Czyli rozumiem, pracodawca co innego podal do SKAT-u i co innego wyplacil? Tez jestem ciekawa w jaki sposob sobie z tym poradzic... Niestety, chyba tylko przez zwiazki zawodowe. Chyba, ze jest jeszcze jakas inna opcja, o ktorej ktos madrzejszy ode mnie napisze.
Z opisu sytuacji (a nie na podstawie konkretnych dokumentow), wnioskuje, ze osoba pytajaca nie bardzo jest zorientowana o czym pisze i ktore z informacji wynikajace z koncowego rozliczenia podatkowego (Årsopgørelse) nalezy zastosowac w PIT.
Odczuwam rowniez nieznajomosc przepisow podatkowych w Danii odnosnie ulg podatkowych. Zakladam, ze jest mowa o pracy sezonowej, a wiec przysluguje ulga zarowno na wyzywienie i zakwaterowanie (zakwaterowanie w zaleznosci od tego czy pracodawca uzyczal lokalu za oplata). Mam tez watpliwosci o "podejrzewaniu" pracodawcy odnosnie nie wyplacania wlasciwego wynagrodzenia. Byc moze pytalaca myli pojecia. Wynagordzenie w Danii podawane do Skatu to kwota brutto przed i po potraceniu skaldki na rynek pracy a nue wyngarodzenia faktycznie wyplacone.
Dlatego zanim sie robi wiele szumu i jest sie prawie przekonanym, ze go "oszukano", radze zapoznac sie z zasadami i jeszczeraz sprawdzic czy wszysko jest tak jak potrzeba, a potem myslec o tym gdzi sie w tej sprawie zwrocic.
Dodam jeszcze, ze nie bardzo rozumie o jakie rozliczenie w Danii chodzi, a moze przeoczylem. Rozliczenie podatkowe w Danii nie jest jeszcze w ogole sporzadzone, a propozycja Skatu bedzie dostepna dopabuse od 04.03.2013. Jak juz napisano sama zaliczkowa deklaracja podatkowa 2012 (= karta podatkowa) nie ma juz najmniejszego znaczenia. Sluzyla wylacznie do ustalenia zaliczkowego podatku na podstawie podanych przed rozpoczeciem pracy przewidywan dot. wysokosci dochodu, ulg podatkowych itp. Po zakonczeniu roku podatkowego, zostanie obliczony podatek od
faktycznie uzyskanego dochodu, faktycznie obliczonych ulg podatkowch, ktore podatnik sam musi wniesc do rozliczenia. Tak obliczony podatek porownany bedzie z zaplaconym zaliczkowo ciagu zatrudniena. Roznica to albo nadplata podatku albo doplata.