poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Karta podatkowa - potrzbuje porady !  (Przeczytany 5234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Doti

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Karta podatkowa - potrzbuje porady !
« dnia: 26 Lut 2013, 10:02:16 »
 Chcialam Was zapytac jak powinno wygladac pismo do SKATu wyjasniajace ze moj dochod w 2012 roku w Danii byl nizszy niz na karcie podatkowej. Dokladnie wyglada to tak ze bylam w Danii tylko piec tygodni na truskawkach, nie zalatwielismy zadnych formalnosci, wszystkim tym zajela sie pracodawczyni i tak naprawde tez nie wiadomo, jakie ona kwoty podala i ulgi, umowe itp. Z tego co tutaj czytalam, to rozumiem ze karte podatkowa dostaja pracownicy i pracodawca wiec kto tak naprawde jest odpowiedzialny za podanie faktycznej kwoty dochodu, bo my (pracownicy) nie podpisywalismy zadnych dokumentow u pracodawczyni i wychodzi teraz na to ze ona bazowala na naszej niewiedzy jezeli chodzi o zarobki i przyznam szczerze ze dalismy sie nabic w butelke jesli chodzi o stawke akordowa. Z gory dziekuje.

Qashqai

• Gość
Odp: Karta podatkowa - potrzbuje porady !
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lut 2013, 14:23:15 »
Nie ma to juz zadnego znaczenia jaka kwote mialas na skatkarcie, poniewaz rok juz sie skończył. Juz nic nie poprawisz.
Jezeli kwota nie byla znaczna to nie bedzie duzej roznicy.
Za skatkarte odpowiedzialna jesteś Ty sama, nikt inny.
Wątpię abyście musieli odprowadzić jakiekolwiek podatki poza stałym 8%, przy tak krótkim pobycie. Rozliczenia  się za rok 2012 wpisz przysługujące ulgi, a będzie dobrze albo i lepiej  :)
Rozliczenia będą dostepne na stronie Skat od 4 marca.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2013, 14:38:30 wysłana przez Qashqai »

Offline Doti

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lut 2013, 11:43:47 »
Dziekuje za podzielenie sie ze mna swoja wiedza :) ale do konca tak kolorowo to nie wyglada a po czesci sama tez sobie jestem winna, bo sie zgapilam. Chcialam sobie zrobic zeznanie podatkowe do US i w tym celu musialam sobie przetlumaczyc karte podatkowa z Danii i te informacje ktore tam sa, nie zgadzaja sie z tym co bylo faktycznie, bo wszystkich formalnosci dokonala tam za nas pracodawczyni i teraz wyszlo na to ze do SKATu zglosila tylko nowych pracownikow (stalej ekipy nie zglaszala, bo ich wrzucila w nasze dochody) i dochod jaki zglosila to 40tys. dkk i ze bedziemy pracowac trzy miesiace a prawda jest taka ze zarobilismy po ok. 6tys.dkk i bylismy 5 tygodni. Gdybym nie miala dochodu w pl to nie musialabym sie tu rozliczac a ze pracowalam w ubieglym roku rowniez w pl to musze sie rozliczyc i tu pojawia sie problem, ze tak naprawde nie wiem jaka kwote wpisac w PIT, a drugi problem to taki ze przy jednej i drugiej kwocie i tak musze zaplacic podatek do US. Aha z tego co wiem to moge sobie odliczyc tylko 30% diety i jeszcze jedno ze ten podatek co nam potracila pracodawczyni w Danii, prawdopodobie ona sobie go odbierze - czy to mozliwe ?
Mam nadzieje ze jakos w miare jasno to opisalam ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lut 2013, 14:59:44 »
Dziekuje za podzielenie sie ze mna swoja wiedza :) ale do konca tak kolorowo to nie wyglada a po czesci sama tez sobie jestem winna, bo sie zgapilam. Chcialam sobie zrobic zeznanie podatkowe do US i w tym celu musialam sobie przetlumaczyc karte podatkowa z Danii i te informacje ktore tam sa, nie zgadzaja sie z tym co bylo faktycznie, bo wszystkich formalnosci dokonala tam za nas pracodawczyni i teraz wyszlo na to ze do SKATu zglosila tylko nowych pracownikow (stalej ekipy nie zglaszala, bo ich wrzucila w nasze dochody) i dochod jaki zglosila to 40tys. dkk i ze bedziemy pracowac trzy miesiace a prawda jest taka ze zarobilismy po ok. 6tys.dkk i bylismy 5 tygodni. Gdybym nie miala dochodu w pl to nie musialabym sie tu rozliczac a ze pracowalam w ubieglym roku rowniez w pl to musze sie rozliczyc i tu pojawia sie problem, ze tak naprawde nie wiem jaka kwote wpisac w PIT, a drugi problem to taki ze przy jednej i drugiej kwocie i tak musze zaplacic podatek do US. Aha z tego co wiem to moge sobie odliczyc tylko 30% diety i jeszcze jedno ze ten podatek co nam potracila pracodawczyni w Danii, prawdopodobie ona sobie go odbierze - czy to mozliwe ?
Mam nadzieje ze jakos w miare jasno to opisalam ;)
Czyli rozumiem, pracodawca co innego podal do SKAT-u i co innego wyplacil? Tez jestem ciekawa w jaki sposob sobie z tym poradzic... Niestety, chyba tylko przez zwiazki zawodowe. Chyba, ze jest jeszcze jakas inna opcja, o ktorej ktos madrzejszy ode mnie napisze.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lut 2013, 16:31:27 »
Czyli rozumiem, pracodawca co innego podal do SKAT-u i co innego wyplacil? Tez jestem ciekawa w jaki sposob sobie z tym poradzic... Niestety, chyba tylko przez zwiazki zawodowe. Chyba, ze jest jeszcze jakas inna opcja, o ktorej ktos madrzejszy ode mnie napisze.

Z opisu sytuacji (a nie na podstawie konkretnych dokumentow), wnioskuje, ze osoba pytajaca nie bardzo jest zorientowana o czym pisze i ktore z informacji wynikajace z koncowego rozliczenia podatkowego (Årsopgørelse) nalezy zastosowac w PIT.
Odczuwam rowniez nieznajomosc przepisow podatkowych w Danii odnosnie ulg podatkowych. Zakladam, ze jest mowa o pracy sezonowej, a wiec przysluguje ulga zarowno na wyzywienie i zakwaterowanie (zakwaterowanie w zaleznosci od tego czy pracodawca uzyczal lokalu za oplata). Mam tez watpliwosci o "podejrzewaniu" pracodawcy odnosnie nie wyplacania wlasciwego wynagrodzenia. Byc moze pytalaca myli pojecia. Wynagordzenie w Danii podawane do Skatu to kwota brutto przed i po potraceniu skaldki na rynek pracy a nue wyngarodzenia faktycznie wyplacone.

Dlatego zanim sie robi wiele szumu i jest sie prawie przekonanym, ze go "oszukano", radze zapoznac sie z zasadami i jeszczeraz sprawdzic czy wszysko jest tak jak potrzeba, a potem myslec o tym gdzi sie w tej sprawie zwrocic.

Dodam jeszcze, ze nie bardzo rozumie o jakie rozliczenie w Danii chodzi, a moze przeoczylem. Rozliczenie podatkowe w Danii nie jest jeszcze w ogole sporzadzone, a propozycja Skatu bedzie dostepna dopabuse od 04.03.2013. Jak juz napisano sama zaliczkowa deklaracja podatkowa 2012 (= karta podatkowa) nie ma juz najmniejszego znaczenia. Sluzyla wylacznie do ustalenia zaliczkowego podatku na podstawie podanych przed rozpoczeciem pracy przewidywan dot. wysokosci  dochodu, ulg podatkowych itp. Po zakonczeniu roku podatkowego, zostanie obliczony podatek od faktycznie uzyskanego dochodu, faktycznie obliczonych ulg podatkowch, ktore podatnik sam musi wniesc do rozliczenia. Tak obliczony podatek porownany bedzie z zaplaconym zaliczkowo ciagu zatrudniena. Roznica to albo nadplata podatku albo doplata. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lut 2013, 16:41:45 »
W twojej teczce podatkowej znajduja sie wszystkie informacje jakie Skat zastosowal do rozliczenia 2012, mioedzy innymi uzyskany dochod oraz kwota odprowadzonego przez pracodawce podatku. Oczywiscie nie ma informacji o kwotach dotyczacych indywidualnych ulg podatkowych (wyzywienie, zakwaterowanie, jazdy do domu). Te ulgi - jezeli ci przyslugiwaly, musisz sobie samawprowadzic do rozliczenia. Natomiast wszystkie ulgi ustawowe, automatycznie sa wprowadzene do rozliczenia przez Skat. Po wprowadzeniu przez podatnika zmian do rozliczenia, bedzie natychmiast dostepne w twojej teczce elektronicznej teczce podatkowej, nowe rozliczenie z nowym rezultatem. W tym rozliczeniu mozesz odczytac dane ktore potrzbujesz do PITu w Polsce. Jezeli nie posiadasz dostepu do swojej teczki podatkowej wSkat, powinnas zamowic sobie tzw. TastSelv kod na stronie Skatu. zamowienie kodu wymaga jedynie podanie swojego cpr.nr. Kod cyfrowy otrzymasz na ten adres jaki posiada Skat.

Offline Doti

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2013, 11:23:31 »
 Czyli na chwile obecna nie pozostaje mi nic innego jak napisac do SKATu o  TastSelv kod i czekac do 4 marca. Ale dodam tu jeszcze troche na temat pracodawcy Pani Eli (Polka zamieszkujaca Danie): jak juz wspomniano powyzej, pracowalismy tam w charakterze pracownikow sezonowych. Pobyt mial trwac max 6 tygodni i musielismy zabrac ze soba namioty poniewaz pracodawca nie zapewnial zakwaterowania. Musielismy zaplacic po 200dkk za to ze pracodawca udostepnil nam swoja dzialke na rozbicie namiotow i korzystanie z dwoch barakow, w jednym byla kuchnia w drugim lazienka / jadac tam bylismy tego swiadomi. Tylka co mnie sie nie spodobalo tam na poczatku, ze Pani Ela powiedziala ze stawke za kilogram truskawek ustali dopabuse na koniec sezonu, bo teraz nie jest w stanie :o i wiecie jakie byly stawki... 5,5 dkk za kg, bo truskawki zbieralismy na akord a jesli robilismy cos na godziny to bylo placone 40 dkk/h i to tez Pani Ela mowila ze nam duzo za to placi, aha i jeszcze od tych stawek oliczala nam 8%. Teraz juz wiem ze dalismy sie nabic w butelke ale niech to bedzie przestroga dla innych aby omijali z daleka Polakow za granica ktorzy oferuja prace i pamietajcie aby pzred wyjazdem zapoznac sie z zasadami panujacymi w danym kraju, a nie po powrocie, jak ja to zrobilam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2013, 11:23:31 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lut 2013, 12:01:37 »
Doti, nie bądź taka litościwa, podaj dokładniejsze namiary "Pani Eli" (np. miejscowośc, numer telefonu itd.), by inni nie nacięli się na nią :)
" Polak gorszego sortu"

Offline Doti

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Mar 2013, 11:26:01 »
Ta bizneswomen od siedmiu bolesci nazywa sie Elka Hansen i mieszka w Karrebaekstorp, numeru telefonu nie posiadam, poniewaz my szare robole nie moglismy posiadac takiej wiedzy jak numer do prezesowej.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Mar 2013, 12:30:04 »
sprawdz w umowie czy przypadkiem nie nie bylo gwarantowane zakwaterowanie , bo wtedy nie naleza sie ulgi.
Poniewaz czytam tu ze użyczał placu pod namioty i barakow sanitarnych, wiec moze nie byc kolorowo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Mar 2013, 12:30:04 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7649
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
Zablokowana karta

Zaczęty przez sskkDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6905
Ostatnia wiadomość 18 Wrz 2012, 22:02:11