poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Banki - ktory dobry?  (Przeczytany 16262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Banki - ktory dobry?
« dnia: 29 Sty 2013, 18:14:30 »
Który z banków jest "dużym" i mocnym bankiem w Danii ?? Myślę o innym niż Danske Bank, który zapewne jest największym.
Chodzi o to, żeby był to pewny bank i żeby było gdzie pobrac pieniądze w każdej chwili (chodzi o ilość dostępnych bankomatów). Jak wiemy, bankomatów danske banku jest najwięcej - bynajmniej jest to moje spostrzeżenie. Chce przenieść swoje konto z danske banku, z wiadomego powodu, dlatego pytam. Moze ktoś poleci któryś z banków. Zastanawiam się nad Sydbankiem albo Nordeą... Co myślicie o tym?

varszafiak

• Gość
Odp: Banki - ktory dobry?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sty 2013, 18:45:30 »
z Nordea ta sie wstrzymaj, przygladaja sie planowanym zmiana w DB i byc moze wprowadza swoja nowa politykw bankowa.

P.S
Nie panikujcie, jeszcze nic sie dramatycznego nie stalo.

Offline sob123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sty 2013, 19:10:35 »
A co się stało w Danske?

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sty 2013, 05:51:01 »
A co się stało w Danske?
Planowane sa od sierpnia albo wrzesnia zmiany w platnosciach za prowadzenie konta.
Mlodzierz i studenci nadal bez oplat, nastepna kategoria to konta do 60000 90-120 koron kwartalnie, nastepnie pomiedzy 60 000 a 750 000 a konta powyzej 750 000 rowniez bez oplat. Beda rowniez zroznicowane odsetki na tych kontach.
Jest mowa  o tym ze za obsluge bezposrednia (wizyte w banku) trzeba bedzie zaålacic 15-staka.
W bankomatach ktorych jest ponoc 600 wyplaty nadal gratis. Nie bedzie pplat za posiadanie karty.
Tyle co udalo mi sie zapamietac.
      Jezeli ktos wie wiecej lub bardziej konkretnie prosze mnie poprawic.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sty 2013, 12:19:13 »
Nic sie nie stalo z Danske. Ja jestem i w Danske Bank i w Nordea. DB byl moim pierwszym bankiem,potem zalozylam konto w Nordea bo jest taka nie pisana zasada nie trzymania pieniedzy w jednym worku. Chocby teraz patrzac na upadki malych bankow. Nigdy bym nie polecila tych malutikch i lokanych Andelskasse albo wlasnie Sparkasse.Byl tez program o tym ze pracuja w tych malych bankach byli rzemieslnicy lub ludzie roznych innych zawodow i w ogole nie wyksztalconcyh bankowcow. Tak wlasnie bylo z Tønder Bank ktory zakonczyl swoj zywot w 2012...

Wiec jesli juz to Nordea i Sydbank bo Jyske Bank jest jak dla mnie dretwy.Nordea ma fajny program Nordea Spar Op dla tych ktorzy chociaz w jakis sposob chca cos sobie zaoszczedzic i nie musza wkladac od razu wielkich pieniedzy w to.

Platnosci w Danske Bank to 75 kr. dla DB Basis Hverdag - z tymze duzo ludzi nie rozumie ze placi sie kwartalnie te 75kr. i cala reszta uslug jest gratis.Oczywiscie stanie przy kasie cos tam kosztuje ale majac netbank,betalingservice i inne uslugi nie korzysta sie z kas.

Jeszcze jedna rzecz dotyczaca oplat - wszytskie banki beda to wprowadzac i juz od 1 lutego wlasnie Jyske Bank,Handelsbank wprowadzaja takie oplaty.Dunskie banki wyraznie zapowiedzialy ze beda isc w slad za Danske Bankiem.Teraz juz tylko kwestia kiedy i co to bedzie.

Prosze sie nastawic na koniec epoki "gratis Danmark" i mam tu na mysli nie tylko banki.

Oplaty tzw.gebyrer wprowdzily juz np.Telmore,kary za spoznione husleje...kazdy po troche cos dorzuca i my czesto nawet niezauwazamy/niedoczytamy tego faktu.

Na tematy bankowe bylo/jest duzo w prasie musialabym przeszukac troche swoje archiwum...

Przenoszenie konta tez kosztuje i mozna czesto na tym stracic.W zwiazku z otwarciem nowego konta jest sprawdzany stan RKI, ekonomia klienta.Znam osoby ktore ze wzgledu na slaba ekonomie bank nie chcial przyjac i otworzyc nowego konta.Potem czekanie na karte za ktora trzeba znowu zaplacic,nie wiem ale nie wszyscy dostaja Dankort na dziendobry,wiec...tak to wyglada.Master Card jest obciazone oplatami przy kasach,bankomatach i innych tranzakcjach.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sty 2013, 12:33:31 »
Bez przesady z szukaniem solidnego banku, panstwo gwarantuje za pieniadze na koncie (ostatnio do 750.000 kr.) nie ma natomiast absolutnie zadnych gwarancji za akcje banku i inne podobne inwestycje w rezyserii banku.
Duzo pomocnych info mozna znalezc na mybanker.dk
Wiadomo tez ze najtansze sa internetowe banki, bez fizycznych filiali np. Basisbank.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2013, 12:44:59 wysłana przez zpatentem »

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sty 2013, 17:02:25 »
hejka
nordea pobiera oplaty za netbank,karte,przelewy
za co ma jeszcze pobierac?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sty 2013, 17:02:25 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sty 2013, 17:07:39 »
Dokladnie jak pisze "zpatentem".

Nie ma zadnego ryzyka przy wkladach do 750 000, bez zgledu czy to malutki, lokalny bank czy DB wiec zasada ze nie trzyma sie wszystkich pieniedzy w jednym banku jest dla normalnego zarabiacza pieniedzy normalna bzdura.

Co innego akcje itp - tu zawsze jest ryzyko, nie tylko w bankach, np. akcje Vestas.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sty 2013, 17:20:17 »
Który z banków jest "dużym" i mocnym bankiem w Danii ?? Myślę o innym niż Danske Bank, który zapewne jest największym.
Chodzi o to, żeby był to pewny bank i żeby było gdzie pobrac pieniądze w każdej chwili (chodzi o ilość dostępnych bankomatów). Jak wiemy, bankomatów danske banku jest najwięcej - bynajmniej jest to moje spostrzeżenie. Chce przenieść swoje konto z danske banku, z wiadomego powodu, dlatego pytam. Moze ktoś poleci któryś z banków. Zastanawiam się nad Sydbankiem albo Nordeą... Co myślicie o tym?
Ilość dostepnych bankomatów niestety juz maleje
http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/ECE1791097/danske-bank-lukker-kasserne-i-131-filialer-naeste-aar/
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sty 2013, 17:55:44 »
W tym artykule nic nie pisza o bankomatach.

Tylko o filiach banku i o przyszlosciowych oddzialach bezgotówkowych. Nic wspólnego z bankomatami.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sty 2013, 18:16:19 »
Zapytanie, ktory bank jest dobry mija sie z celem, jezeli jedyna usluga banku ma byc przetrzymywanie wkladu do wysokosci 750.000 - bez jakiegokolwiek ryzyka - o tym juz napisano. A oplaty za rozne czynnosci bankowe beda wprowadzone we wszystkich bankach, efekt domino. Jeden zaczal a za nim pojda nastepni.  Danske Bank odwaznie i nie ukrywajac oswiadczyl, ze nie jest zainteresowany klientami, ktorzy nie przynosza mu jakiegos dochodu, a watpie ilu zwyklych lønmodtager wsrod  np. forumowiczow przynosza dochody bankom. Mysle o kientach, ktorzy maja tylko Nemkonto i zadnych innych "produktow" w formie inwestycji, kredytow na dzialalnosc, kredytu mieszkaniowego, oszczednosci emerytalnych, oszczednosci dla dzieci, czy ubezpieczen za posrednictwem banku. Dannske Bank zdaje sobie sprawe ze  straci klientow, ale wlasnie o to im chodzi. Ci klienci okreslani sa jako "tidsrøvere" - zlodzieje czasu i dla nich banki nie maja zamiaru poswiecac czasu. Zamyka sie coraz wiecej oddzialow oraz stanowisk kas w oddzialach bankow i klienci albo beda sie sami obslugiwac (netbank) albo nie beda mieli konta w banku. I tutaj jest problem. Czy rzad to zaakceptuje czy tez zmusi banki do tego ze kazdy musi przynajmniej mic Nemkonto (platnosci swiadczen, emerytur itp.). W kazdym razie nie bedzie w Danii inaczej niz w wielu innych krajach.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sty 2013, 19:32:14 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ciężko jest teraz coś powiedzieć, ale wątpię, żeby rząd pozwolił na to, by wszystkie banki poszły w ślady DB z opłatami za konto. Jakiś czas temu czytałam w którymś dzienniku, że jesli inne banki będa chciały również pobierać opłaty za zwykłe konto, to politycy będą musieli cos z tym zrobic, by zagwarantować obywatelom darmowy dostęp do konta, na który będą mogli otrzymywac wypłatę. Ot i tyle. Mam nadzieję, że pozostanie tylko na DB.

Potem czekanie na karte za ktora trzeba znowu zaplacic,nie wiem ale nie wszyscy dostaja Dankort na dziendobry,wiec...tak to wyglada.Master Card jest obciazone oplatami przy kasach,bankomatach i innych tranzakcjach.
Powiem tak, MasterCard jest wg mnie lepsza od Visy, ponieważ gdziekolwiek jestem (nawet we własnej Ojczyźnie) to nie ma problemu z podjęciem pieniędzy z bankomatu i jeśli płace ta kartą to nie mam żadnych opłat. Już nawet w DK nie spotykam się często z odmową przyjęcia płatności tą kartą. Także bez przesady z tymi opłatami za Master.

Pozdrawiam

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sty 2013, 07:33:50 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ciężko jest teraz coś powiedzieć, ale wątpię, żeby rząd pozwolił na to, by wszystkie banki poszły w ślady DB z opłatami za konto. Jakiś czas temu czytałam w którymś dzienniku, że jesli inne banki będa chciały również pobierać opłaty za zwykłe konto, to politycy będą musieli cos z tym zrobic, by zagwarantować obywatelom darmowy dostęp do konta, na który będą mogli otrzymywac wypłatę. Ot i tyle. Mam nadzieję, że pozostanie tylko na DB.

Akurat! Jakoś tego nie widzę. ;D
Poza tym, podnosi się larum, jakby nie wiem co się działo, a bank jedynie wprowadza opłaty, który od dawien dawna są normalnością w Polsce. Za prowadzenie konta się płaci i tyle. Pomijam fakt, że mowa była o 12 kr miesięcznie... O la Boga! ;) ::)

hejka
nordea pobiera oplaty za netbank,karte,przelewy
za co ma jeszcze pobierac?

Nordea nie pobiera opłat za netbank. Za przelewy "bierze" po 2 kr za sztukę..Inne banki też mają opłaty.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sty 2013, 16:40:43 »
Bluszcz: calkowicie zle interpretujesz lub rozumiesz wypowiedzi w mediach. Zaden rzad nie moze zabronic prywatnej inicjatywie ustalania cen zaswoje uslugi. Jedyne co rzad moze zapewnic, to jest to, ze kazdy obywatel ma prawo do posiadania w banku zwyklego konta (np. Nemkonto), poniewaz urzedy/instytucje musza miec mozliwosc przelewania srodkow dla obywateli, np w formie pomocy socjalnej, rodzinnego itp. A to czy bank za prowadzenia konta okresli pewna kwote, czy tez za podjecie kwoty z konta policzy sobie np. 30 kr. to juz zupelnie inna sprawa. Sprawa samergo posiadania najzwyklejszego konta jest chyba juz rozstrzygnieta po wczorajszym spotkaniu miedzy ministrem a przedstawiecielem bankow. Nie znam szczegolow, byc moze dojada rowniez do porozumienia odnosnie justalenia jakies niewielkiej oplaty za prowadzenie takiego konta.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2013, 16:45:40 »
Bluszcz: calkowicie zle interpretujesz lub rozumiesz wypowiedzi w mediach. Zaden rzad nie moze zabronic prywatnej inicjatywie ustalania cen zaswoje uslugi.
Z całym szacunkiem Roga, ale tak czytałam w albo Metroexpress albo "24timer". Był to wywiad z jednym ministrów i tak właśnie powiedział, że każdy dansker powinien mieć prawo do gratisowego konta, na który będzie mógł mieć przelewany løn. Tylko co z tym zrobia to nie wiadomo. Nie powiedział, że tak będzie, ale że trzeba będzie o tym pomyśleć, by zapewnić to obywatelom.
Ot i tyle. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sty 2013, 16:45:40 »

Rejestracja samochodu, który nigdy nie był oferowany na rynku duńskim

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Hydepark

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 9786
Ostatnia wiadomość 18 Paź 2014, 20:11:42
wysłana przez jankow
Wniosek o pobyt stały, który wybrać?

Zaczęty przez piotrbolDział Hydepark

Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 28165
Ostatnia wiadomość 16 Sty 2014, 14:07:47
wysłana przez Jomir
Ktory oddzial SKAT najszybciej nalicza afgift na auto

Zaczęty przez MAJECZKADział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5712
Ostatnia wiadomość 11 Lip 2012, 09:03:12
wysłana przez lebowski
szukam znajomego który jeździ Vectra z nr. rej. OK

Zaczęty przez Marcin 79Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3290
Ostatnia wiadomość 20 Sie 2008, 16:05:06
wysłana przez Marcin 79
Smierc ojca ktory pracowal w danii

Zaczęty przez Michal1976Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4332
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2022, 23:22:51
wysłana przez Michal1976