Ogólne > Hydepark
Banki - ktory dobry?
roga:
Zapytanie, ktory bank jest dobry mija sie z celem, jezeli jedyna usluga banku ma byc przetrzymywanie wkladu do wysokosci 750.000 - bez jakiegokolwiek ryzyka - o tym juz napisano. A oplaty za rozne czynnosci bankowe beda wprowadzone we wszystkich bankach, efekt domino. Jeden zaczal a za nim pojda nastepni. Danske Bank odwaznie i nie ukrywajac oswiadczyl, ze nie jest zainteresowany klientami, ktorzy nie przynosza mu jakiegos dochodu, a watpie ilu zwyklych lønmodtager wsrod np. forumowiczow przynosza dochody bankom. Mysle o kientach, ktorzy maja tylko Nemkonto i zadnych innych "produktow" w formie inwestycji, kredytow na dzialalnosc, kredytu mieszkaniowego, oszczednosci emerytalnych, oszczednosci dla dzieci, czy ubezpieczen za posrednictwem banku. Dannske Bank zdaje sobie sprawe ze straci klientow, ale wlasnie o to im chodzi. Ci klienci okreslani sa jako "tidsrøvere" - zlodzieje czasu i dla nich banki nie maja zamiaru poswiecac czasu. Zamyka sie coraz wiecej oddzialow oraz stanowisk kas w oddzialach bankow i klienci albo beda sie sami obslugiwac (netbank) albo nie beda mieli konta w banku. I tutaj jest problem. Czy rzad to zaakceptuje czy tez zmusi banki do tego ze kazdy musi przynajmniej mic Nemkonto (platnosci swiadczen, emerytur itp.). W kazdym razie nie bedzie w Danii inaczej niz w wielu innych krajach.
Bluszcz:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ciężko jest teraz coś powiedzieć, ale wątpię, żeby rząd pozwolił na to, by wszystkie banki poszły w ślady DB z opłatami za konto. Jakiś czas temu czytałam w którymś dzienniku, że jesli inne banki będa chciały również pobierać opłaty za zwykłe konto, to politycy będą musieli cos z tym zrobic, by zagwarantować obywatelom darmowy dostęp do konta, na który będą mogli otrzymywac wypłatę. Ot i tyle. Mam nadzieję, że pozostanie tylko na DB.
--- Cytat: frisms w 30 Sty 2013, 12:19:13 ---Potem czekanie na karte za ktora trzeba znowu zaplacic,nie wiem ale nie wszyscy dostaja Dankort na dziendobry,wiec...tak to wyglada.Master Card jest obciazone oplatami przy kasach,bankomatach i innych tranzakcjach.
--- Koniec cytatu ---
Powiem tak, MasterCard jest wg mnie lepsza od Visy, ponieważ gdziekolwiek jestem (nawet we własnej Ojczyźnie) to nie ma problemu z podjęciem pieniędzy z bankomatu i jeśli płace ta kartą to nie mam żadnych opłat. Już nawet w DK nie spotykam się często z odmową przyjęcia płatności tą kartą. Także bez przesady z tymi opłatami za Master.
Pozdrawiam
AK211:
--- Cytat: Bluszcz w 30 Sty 2013, 19:32:14 ---Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ciężko jest teraz coś powiedzieć, ale wątpię, żeby rząd pozwolił na to, by wszystkie banki poszły w ślady DB z opłatami za konto. Jakiś czas temu czytałam w którymś dzienniku, że jesli inne banki będa chciały również pobierać opłaty za zwykłe konto, to politycy będą musieli cos z tym zrobic, by zagwarantować obywatelom darmowy dostęp do konta, na który będą mogli otrzymywac wypłatę. Ot i tyle. Mam nadzieję, że pozostanie tylko na DB.
--- Koniec cytatu ---
Akurat! Jakoś tego nie widzę. ;D
Poza tym, podnosi się larum, jakby nie wiem co się działo, a bank jedynie wprowadza opłaty, który od dawien dawna są normalnością w Polsce. Za prowadzenie konta się płaci i tyle. Pomijam fakt, że mowa była o 12 kr miesięcznie... O la Boga! ;) ::)
--- Cytat: parabola2 w 30 Sty 2013, 17:02:25 ---hejka
nordea pobiera oplaty za netbank,karte,przelewy
za co ma jeszcze pobierac?
--- Koniec cytatu ---
Nordea nie pobiera opłat za netbank. Za przelewy "bierze" po 2 kr za sztukę..Inne banki też mają opłaty.
roga:
Bluszcz: calkowicie zle interpretujesz lub rozumiesz wypowiedzi w mediach. Zaden rzad nie moze zabronic prywatnej inicjatywie ustalania cen zaswoje uslugi. Jedyne co rzad moze zapewnic, to jest to, ze kazdy obywatel ma prawo do posiadania w banku zwyklego konta (np. Nemkonto), poniewaz urzedy/instytucje musza miec mozliwosc przelewania srodkow dla obywateli, np w formie pomocy socjalnej, rodzinnego itp. A to czy bank za prowadzenia konta okresli pewna kwote, czy tez za podjecie kwoty z konta policzy sobie np. 30 kr. to juz zupelnie inna sprawa. Sprawa samergo posiadania najzwyklejszego konta jest chyba juz rozstrzygnieta po wczorajszym spotkaniu miedzy ministrem a przedstawiecielem bankow. Nie znam szczegolow, byc moze dojada rowniez do porozumienia odnosnie justalenia jakies niewielkiej oplaty za prowadzenie takiego konta.
Bluszcz:
--- Cytat: roga w 31 Sty 2013, 16:40:43 ---Bluszcz: calkowicie zle interpretujesz lub rozumiesz wypowiedzi w mediach. Zaden rzad nie moze zabronic prywatnej inicjatywie ustalania cen zaswoje uslugi.
--- Koniec cytatu ---
Z całym szacunkiem Roga, ale tak czytałam w albo Metroexpress albo "24timer". Był to wywiad z jednym ministrów i tak właśnie powiedział, że każdy dansker powinien mieć prawo do gratisowego konta, na który będzie mógł mieć przelewany løn. Tylko co z tym zrobia to nie wiadomo. Nie powiedział, że tak będzie, ale że trzeba będzie o tym pomyśleć, by zapewnić to obywatelom.
Ot i tyle. Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej