Ogólne > Rodzina ...
Pieniądze za opiekę nad dzieckiem w domu
@ae@:
Szkoda tylko dzieci, bez zabaw z rówiesnikami, bez wspólnych przezyc, tylko mama i 4 sciany.
H@nka:
Kazdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja uwazam, ze codzienne kontakty z rowiesnikami do 3-ego roku zycia nie sa tak istotne dla dziecka. Zwlaszcza, ze w przypadku przedszkola chodzi o co najmniej 8 godzin dziennie bez mamy.
@ae@:
To wielki szok dla tak nabusezwinietego mózgu - 4 sciany do 3 roku zycia i 20 rówiesników i socjalizacja w tempie ekspresowym od pierwszego dnia w przedszkolu. Dorosly mózg móglby przyplacic taka terapie szokowa zalamaniem. Mózg dziecka jest mlody moze sobie poradzi, moze...
happybeti:
Ja dwóch moich starszych synów mialam w domku do czasu zerówki.
Nie uważam, by im czegokolwiek brakowało pod względem kontaktow społecznych czy edukacji- dbalam o to, zajmowałam się nimi, a i kolegów i kolezanki mieli na codzień.
Ale to było w Polsce, idąc do zerówki nie mieli żadnych "zaległosci".
Natomiast tu, w Danii, posłałam swoją wtedy niespełna dwuletnią córeczke do dagpleje, gdy tylko znalazło się dla niej miejsce.
Nie chciałam, by idąc do szkoły, nie znała języka, no, bo przeciez w domu mówimy po polsku, to skąd ma się nauczyć?
Juz widzę efekty- coreczka mówi i śpiewa po duńsku, czasem bywa, że ja nie rozumiem, bo jeszcze nie znam tylu słow, co ona ;) :-[ ;D.
Uważam, że matki- Polki , które zatrzymują dziecko w domu na etapie nauki mowy, robią im "pod górkę"
Chyba, że nie planują pozostania w Danii.
Ale i w takim przypadku dałabym dziecku możliwość- nauka języka wpływa korzystnie na rozwój dziecka.
Wiem, że za dagpleje trzeba zapłacic ,a gdy masz dziecko w domku, to dostajesz pieniądze.
Ale pieniądze to nie wszystko ::) 8) - warto potraktowac posłanie dziecka do dagpleje czy przedszkola jako inwestycję w jego przyszłość .
happybeti:
--- Cytat: @ae@ w 23 Lut 2013, 21:35:03 ---To wielki szok dla tak nabusezwinietego mózgu - 4 sciany do 3 roku zycia i 20 rówiesników i socjalizacja w tempie ekspresowym od pierwszego dnia w przedszkolu. Dorosly mózg móglby przyplacic taka terapie szokowa zalamaniem. Mózg dziecka jest mlody moze sobie poradzi, moze...
--- Koniec cytatu ---
Dlatego warto dziecko posłać do dagpleje- mała grupa, niania prawie jak druga mama ;).
U nas na wsi niania raz w tygodniu zabiera "swoje" dzieci do przedszkola, by tam się pobawiły , a przede wszystkim oswoiły z tym miejscem.
Gdy potem tam przejdą, nie będzie to dla nich szokiem, tylko znajdą sie w miejscu sobie znanym i wśrod dzieci i pań, które znają.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej