poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: paszport duński dla dziecka  (Przeczytany 27345 razy)

Offline self-sufficient

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: paszport duński dla dziecka
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lut 2013, 20:01:38 »
Mam pytanko, we środę chcemy jechać wyrobić małej paszport ( tymczasowy na rok ), mamy akt urodzenia z kościoła, ale na stronie ambasady napisane jest,ze potrzeba dwóch dokumentów: zaświadczenie o miejscu urodzenia (Bekræftelse af fødested)
pełny wypisy z rejestru stanu cywilnego (Fuldstaendig udskrift af oplysninger i perosnregistrering)
informacja o urodzeniu (Fødselsoplysninger).
Gdzie możemy sie o nie ubiegać ?? Dzięki za odp !

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lut 2013, 20:15:38 »
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=1038834.msg1085438#msg1085438

Mogłabys sobie choć zadać trud przeczytania postów na temat... ::)
" Polak gorszego sortu"

Offline self-sufficient

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lut 2013, 20:39:03 »
Nie zagladalam tam, dzięki ;))

Offline Monika S.

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lut 2013, 08:36:57 »
tak wiem, że te dwie rzeczy nie mają nic wspólnego, z tym obywatelstwem niestety trzeba sie pomęczyć do wyboru przez samo dziecko, bo Polska tez nie uznaje podwójnego obywatelstwa na szczęście. Mieszkamy w Polsce, jestesmy Polakami i dokumenty tez chcemy mieć polskie. A jak nagle ktoś zapragnie zwiedzać Amerykę to wizy turystyczne tez istnieją w takich wypadkach, jak dla mnie to wymówka wycieczki do USA to zwykła bzdura. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ojciec dziecka może w Danii coś zyskać na niego? legitymując się np. dokumentem dziecka, bez jego obecności  bo np. powie że w tym momencie jest chore i nie może przybyć. Duńczycy są dość tępi i naiwni i zawierzaja sobie w wielu sprawach ze "swoimi obywatelami" ?

Offline Monika S.

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Lut 2013, 09:02:01 »

tak wiem, że te dwie rzeczy nie mają nic wspólnego, z tym obywatelstwem niestety trzeba sie pomęczyć do wyboru przez samo dziecko, bo Polska tez nie uznaje podwójnego obywatelstwa na szczęście. Mieszkamy w Polsce, jestesmy Polakami i dokumenty tez chcemy mieć polskie. A jak nagle ktoś zapragnie zwiedzać Amerykę to wizy turystyczne tez istnieją w takich wypadkach, jak dla mnie to wymówka wycieczki do USA to zwykła bzdura. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ojciec dziecka może w Danii coś zyskać na niego? legitymując się np. dokumentem dziecka, bez jego obecności  bo np. powie że w tym momencie jest chore i nie może przybyć. Duńczycy są dość tępi i naiwni i zawierzaja sobie w wielu sprawach ze "swoimi obywatelami" ?
Modyfikuj wiadomość

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Lut 2013, 11:51:40 »
Dunczycy uzywaja swoich paszportow praktycznie tylko do podrozy.
MOj tesc na przyklad wyrobil sobie paszport po raz pierwszy w swoim zyciu, w wieku 65 lat.
Na codzien legitymuje sie czlowiek swoim cpr (pesel), lub ewentualnie prawem jazdy. Dzieci nie potrzebuja sie legitymowac.
A tym bardziej raczej nie praktykuje sie legitymowania za kogos. W tym kraju kazdy raczej posluguje sie swoim imieniem i nazwiskiem, nawet jak wystepuje w czyims imieniu.

Czy Dunczycy sa tepi i leniwi, to kwestia dyskusji. Na pewno wciaz wierza w uczciwosc czlowieka.
Choc Polacy sporo ich nauczyli i powoli konczy sie zalatwianie pewnych spraw "na gebe".
Moze wedlug Ciebie dunczycy sa tepi i leniwi, za to "Polak potrafi". Ot, taka mala dygresja.

Co do tej Ameryki, rzucilam to jako luzny przyklad, ale wbrew pozorom nie jest to takie rozowe.
Bylam kiedys na wycieczce zagranicznej z moja polska-dunska rodzina i dla dzieci bylo to przykre, kiedy dunska czesc rodziny przeszla sobie przez odprawe celna/wizowa ot tak sobie, a my musielismy zostac do nieco gruntowniejszej kontroli i obrobki papabusewej. Oczywiscie nie bylo to straszne, ani skomplikowane, ale od razu pojawilo sie pytanie "dlaczego oni poszli, a my musimy czekac" i tlumacz dzieciakowi zawilosci ukladow politycznych.

Co do podwojnego obywatelstwa, Dania w specjalnych przypadkach je uznaje.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lut 2013, 12:36:35 »

....Duńczycy są dość tępi i naiwni i zawierzaja sobie w wielu sprawach ze "swoimi obywatelami" ?.....

