Obiecałam przepis, więc oto i on. Polecam od razu robić z podwójnej porcji, bo z jednej nie wychodzi tego za dużo.
Składniki:150 ml mleka 0,5%
0,5 l jogurtu naturalnego 0% ( ja daję jogurt grecki 2% )
3 łyżeczki żelatyny ( można dodać dwie ale wtedy dłużej się czeka na stężenie )
6 tabletek słodzika ( ja słodzę tak na oko słodzikiem w proszku i kosztuję czy wystarczająco słodkie) Trzeba też pamiętać, że schłodzony deser wydaje się mniej słodki niż przed schłodzeniem.
Kolejny składnik to w zależności jaki chcemy smak ptasiego mleczka – może to być
aromat śmietankowy, aromat waniliowy i laska wanilii lub kakao. Ja zawsze robię z aromatem śmietankowym.
Przygotowanie:Mleko zagotować z ( tu w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać ) aromatem śmietankowym, aromatem waniliowym i laską wanilii lub kakao, pogotować 2 minutki. Wyłączyć. Jeżeli gotowaliśmy mleko z laską wanilii to należy ja teraz wyrzucić. Dodać namoczoną wcześniej w odrobinie zimnego mleka żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Jogurt wlać do miski, dodać mleko z żelatyną i znowu dokładnie wymieszać. Przelać do wąskiej foremki na ciasto ( ja używam takiej silikonowej bo łatwiej potem wyjąć ). Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny do całkowitego stężenia ( mi wystarcza ok godziny ). Ptasie mleczko kroimy na dowolnej wielkości kawałki i zajadamy, np. z dżemem. Ja do tego robię również dietetyczny dżemik.
SMACZNEGO !