poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ifo  (Przeczytany 6430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raphele

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +1/-0
Ifo
« dnia: 07 Lut 2013, 12:03:36 »
Dzien dobry,

Zaobserwowałem, że Duńczycy lubią jednolitość, standardy. Upodobanie to sięga wielu dziedzin życia, włącznie z toaletą. Kompakty WC marki "Ifo" widuję prawie wszędzie, najczęściej, nie ukrywam, we własnym mieszkaniu. I zawsze sądziłem, że projektu czegoś takiego nie da się spaprać, bo prostsza jest już tylko budowa cepa. Myliłem się.
Przekrój pionowy muszli (części zwanej miską) ujawnia elegancki profil: zwieńczony od strony deski zaokrąglonym wierzchołkiem trójkąta i położonym zdecydowanie po stronie zewnętrznej jej krawędzi. (Mam nadzieję, że Wasza wyobraźnia nadąża, a jeśli nie, to że macie swoje Ifo w domu). Wspomnę, że standardem zakorzenionym w mojej świadomości (czy tylko mojej?) jest wykończenie muszli płaskim pierścieniem o szerokości kilku cm, z którą stabilnie stykają się amortyzatory deski. Słowo się rzekło - na Ifo siedzi się niestabilnie. Amortyzatory deski Ifo, zaprojektowane przez tego samego artystę, co muszla, ledwie zewnętrzną częścią sięgają punktu podparcia, z tendencją do ześlizgiwania się pod obciążeniem po wewnętrznej powierzchni muszli. Składowe wektory obciążenia deski są tak niekorzystne wobec kątów widocznych w przekroju pionowym muszli, że ustabilizowanie tego układu wymagałoby z kolei dużej siły ściskającej na śrubach mocujących deskę. Tej siły w praktyce uzyskać się nawet nie da, ze względu na delikatność "najsłabszego ogniwa" tego mocowania. Posiedzenie na Ifo, to dobre ćwiczenie równowagi, spokoju, precyzji i koncentracji - nabusezważny ruch skutkuje ześlizgnięciem do środka jednej strony deski, wysunięciem poza obrys drugiej - wszystko to niekorzystne zarówno dla zawiasów Ifo, jak i zaskoczonego gościa.

W nadziei, że Wasze Ifo są konstrukcyjnie bliżej cepa, życzę Wam bezpiecznego dnia!
R.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Ifo
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lut 2013, 15:54:39 »
Dzien dobry,

Zaobserwowałem, że Duńczycy lubią jednolitość, standardy. Upodobanie to sięga wielu dziedzin życia, włącznie z toaletą. Kompakty WC marki "Ifo" widuję prawie wszędzie, najczęściej, nie ukrywam, we własnym mieszkaniu. I zawsze sądziłem, że projektu czegoś takiego nie da się spaprać, bo prostsza jest już tylko budowa cepa. Myliłem się.
Przekrój pionowy muszli (części zwanej miską) ujawnia elegancki profil: zwieńczony od strony deski zaokrąglonym wierzchołkiem trójkąta i położonym zdecydowanie po stronie zewnętrznej jej krawędzi. (Mam nadzieję, że Wasza wyobraźnia nadąża, a jeśli nie, to że macie swoje Ifo w domu). Wspomnę, że standardem zakorzenionym w mojej świadomości (czy tylko mojej?) jest wykończenie muszli płaskim pierścieniem o szerokości kilku cm, z którą stabilnie stykają się amortyzatory deski. Słowo się rzekło - na Ifo siedzi się niestabilnie. Amortyzatory deski Ifo, zaprojektowane przez tego samego artystę, co muszla, ledwie zewnętrzną częścią sięgają punktu podparcia, z tendencją do ześlizgiwania się pod obciążeniem po wewnętrznej powierzchni muszli. Składowe wektory obciążenia deski są tak niekorzystne wobec kątów widocznych w przekroju pionowym muszli, że ustabilizowanie tego układu wymagałoby z kolei dużej siły ściskającej na śrubach mocujących deskę. Tej siły w praktyce uzyskać się nawet nie da, ze względu na delikatność "najsłabszego ogniwa" tego mocowania. Posiedzenie na Ifo, to dobre ćwiczenie równowagi, spokoju, precyzji i koncentracji - nabusezważny ruch skutkuje ześlizgnięciem do środka jednej strony deski, wysunięciem poza obrys drugiej - wszystko to niekorzystne zarówno dla zawiasów Ifo, jak i zaskoczonego gościa.

W nadziei, że Wasze Ifo są konstrukcyjnie bliżej cepa, życzę Wam bezpiecznego dnia!
R.
A moze to nie problem dla Dunczykow, poniewaz oni maja (byc moze :o) nieco inaczej skonstruowane siedzenie ;D?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lut 2013, 16:38:07 »
Dzien dobry,

R.
hahah.. jednym slowem spadles z kibla  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lut 2013, 16:53:10 »
Na szczęście nie wiem o czym mówisz  ;D.
U mnie płasko, więc bezpiecznie ;D 8)
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lut 2013, 17:07:24 »
Dodam, ze sejsmografy nic nie rejestrowaly. A tak na serio, to ja mam swiezynke nowa i jest stabilny. Moze ktos sie zorietowal o mankamentach poprzedniego modelu i w nowych wady poprawili! A moze juz wczesniej gdzies zamiesciles swoje uwagi i za darmoca z tego skorzystali!
« Ostatnia zmiana: 07 Lut 2013, 17:20:52 wysłana przez 1941 »

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lut 2013, 19:15:15 »
 :D
Z cyklu piles...nie siadaj
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lut 2013, 19:16:22 »

A propozycje zamienne?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lut 2013, 19:16:22 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lut 2013, 19:16:48 »
hihihi, tez tak pomyslalam ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lut 2013, 19:18:59 »
A propozycje zamienne?

pampers dla doroslych..bezpiecznie ;D
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline raphele

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lut 2013, 19:52:36 »
hahah.. jednym slowem spadles z kibla  ;D

Haha, nie.
Jednym słowem Was sprowokowałem.
Zrobiłem sobie niezłą zabawę z opisu problemu wprawdzie faktycznego lecz skrajnie błahego - takiego artefaktu na tle mądrości tego forum. I tak jak zaplanowałem, tak dostarczyłem Wam wszystkim zajęcia i dużej radości.
I'll be back.
R.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lut 2013, 19:55:53 »
no i gitarra  ;D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lut 2013, 20:00:12 »
Haha, nie.
Zrobiłem sobie niezłą zabawę z opisu problemu wprawdzie faktycznego lecz skrajnie błahego - takiego artefaktu na tle mądrości tego forum. I tak jak zaplanowałem, tak dostarczyłem Wam wszystkim zajęcia i dużej radości.
I'll be back.
R.

W tym tonie dawaj dalej!!!

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lut 2013, 21:06:40 »
Haha, nie.
I'll be back.
R.
Przynajmniej jest gdzie pogadac o d....Maryni  (?) ;D.
I nie krzyczysz , ze ci wątek zasmiecamy 8) :P ;)
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lut 2013, 22:34:57 »
D.. jak d... , ale o kiblu na pewno...
Heh... ciekawe czy o d... to juz watek poboczny?
To chyba zalezy od tego czy sie siedzi, czy sie wlasnie spada, nie?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2013, 22:38:33 »
Witaj i do...... Jomirze, ja wlasnie spadam ale na d..... do lozezka. Papap Do.......

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2013, 22:38:33 »