I wlasnie tutaj wyzszosc spoleczenstwa rozwinietego, ktore zawierza sobie. Wyzszosc nad prymitywnym, gnojonym, upodlonym, ucisnionym nie przez dziesieciolecia ale przez wieki, a gdzie dzisiaj juz tak na prawde nikt nikomu za bardzo nie dowierza, nawet swoim najblizszym a wyciagnieta do siebie przyjaznie reke czesto traktuje z niepewnoscia, czy czasem nie zostanie uderzony - to tak w przenosni. Twoja wypowiedz i wiele podobnych ("my madrzy polacy"/ "oni glupi dunole" i oczywiscie rowniez inne nacje), jeszcze bardziej umacnia mnie w moim przekonaniu, ze tak wlasnie jest i tak pozostanie przez lata. Niektorzy probuja, ale jedna jaskolka wiosny nie czyni, a zmiana spoleczenstwa to praca pokolen. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lut 2013, 12:36:35 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lut 2013, 15:41:19 »
. Duńczycy są dość tępi i naiwni i zawierzaja sobie w wielu sprawach ze "swoimi obywatelami" ?

A skad u Ciebie taka doglebna , pozal sie Boze, wiedza na temat Dunczykow? Podaj zrodlo, chetnie sie dosztalce. Pewnie jest to to samo, w ktorym napisano, ze Polacy to zlodzieje i pijacy?  Cytujac Ciebie: " rece mi opadly..."
Gratuluje lektury.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lut 2013, 20:07:52 »

Nie orientuję się w 100%, ale pomyślałam o tym, czy on dostaje tu w Danii rodzinne na wasze dziecko? Czy płaci na dziecko alimenty? Bo alimenty, albo całą sumę albo część, już nie pamiętam, wpisuje się w rozliczeniu skatu. Więc w ten sposób sam, koniec końców, z własnej kieszeni dużo nie płaci. Jeśli do tego dostaje rodzinne i tobie na dziecko ich nie wysyła, to na tym sam korzysta. Ale nie wiem, do czego mu w tym przypadku paszport, bo starczą inne informacje.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lut 2013, 20:11:23 »
Reksio matka ,dziecko i ojciec mieszkają w PL i jak zrozumiałam kombinuje jak zameldować dziecko w dk,
a potem ...on wie najlepiej czemu postępuje jak postępuje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lut 2013, 20:53:20 »
Nie orientuję się w 100%, ale pomyślałam o tym, czy on dostaje tu w Danii rodzinne na wasze dziecko? Czy płaci na dziecko alimenty? Bo alimenty, albo całą sumę albo część, już nie pamiętam, wpisuje się w rozliczeniu skatu. Więc w ten sposób sam, koniec końców, z własnej kieszeni dużo nie płaci. Jeśli do tego dostaje rodzinne i tobie na dziecko ich nie wysyła, to na tym sam korzysta. Ale nie wiem, do czego mu w tym przypadku paszport, bo starczą inne informacje.

Dokladnie, nawet jak bierze rodzinne, albo odlicza alimenty w Skat to paszport mu do niczego.
Dlatego osobiscie obstawiam opcje mojego meza "niech ma".

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lut 2013, 20:54:01 »
No tak, ale on jest duńczykiem, więc nie ma tam chyba stałego pobytu? Więc może coś jest na rzeczy. Monika S. sama zna go najlepiej, jeśli coś podejrzewa, to jedynie mogę jej podsunąć o czym ja pomyślałam  ;)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Lut 2013, 20:55:05 »
Reksio matka ,dziecko i ojciec mieszkają w PL i jak zrozumiałam kombinuje jak zameldować dziecko w dk,

Paszport dziecka do zameldowania nie jest mu potrzebny.
Dziecko ma dunskie obywatelstwo, wiec nie trzeba kombinowac.
Zorientuj sie w przepisach, zanim zaczniesz ludzi straszyc.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lut 2013, 20:57:16 »
Paszport dziecka do zameldowania nie jest mu potrzebny.
Dziecko ma dunskie obywatelstwo, wiec nie trzeba kombinowac.
Zorientuj sie w przepisach, zanim zaczniesz ludzi straszyc.

Nie straszę ! Po prostu znam więcej szczegółów i tyle...
Nie uwierzyłabym takiemu ojcu !  :-X

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Lut 2013, 18:29:43 »
     Pewnie chcialby miec dzieciaka przy sobie. Nie widze w tym nic dziwnego, to jego dziecko i prawdopodobnie kocha je rownie silnie jak matka. Tylko od doroslych zalezy, jak uloza relacje miedzy soba, zeby dziecko mialo i matke i ojca. Bo rozwod , jak mniemam, rodzice wzieli ze soba a nie z dzieckiem.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 25 Lut 2013, 18:29:43 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 27037
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark