poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Årsopgørelse  (Przeczytany 17660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

keny79

• Gość
Årsopgørelse
« dnia: 01 Mar 2013, 16:54:45 »
Årsopgørelse 2012 jest już w teczce podatkowej. jeśli będziecie mieli dużo szczęścia to uda wam się dziś podejrzeć rozliczenie  :)
ja narazie mam pecha bo serwer jest ciągle przeciążony  ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Årsopgørelse
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Mar 2013, 17:06:55 »
A ja sie dostalam :)
2700 do zwortu  ;D ;D ;D
To lubie !
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Mar 2013, 17:12:25 »
A ja sie dostalam :)
2700 do zwortu  ;D ;D ;D
To lubie !
no to tylko pogratulować  ;)

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Mar 2013, 19:42:06 »
Ja bylem tam dzis o 6 rano i dostalem sie za pierwszym razem.

Moja zona 9000 zwrotu ja 5000 :)

Czyli 27 marca wpada nam 14 000 ddk :)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Mar 2013, 19:56:42 »
Ja bylem tam dzis o 6 rano i dostalem sie za pierwszym razem.

Moja zona 9000 zwrotu ja 5000 :)

Czyli 27 marca wpada nam 14 000 ddk :)
zamienisz się, ja mam 5 000 do dopłaty a moja żona 3300 do dopłaty  :'(

Offline Juztynka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Mar 2013, 04:53:29 »
Przed chwilą zobaczyłam rozliczenie za rok 2012  i tu moje pytania :)
Jestem w Danii od maja i do konca 2012 posiadałam tylko adres korespondencyjny i pracowałam dla vikara. Czy z tej racji należy mi się zwrot za dojazd do pracy jeżeli nie miałam meldunku w Danii a tylko adres korespondencyjny. W rubryce 51 w rozliczeniu nie mam żadnej informacji  ;/; więc czy można to skorygować ?

Offline Sanczow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Mar 2013, 07:56:08 »
A jak sytuacja wygląda z kwestią dojazdów do pracy, jeżeli osoba jest zatrudniona przez Vikar to w rubryce należy uwzględnić dane pracodawcy-vikaru czy miejsce wykonywania pracy. Bo skoro jest tam miejsce na adres pracodawcy to moim pracodawcą jest vikar dobrze to rozumiem?Dodam jeszcze że czasami osoba ta wykonywała pracę w różnych miejscach w zależności od zapotrzebowania , a mowa  tutaj o jednym pracodawcy czyli jak rozumiem adres vikaru tak?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Mar 2013, 07:56:08 »

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Mar 2013, 08:30:23 »
A jak sytuacja wygląda z kwestią dojazdów do pracy, jeżeli osoba jest zatrudniona przez Vikar to w rubryce należy uwzględnić dane pracodawcy-vikaru czy miejsce wykonywania pracy. Bo skoro jest tam miejsce na adres pracodawcy to moim pracodawcą jest vikar dobrze to rozumiem?Dodam jeszcze że czasami osoba ta wykonywała pracę w różnych miejscach w zależności od zapotrzebowania , a mowa  tutaj o jednym pracodawcy czyli jak rozumiem adres vikaru tak?

adres vikar wiec dobrze rozumiesz

Offline pietrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Mar 2013, 12:58:55 »
zamist rozliczenia mam taką informację...

Din årsopgørelse for 2012 er ikke klar endnu.

Det skyldes, at du eller din ægtefælle mangler at selvangive, eller at SKAT er ved at behandle dine oplysninger (læs mere om, hvorfor årsopgørelsen ikke er klar Åbner nyt vindue).

Du har ikke fået en årsopgørelse
Der kan være flere grunde til, at du ikke har fået en årsopgørelse. De to mest almindelige er:

Du har fået en servicemeddelelse i stedet, fordi din ægtefælle skal lave en udvidet selvangivelse. Når din ægtefælle har selvangivet, danner vi din årsopgørelse.
Du har fået et servicebrev i stedet, fordi du skal lave en udvidet selvangivelse. Når du har selvangivet, danner vi din årsopgørelse.
Du har fået et servicebrev i stedet for en årsopgørelse
Du modtager et servicebrev, fordi du skal indberette en udvidet selvangivelse.

Du har fået en servicemeddelelse i stedet for en årsopgørelse
Du modtager en servicemeddelelse, fordi du er gift med en person med en udvidet selvangivelse. Du behøver ikke at gøre noget, hvis oplysningerne på servicemeddelelsen er rigtige, og du ikke har nogle at supplere med. Du får din årsopgørelse, når din ægtefælle har selvangivet.

Du får også servicemeddelelsen/brevet med posten, men først efter 15. maj, og kun hvis du ikke i mellemtiden har benyttet TastSelv.

Czy ktoś chociaż z grubsza byłby w stanie napisać o co chodzi...?

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Mar 2013, 15:28:22 »
Ja kiedys tez raz dostalam servicebrev/meddelse bo mialam wczesniej firme i musialam uzuplenic jakies dane z firmy,i to bylo kilka rubryk...potem juz tylko godkendt i wyszlo nowe årsopgørelse.

W skrocie twoje zeznanie podatkowe nie jest gotowe - "Din årsopgørelse for 2012 er ikke klar endnu."-  gdyz brakuje jakis danych twoich lub malzonka/ki lub/albo Skat tez wciaz weryfikuje twoje dane.

Musisz zrobic zeznanie podatkowe zeby otrzymac rozliczenie podatkowe Årsopgørelse.

To samod dotyczy twojego wspolmalzonka ktory tez powinien zrobic zeznanie podatkowe - selvangivelse. Jak to zrobisz / -cie to wtedy Skat wysle nowe årsopgørelse.

Ty dostaniesz to samo / ta informacje o servicebrev) poczta ale dopabuse po 15 maja, jesli do tego czasu nie wprowadzisz zmian poprzez Tast - selv.

Wiec jesli jestes zonaty/mezatka to ktores z was ma braki w rozliczeniu podatkowym.I jesli ty nie masz nic dodania to nic nie robisz tylko w tym przypadku twoj malzonek powinien zeznac.

To nic takiego strasznego...w dalszym ciagu mozemy wprowdzac zmiany i poprawki,czasem Skat nie wie o wszystkim wiec czesto rozliczenia ida z automatu jak to sie mowi... wiec nie wszystko jest przesadzone.

Jestem zowlennikiem wysylania maila do Skatu,ze swojego konta w Skacie,zanim odpowiedza przejza twoja sytuacje podatkowa i udziela odpowiedzi.Zawsze dostawalam konkretna odp. i wiedzialam co dalej robic.

Mozesz jak masz czas i okazje stawic sie osobiscie...ale teraz trzeba sie liczyc z kolejkami ;-)

Offline pietrek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Mar 2013, 17:05:12 »
A jak mogę wejść, żeby uzupełnić te dane? Dodam, że nie posiadam współmałżonka... :)

Offline ravensedyta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 4
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Mar 2013, 19:13:51 »
A ja mam pytanie odnośnie dojazdów do pracy otóż jestem zatrudniona przez vikar i teraz pytanie czy w rozliczeniu mam wprowadzić adres vikaru i policzyć kilometry z domu do adresu mojego pracodawcy czyli vikaru czy do miejsca gdzie pracowałam bo dodam że pracuję tylko w jednej fabryce tylko że to już nie będzie mój pracodawca bo na jakiej podstawie a w rozliczeniu nie mam możliwości wprowadzenia jakiś typowych zmian dla wykonywania pracy przez vikar

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Mar 2013, 19:38:43 »
A ja mam pytanie odnośnie dojazdów do pracy otóż jestem zatrudniona przez vikar i teraz pytanie czy w rozliczeniu mam wprowadzić adres vikaru i policzyć kilometry z domu do adresu mojego pracodawcy czyli vikaru czy do miejsca gdzie pracowałam bo dodam że pracuję tylko w jednej fabryce tylko że to już nie będzie mój pracodawca bo na jakiej podstawie a w rozliczeniu nie mam możliwości wprowadzenia jakiś typowych zmian dla wykonywania pracy przez vikar
       Spojrz troszke wyzej.... ::)

adres vikar wiec dobrze rozumiesz
      clubdk jestes pewien? Bo mnie wydawalo sie, ze miejsce pracy, nie adres vikara.... Ale mnie sie tylko moze tak wydawac ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Mar 2013, 19:50:41 »
       Spojrz troszke wyzej.... ::)
      clubdk jestes pewien? Bo mnie wydawalo sie, ze miejsce pracy, nie adres vikara.... Ale mnie sie tylko moze tak wydawac ;D

ups zle przeczytalem ;p jesli chodzi o km tak wiec odpowiedz bedzie z miejsca zamieszkania do miejsca pracy .

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Mar 2013, 21:43:22 »
A jak mogę wejść, żeby uzupełnić te dane? Dodam, że nie posiadam współmałżonka... :)

pietrek wejdz na strone SKAT i zaloguj sie w Borger   - albo za pomoca Tast-Selv kode albo jak masz NEM ID i karteczke z kluczami to tez sie mozesz zalogowac,to co sie teraz uzywa miedzy innymi do logowania do swojego netbanku

https://www.tastselv.skat.dk/    stoi Log på med NEM ID ....log på med TastSelv....i tak dalej

aha TastSelv kode to twoje wymyslone haslo i twoj CPR jako login

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Mar 2013, 21:43:22 »

Resultat af årsopgørelse

Zaczęty przez Joachim33Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 5161
Ostatnia wiadomość 25 Mar 2009, 18:47:50
wysłana przez Helle
FERIEPENGE a Årsopgørelse i PIT

Zaczęty przez denice123Dział Podatki