim.Jakież one były wpatrzone w swoich mężów. Zastanawiam się czy tak trudno jest znaleźć duńską kobietę czy wygodniej ściągnąć z zagranicy?

--- Koniec cytatu ---
Inna kultur  :) facett twuuj pann

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej