poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: żółta karta  (Przeczytany 14366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
żółta karta
« dnia: 12 Lut 2013, 16:02:28 »
witam

mam pytanie odnosnie zoltej karty , mianowicie pracowalem w dani w 2010 roku przez ok. 4 miesiace , mialem zameldowanie i wyrobiony numer cpr oraz zolta karte lecz wyjechalem do polski , lutego 2013 wrocilem do dani lecz jednak zolta karta przepadla (zgubilem ja) a potrzebna mi jest do wyrobienia konta w banku bo pracodawca u ktorego pracuje nie przeleje mi wyplaty oraz nie dostane kontraktu z tego podwodu (chyba) , bylem w komunie i pani kazala jechac znowu do ribe i zalatwiac formalnosci , czy to jest konieczne ?? istnieje cos takiego jak duplikat zoltej karty ?? co mozna zrobic w tej sprawie prosze o pomoc

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: żółta karta
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lut 2013, 17:19:58 »
Jezeli nadal masz adres w Danii, to nowa "zolta karte" mozesz zamowic na www.borger.dk Nowa karta kosztuje 180 kr. Nie ma duplikatow "zoltej karty".

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lut 2013, 18:02:25 »
witam

mam pytanie odnosnie zoltej karty , mianowicie pracowalem w dani w 2010 roku przez ok. 4 miesiace , mialem zameldowanie i wyrobiony numer cpr oraz zolta karte lecz wyjechalem do polski , lutego 2013 wrocilem do dani lecz jednak zolta karta przepadla (zgubilem ja) a potrzebna mi jest do wyrobienia konta w banku bo pracodawca u ktorego pracuje nie przeleje mi wyplaty oraz nie dostane kontraktu z tego podwodu (chyba) , bylem w komunie i pani kazala jechac znowu do ribe i zalatwiac formalnosci , czy to jest konieczne ?? istnieje cos takiego jak duplikat zoltej karty ?? co mozna zrobic w tej sprawie prosze o pomoc

Jak wyjechales z Danii w 2010 a wrociles w 2013 to musisz zalatwic (zglosic) swoj pobyt obywatela EU od nowa, jednak podajac swoj posiadany juz CPR najlepiej dolacz dokument nadania CPR-kopie i oryginal do wgladu.
Niezrozumiale dla mnie jest nieotrzymanie kontraktu od prawcodawcy??? uzaleznionego od posiadania konta, no co innego wyplata. Chyba cos zamieszales.
Konto w banku mozesz otworzyc dla obywatela EU na paszport i decyzje o przyznaniu CPR bo takowa chyba posiadac powinienes oraz legitymujac sie kontraktem o prace, podajac tez dunski adres do korespondencji. O zolta karte mozesz sie starac z polskim adresem na niej, w Komune gdzie mieszkasz, ale po zalatwieniu ponownego zgloszenia swego pobytu w urzedzie d/s cucoziemcow.
No ale jak dostawales kase w 2010 roku gdy nie miales konta w banku? czy tez je zlikwidowales? Moze sprobuj otworzyc konto ponownie w tym samym banku?

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 31
  • -Otrzymane: 28
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lut 2013, 21:13:25 »
Witam,

Do przedmowcy :
Chyba przepisy sie zmienily bo teraz bez zoltej karty nie otworza Ci konta bankowego a przynajmniej nie w nordea ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lut 2013, 21:18:05 »
Witam,

Do przedmowcy :
Chyba przepisy sie zmienily bo teraz bez zoltej karty nie otworza Ci konta bankowego a przynajmniej nie w nordea ;)

Nie wiem, nie mam doswiadczen. Polecam Danske Bank, kazdy obcokrajowiec ma prawo otworzyc konto w banku, ten z EU.
Najbardziej zastanawia mnie jednak jak on w 2010 roku pobieral kase? I co wlasciwie zalatwial wyjezdzajac z Danii?
Nic nie wiem, nic nie wiem........  Natomiast stara zolta karta moze byc psu na bude jezeli zgloszony jest wyjazd z Danii, ponadto z jakim ona byla adresem? Wiecej pytan, niz odpowiedzi to i porady takie!

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lut 2013, 21:22:27 »
Moje doswiadczenie tez nie jest wyjatkowo bogate ale... bylam zakladac konto i mialam ze soba kontrakt, cpr numer i pl dokumenty ale nie mialam zoltej karty i niestety konta mi nie otworzyli. Powiedzieli ze mam wrocic z zolta karta...

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2013, 21:25:31 »
Witam,

Do przedmowcy :

Chyba nie do konca. A co z tymi ktorzy przyjezdzaja jako pracownicy delegowani i nie melduja pobytu bo przebywaja tylko do 3 miesiecy? Gdzie dunski pracodawca wyplaca im pieniadze? Wiem, wiem gdzie, najczesciej na budowie!! Hahaha
Tzn melduja ale tylko tzw CPR podatkowy. To sa tzw konta dla obcokrajowcow, ktore z czasem mozna przeksztalcic lub otworzyc drugie te wlasciwe.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2013, 21:25:31 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lut 2013, 21:46:36 »
Chyba nie do konca. A co z tymi ktorzy przyjezdzaja jako pracownicy delegowani i nie melduja pobytu bo przebywaja tylko do 3 miesiecy? Gdzie dunski pracodawca wyplaca im pieniadze? Wiem, wiem gdzie, najczesciej na budowie!! Hahaha
Tzn melduja ale tylko tzw CPR podatkowy. To sa tzw konta dla obcokrajowcow, ktore z czasem mozna przeksztalcic lub otworzyc drugie te wlasciwe.

W zwiazku z wyjazdem z Danii, nalezalo "pozamykac" swoje dunskie sprawy jak wymeldowanie sie, zdanie zoltej karty, zglosic zakonczenie obowiazku podatkowego w Skat. Wiele osob tego nie robi i nie ponosi z tego tytulu zadnych konsekwencji, jezeli mowa o relatywnie krotkim wyjezdzie i ponownym powrocie do Danii do innej pracy, zachowujac swoj cpr.nr., zolta karte, meldunek, Nemkonto. Natomiast wyjazd z Danii na okres kilku lat to juz inna sprawa. Nie posiadajac pracy np. od 2010 do chwili obecnej podatnik nie spelnial juz dluzej wymagan dla kontynuacji rejestracji jego legalnego pobytu w Danii i dlatego tak jak juz mu odpowiedziano w innym poscie, musi dokonac ponownej rejestracji w Statsforvaltningen na podstawie kontraktu zatrudnieniana. Ciekawostka z jaka spotkalem sie juz kilka razy: pracodawca przelewal wyplate na podane przez pracownika Nemkonto kolegi. W innym przypadku i to zupelnie legalnie wyplata byla przelewana na konto do Polski. podstawiepozwalajacych na legalna rejestracje swojego pobytuo  nie spelnial warunkow do zarprzez te lata

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lut 2013, 21:49:49 »
Uuppss - zasmiecilem troche po ostatnim zdaniu... 

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lut 2013, 10:23:44 »

Nie wiem co z tymi którzy przyjeżdżają jako delegowani - ja opisałam swój przypadek. Myślałam że jak mam CPR to nie będzie problemu z kontem a tu taki pech ...
Pozdrawiam :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lut 2013, 12:07:29 »
W firmie , w której pracuję, przez kilka miesięcy pracowłao dwóch chłopaków z Polski.
I początkowo właśnie przez to, że nie kwapili  się z załatwieniem formalności typu żółta karta, konto w banku itp., pracodawca przelewał im pieniądze na polskie konta.
Jednakże narzekał, bo w firmie sprawy wypłat załatwiane są przez "danlon" , więc księgowa miała podwójny kłopot.W końcu ich "zmusił", by sobie te konta duńskie założyli ;)
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lut 2013, 15:34:17 »

Nie wiem co z tymi którzy przyjeżdżają jako delegowani - ja opisałam swój przypadek. Myślałam że jak mam CPR to nie będzie problemu z kontem a tu taki pech ...
Pozdrawiam :)

Nie rozumiem, tez chcesz porady jak zalatwic sprawe zalozenia konta w banku?

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lut 2013, 21:40:23 »
Nie rozumiem, tez chcesz porady jak zalatwic sprawe zalozenia konta w banku?

A co tu rozumiec? Widzisz w tym watku zebym prosila o pomoc przy zalatwianiu zoltej karty?
Opisalam swoj przypadek jak zalatwialam konto ;)

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lut 2013, 21:41:25 »
* badz tez konta bankowego...

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lut 2013, 21:43:07 »

A co tu rozumiec? Widzisz w tym watku zebym prosila o pomoc przy zalatwianiu zoltej karty?
Opisalam swoj przypadek jak zalatwialam konto ;)

Sukccces! Gratulacje. A juz mialem nadzieje pomoc itd., no znow tylko smakiem.......

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lut 2013, 21:43:07 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7603
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2