poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: przeglad rejestracyjny samochodu  (Przeczytany 10513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
przeglad rejestracyjny samochodu
« dnia: 28 Lut 2013, 10:19:36 »
W tym roku wypada mi po raz pierwszy zrobic przeglad rejestracyjny samochodu tutaj w Dani. Czy ktos z doswiadczonych forumowiczow moglby podzielic sie swoja wiedza jak wyglada taki przeglad, a dokladniej co jest sprawdzane (jaki zakres). Pytam poniewaz chcialabym wczesniej przed przegladem rejestracyjnym zrobic normalny przeglad samochodu. Przy okazji moglabym poprosic o sprawdzenie tych wszystkich punktow ktore sprawdzane sa podczas przegladu rejestracyjnego i ewentualnie podreperowac usterki ktore moga sie pojawic. Pytam o dokladne punkty, poniewaz na Swieta wybieram sie do Polski i chcialabym to zrobic w polskim serwisie przy okazji robienia serwisu gwarancyjnego. Ewentualnie prosze o podeslanie linka do jakiejs stronki gdzie moglabym te wszystkie informacje znalezc.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: przeglad rejestracyjny samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lut 2013, 11:55:41 »
Radziłabym Ci po prostu jechac na duńską stację diagnostyczną, która dokonuje takich przeglądów (toldsyn) i poprosić o sprawdzenie, co trzeba zrobić. Wtedy z "listą" możesz jechac do Polski i tam robic remont :)
" Polak gorszego sortu"

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lut 2013, 12:17:59 »
Dzieki za podpowiedz i inspiracje. W warsztacie udzielili mi informacji ze oczywiscie moge przyjechac i oni przejrza samochod i zrobia liste (= 440kr) ale rowniez moge sama znalezc info w necie co oni sprawdzaja (= 0kr) :-)

Dla innych ktorzy tez ciekawi sa tematu odsylam do linka
http://www.fdm.dk/video/saadan-syner-vi-din-bil

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 32
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lut 2013, 13:58:02 »
A ja polecam metode, ktora sam praktykuje od lat. Najpierw sprawdzam sam rzeczy proste i widoczne: opony, ewt. wycieki, swiatla etc. Nastepnie jade na przeglad i otrzymuje kartke z tym co trzeba zrobic aby auto przeszlo za 2 razem. Robie to (jesli cos znajda) i po sprawie. W ten sposob mozna uniknac wielu wydatkow zwiazanych z wykonywaniem napraw "niepotrzebnych" do przegladu. "Omsyn" kosztuje okolo 50 % ceny i sprawdzaja tylko to co zanotowali za pierwszym razem ;)

Ved omsynet kontrollerer vi som hovedregel kun om reparationen af de fejl, vi konstaterede ved det første syn, har ført til at bilen nu er lovlig samt om der evt. er opstået nye fejl i forbindelse med reparationen.

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lut 2013, 14:45:50 »
A jaki problem utrzymac samochod w dobrym stanie technicznym?
Czy to przed czy po przegladzie?
Jest roznica widze, pomiedzy uzytkownikiem a posiadaczem...
Pozdrawiam
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lut 2013, 23:22:04 »
Nie wiem po czym wnioskujesz, ze samochod nie jest utrzymywany w dobrym stanie technicznym. Wlasnie tak sie sklada, ze po mnie samochod mozna w ciemno kupowac, bo jest bardzo regularnie serwisowany i wszystkie niezbedne elementy i plyny sa na biezaco wymieniane. Pytanie pojawilo sie dlatego, ze kupilam nowy samochod tutaj w Dani. Mija wlasnie wkrotce 4 lata i po raz pierwszy bede robila przeglad auta tutaj w Dani. Nie mam tego typu doswiadczen z tego pieknego kraju w ktorym zyjemy, wiec nie wiedzialam czy czyms rozni sie od tego robionego w Polsce. A poniewaz wybieram sie na swieta do rodziny to chcialam polaczyc przyjemne z pozytecznym i wszystkie ewentualne rzeczy powymieniac bedac w Polsce, bo nie widze sensu potem 2 czy 3 krotnie placic za to samo w Danii. Rzadko udzielam sie tutaj na formu ale widze ze na kazdego zaraz sie naskoczy. Chyba rzeczywiscie szkoda czasu na probe znalezienia tutaj odpowiedzi, chociaz za pierwsza odpowiedz bardzo dziekuje. Pytanie zostalo zadane dlatego ze wlasnie jak malo kto troszcze sie o moje auto bo to moje narzedzie pracy i ma byc przede wszystkim w stanie ktory gwarantuje bezpieczenstwo. Pozdrawiam

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2013, 23:41:08 »
tes nie obrazaj sie
 ;)
po prostu dla niektorych jak dla Ciebie to nie problem a co poniektorzy kombinuja a wiadomo w Danii drogo
To milo ,ze dbasz o auto
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2013, 23:41:08 »

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Mar 2013, 11:15:16 »
Hej nie obrazam sie, poprostu zrobilo mi sie przez chwile tak jakos przykro, ale juz mi przeszlo :-) milego dnia

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Mar 2013, 15:12:44 »
Nie mam tego typu doswiadczen z tego pieknego kraju w ktorym zyjemy, wiec nie wiedzialam czy czyms rozni sie od tego robionego w Polsce.

dokladnoscia i nie biora flaszek itd za pieczatke jak to w pl

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Mar 2013, 20:21:17 »
Nigdy nie robiłam przeglądu w Polsce, ale słyszałam, że tam nie zwracają takiej uwagi na rdzę jak tu w Danii. Tutaj za każdym razem gościu chodził i obijał mi autko od dołu śrubokrętem i wiercił ile się dało  8) Niestety w tym roku się tego przyczepili do jednego z naszych samochodów (mamy jeden nowszy i jeden starszy model) i nie przeszedł jedynie przez rdzę. Fakt, ma swoje wysłużone lata, ale jest "zdrowy". Zrobiłam co trzeba i za drugim razem przeszedł bez problemów  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Mar 2013, 20:21:17 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14019
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1