Regionalne > Århus, Aalborg ...

pies -skradziony Arhus

<< < (6/15) > >>

Jomir:

--- Cytat: Reksio w 12 Lut 2013, 21:48:51 ---To że kradną psy spod sklepów, to niestety nic nowego. Kilka lat temu była cała fala kradzieży, ale było to zanim wytypowali psy, które są zabronione i od tego czasu jest w miarę spokój. Pamiętam nawet że w klubach DCH były plakaty ostrzegające przed zostawianiem psów samych. Ale jeśli był to pies rasowy to mogli go teraz ukraść dla rozrodu i handlu na lewo bez rodowodu. Mam nadzieję że się znajdzie  ??? Trzymam kciuki.

--- Koniec cytatu ---
Bywa gorzej. Niektore psy kradna do walk psow :(
No, ale nie sadze by o buldozka chodzilo w tej kwestii.

Reksio:
No właśnie o to mi chodziło. Ale tak było kiedyś a teraz raczej giną z innych powodów. A do walk zazwyczaj potrzebne były psy małych ras, obojętne czy rasowe czy nie, bardzo młode albo już te starsze. Chodziło o to, żeby nie miały siły się bronić. Do walk raczej nie były wykorzystywane, ale do swoistego "treningu" przed walką. Walczą zazwyczaj psy tej samej rasy, np. pitbule albo amstaffy. Moja wiedza pochodzi z tego, że byłam aktywna w Dyrenes Beskyttelse i próbowaliśmy z tym naprawdę walczyć. Tutaj się udało, niestety w Polsce i Rosji to nadal smutny proceder, ale tam też są wyłapywane psy bezdomne, co czyni to jeszcze bardziej nieludzkim i bestialskim. Zwierzęta są przywoływane jedzeniem i ufając ludziom giną  :'(

A jak to Ktoś mądry kiedyś powiedział, miarą człowieczeństwa jest to jak traktuje się maluczkich...

vordingborg:
Słyszeliście już pewnie o prowadzonej właśnie akcji usuwania z duńskich sklepów lazanii  ??? gdyż Duńczykom przestała smakować konina  :P .Jak powszechnie wiadomo  natura próżni nie lubi, więc pewnie szybko znalezli nowy wypełniacz  ;)

Reksio:
Przypomniałam sobie, co miałam napisać wczoraj ale już przysypiałam  :)

Na pewno za to masowym uśmiercaniem można nazwać usypianie psów wszystkich ras praktycznie bez powodu. Kiedy np. pies się przestraszy bo ktoś mu nadepnie na ogon i piesek hapnie za nogawkę. Kiedyś, gdy taka sprawa trafiała na policję, pies był badany przez behawiorystę. Niestety prawo się zmieniło i los takiego psa leży w rękach policjanta, który nawet nie musi na danego psa ani jego przeszłość spojrzeć (!!!!!) jedynie na podstawie akt sprawy wydaje "wyrok". Są znane sprawy, gdzie ludzie odwoływali się do sądu i byli "ułaskawieni" - niestety dla psów było już za późno  :-[ W Danii zapomina się, że pies ma prawo do samoobrony, a kiedy się boi to ugryzie - to nie jest objaw agresji ale strachu. Niewiele osób stara się niestety poznać psią psychikę i zachowanie wynikające z pochodzenia, i dlatego tyle psów jest oddawane do schronisk (Polska) lub usypine (Dania). Na szczęście są organizacje, które walczą o zmianę prawa co do bezpodstawnego usypiania psów wa Danii i mam nadzieję, że niedługo im się uda  :)

Ewa123:
Buldogi francuskie są bardzo spokojne i strasznie leniwe, wiec nie dziwie się, ze piesek tak łatwo dal się ukraść.
Sa tak słodkie, ze na pewno Ci ludzie nie zrobią mu nic złego!
Wiem, ze w  PL te pieski sa bardzo popularne i chodzą po ok. 3000zl
NA walki na pewno go nie wykorzystają, ponieważ buldog francuski woli oglądać , a nie uczestniczyć czynnie w  zdarzeniu ;)

Szkoda mi właścicielki psa wiadomo, lecz po przejrzeniu ilości ogłoszeń kotów na DBA jestem bardzo zażenowana podejściem dunczykow do zwierząt.

Widocznie tak miało być, nic nie dzieje się bez przyczyny.Czasami jak coś wygląda bardzo źle,  później okazuje  się znacznie lepsze.

A Polacy za granica robią z siebie "białych murzynów".
Potem niestety uczciwi ludzie maja same problemy !!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej