Ogólne > Hydepark

Duńczyk mnie okradł-Polka

(1/7) > >>

sopocianka:
Postanowilam kupić dziecku komputer iMac.
Niestety, są strasznie drogie, więc wyszukalam na dba...
Wysłałam maila, smsy i dogadalan sie, na pewna kwotę pieniędzy.
Rozmawiałam z tym "panem" przez tydzień,
w sprawie komputera, płatności i wysyłki z Aarhus.
Dostałam numer konta, wyslalam pieniądze i tyle widziałam komputer :)
Facet przestał odbierać telefony, smsy i maile.
Zgłosiłam sprawę na policję, do dba, a także w banku.
Policjanci dzwonili do niego i rozmawiali na temat komputera.
Facet stwierdził, ze sprzedał komuś innemu i ze jest biedny :)

lonewolf:
No i tylko tyle?
Moze w takiej sytuacji jezeli masz dowod w sprawie a jest to przelew na jego rzekome konto no to biedny nie jest , bo wplynely pieniadze od Ciebie a jezeli ten sam computer sprzedal jak twierdzi innej osobie to zarobil na tym dwa razy , wiec...raczej ma pieniadze.
Mysle , ze powinnas sie zglosic po porade prawna w takiej sytuacji do jakiegos prawnika , zapytac jak to ugryzc.
Chyba na poczatek ta droga
Pozdrawiam i wspolczuje

1941:

--- Cytat: lonewolf w 04 Lut 2013, 21:03:26 ---No i tylko tyle?
Moze w takiej sytuacji jezeli masz dowod w sprawie a jest to przelew na jego rzekome konto no to biedny nie jest , bo wplynely pieniadze od Ciebie a jezeli ten sam computer sprzedal jak twierdzi innej osobie to zarobil na tym dwa razy , wiec...raczej ma pieniadze.
Mysle , ze powinnas sie zglosic po porade prawna w takiej sytuacji do jakiegos prawnika , zapytac jak to ugryzc.
Chyba na poczatek ta droga
Pozdrawiam i wspolczuje

--- Koniec cytatu ---

Nie wiem jak kwalifikowane jest przestepstwo a wykroczenie tzn. czy zalezne to jest od wysokosci kwoty. Bo moze sie okazac, ze jest to zwykle drobne wykroczenie i Politi sprawe zignoruje, zostawiajac do dochodzenia pokrzywdzonemu. I gdz nawet sie wygra kto i kiedy i jak pieniadze wyegzekwuje. Kase na zycie musi miec wiec spora czesc jego kasy nie bedzie podlegala egzekucji i recze, ze tylko taka kasa bedzie gosc sie legitymizowal.
Nastepnym razem placic za pobraniem jak sie dostanie paczuszke i ja otworzy!

lonewolf:
1941 - chyba jest tak jak prawisz..obawiam sie..

Jomir:
Przykra sprawa. Miejmy nadzieje, ze policja cos wskora.
Co ma za znaczenie, ze Dunczyk - Polaka , Polak - Chinczyka?

Na przyszlosc, polecam albo odbiory gotowkowe, ale zakupy przez www.trendsales.dk
Tam transakcje sa ubezpieczone, i w takiej sytuacji jak powyzsza, otrzymalabys zwrot gotowki z portalu. Ponadto niezgodnosci, tudziez niedosatrczenie przesylki zglasza sie do portalu i to oni sprawe prowadza. Moim zdaniem niezle rozwiazanie.
Zycze pomyslnego rozwiazania sprawy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej