poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dojazdy do pracy praca jak vikar  (Przeczytany 11324 razy)

Offline rafi1982

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dojazdy do pracy praca jak vikar
« dnia: 04 Mar 2013, 14:32:09 »
witam mam pytanie do was może ktoś wie?
chciałem się rozliczyć za rok 2012 i odliczyć sobie dojazdy do pracy ale nie wiem jak ponieważ w rubryce jest tylko nazwa vikariatu w którym pracowałem i kilometry są podane również do tego vikariatu? a pracowałem w różnych miejscach czasami bardzo daleko od miejsca zamieszkania.
proszę o pomoc jeżeli ktoś się orientuje?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: dojazdy do pracy praca jak vikar
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2013, 15:58:40 »
chciałem się rozliczyć za rok 2012 i odliczyć sobie dojazdy do pracy ale nie wiem jak ponieważ w rubryce jest tylko nazwa vikariatu w którym pracowałem i kilometry są podane również do tego vikariatu? a pracowałem w różnych miejscach czasami bardzo daleko od miejsca zamieszkania.
  Google maps. Wpisz adres swoj oraz miejsca pracy= wyswietli km. Potem oblicz wlasnorecznie, pamietajac, ze nie obliczasz pierwszych 24 km. Dopabuse kolejne X 2.10kr dziennie X ilosc dni.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Sanczow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2013, 17:47:48 »
Kolego jeżeli chodzi o dojazdy do pracy to wszelkie zmiany wprowadzasz w rubryce 51 befording, jeżeli jesteś zatrudniony przez vikar to w rubryce podajesz dane zakładu pracy w którym w danych dniach pracowałeś. Najłatwiej wejść w modyfikację rozliczenia ret arsoprogelse, i obok rubryki 51 znajduje się kalkulatorek po kliknięciu na niego otworzy się okno do wprowadzenia zmian, musisz uzupełnić adres miejsca pracy, datę od kiedy do kiedy oraz ilość przepracowanych dni, po wprowadzeniu wszystkich danych system sam automatycznie obliczy ilość kilometrów do danego miejsca oraz wysokość ulgi. Pomocne dane np ilość przepracowanych dni oraz datę od kiedy do kiedy znajdziesz w zakładce skatteoplysninger.

Offline ffelicity

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwi 2013, 13:32:45 »
Bardzo pomocny post, tylko że ja koło rubryki 51 nie mam żadnego kalkulatora :/ pracodawcy są wpisani prawidłowo tylko że chciałam dodać ilosc przepracowanych dni a nie mam pojęcia gdzie, jakieś rady?
I chciałam jeszcze zapytać kiedy mogę się tych pieniędzy spodziewać (zakładając że wypełnię jakimś cudem braki)?

z góry dziekuje :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwi 2013, 15:44:14 »
Bardzo pomocny post, tylko że ja koło rubryki 51 nie mam żadnego kalkulatora :/ pracodawcy są wpisani prawidłowo tylko że chciałam dodać ilosc przepracowanych dni a nie mam pojęcia gdzie, jakieś rady?
I chciałam jeszcze zapytać kiedy mogę się tych pieniędzy spodziewać (zakładając że wypełnię jakimś cudem braki)?

z góry dziekuje :)
recznie, wlasny kalkulator i ...glowka :). Spojrz na moj post powyzej.

Offline ffelicity

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwi 2013, 18:14:44 »
Tak, tak. Już policzyłam i wpisałam :)
A wiadomo po jakim czasie można się kasy spodziewać? I czy odciągają 25%, 36% czy ile?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwi 2013, 19:52:54 »
Tak, tak. Już policzyłam i wpisałam :)
A wiadomo po jakim czasie można się kasy spodziewać? I czy odciągają 25%, 36% czy ile?
     Za tamten rok kasa juz wrocila 27 marca. Ale jesli uzupelnialas dane, to pewnie nie dluzej niz w ciagu miesiaca, ale tu przepraszam, nie jestem pewna.
  A co i komu i z czego eeeeee... odciagaja ::)? Bo nie zrozumialam :-[.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwi 2013, 19:52:54 »

Offline ffelicity

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwi 2013, 20:07:24 »
     Za tamten rok kasa juz wrocila 27 marca. Ale jesli uzupelnialas dane, to pewnie nie dluzej niz w ciagu miesiaca, ale tu przepraszam, nie jestem pewna.
  A co i komu i z czego eeeeee... odciagaja ::)? Bo nie zrozumialam :-[.

Prawdopodobnie to ja wykazuje się zerową wiedzą w tej chwili - chodziło mi o to ile faktycznie dostane pieniędzy jeśli powiedzmy wyliczyłam 9000kr, to ile trafi mi na konto z tej sumy :)

dziekuje za cierpliwość ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwi 2013, 20:10:45 »
Prawdopodobnie to ja wykazuje się zerową wiedzą w tej chwili - chodziło mi o to ile faktycznie dostane pieniędzy jeśli powiedzmy wyliczyłam 9000kr, to ile trafi mi na konto z tej sumy :)

dziekuje za cierpliwość ;)
Zglupialam :o. Wyliczylas? Upss, to dla mnie wyzsza matematyka. A jak ? Teoretycznie jak SKAT wylicza, to od Twoich pobranych zaliczek na podatek, przy uwzglednieniu Twoich ulg, zwraca calosc. Ale moge sie mylic...

Offline ffelicity

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Kwi 2013, 20:19:15 »
Jak wyliczyłam? Ilość kilometrów do pracy w dwie strony (uwzględniając że nie płacą za pierwsze 24km) razy ilośc przepracowanych dni i razy stawka 2,10kr za 1km... mam nadzieje że dobrze :)
I chodziło mi czy oni cokolwiek z tego odciągają czy dostaje taka sumę jaka znajduje się w rubryce 51 :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Kwi 2013, 20:37:50 »
Jak wyliczyłam? Ilość kilometrów do pracy w dwie strony (uwzględniając że nie płacą za pierwsze 24km) razy ilośc przepracowanych dni i razy stawka 2,10kr za 1km... mam nadzieje że dobrze :)
I chodziło mi czy oni cokolwiek z tego odciągają czy dostaje taka sumę jaka znajduje się w rubryce 51 :)
         Ohh, rozumiem! Nie , no cos Ty. Rubryka 51 to tylko ulga zwiazana z dojazdami. Sam zwrot/nadplata to sprawa troszke bardziej powazna, a ja nie czuje sie na silach (kompetencjach), bo jestem tylko samoukiem, doksztalcajcym sie min. tu na forum od madrych ludzi, by to wyjasniac. Niestety, nie wydaje mi sie, ze na tak duzy zwrot mozesz liczyc. I znowu, moge sie mylic. Czego Ci zycze :)

Offline ffelicity

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Kwi 2013, 20:47:57 »
         Ohh, rozumiem! Nie , no cos Ty. Rubryka 51 to tylko ulga zwiazana z dojazdami. Sam zwrot/nadplata to sprawa troszke bardziej powazna, a ja nie czuje sie na silach (kompetencjach), bo jestem tylko samoukiem, doksztalcajcym sie min. tu na forum od madrych ludzi, by to wyjasniac. Niestety, nie wydaje mi sie, ze na tak duzy zwrot mozesz liczyc. I znowu, moge sie mylic. Czego Ci zycze :)

Chwała Ci! W końcu mam jakieś pojęcie. Nie liczyłam na całość mimo wszystko, aaaale pomarzyć można :)
Bardzo dziękuje za pomoc :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwi 2013, 21:16:56 »
Chwała Ci! W końcu mam jakieś pojęcie. Nie liczyłam na całość mimo wszystko, aaaale pomarzyć można :)
Bardzo dziękuje za pomoc :)
Zawsze mozna, a nawet trzeba ;).
Prosze uprzejmie :)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwi 2013, 23:43:06 »

kwote odlicza sie od podstawy opodatkowania... to okolo 1/3 "na reke"

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwi 2013, 18:35:13 »
uzywam swoj samochod w pracy i dowiadywalam sie w skacie jak obliczac fradrag, moze komus pomoze.
Kazdego dnia piszesz dokladne dojazdy z domu do wszystkich miejsc w ktorych byles z adresami i konczysz na powrocie do domu,  24 km jest wolne od fradragu, nastepne 76km mnozysz za ubiegly rok przez 2,10, a powyzej 100 km tylko przez 1,05. Ja kaze pracodawcy podpisac kazdy miesiac.
 Znasz program carlog?
 Platny, ale doskonaly, jak masz smartphone albo iphone, tylko wciskasz start i stop, a nastepnie na komputerze masz wszystkie adresy, gdzie byles. Pierwszy miesiac jest gratis, kurcze, powinni mi dac ulge za reklame  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwi 2013, 18:35:13 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16243
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca jako opiekun osób niepełnosprawnych lub starszych

Zaczęty przez OpiekunDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 20