poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozwod a mieszkanie socjalne  (Przeczytany 11440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
rozwod a mieszkanie socjalne
« dnia: 07 Mar 2013, 09:33:14 »
Witam , wlasnie rozwiodlem sie z zona , i chcialbym sie jak najpredzej wyprowadzic z domu co by nie zaogniac sytuacji jeszcze bardziej i klucic sie przy dziecku , ale moja sytuacja finansowa nie  jest najlepsza tym bardziej ze jestem na chorobowym ,
pytanie moje brzmi czy moge sie zwrocic do komuny o  mieszkanie socjalne i np depozyt ? czy mam prawo do takiego mieszkania i o co moge sie postarac , bo slyszalem ze mozna otrzymac :
- depozyt plus jakies drobne na start tzn na umeblowanie mieszkania ?

varszafiak

• Gość
Odp: rozwod a mieszkanie socjalne
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Mar 2013, 10:28:47 »
Musisz pójść pogadać , każda sprawa jest inna... ale sa takie możliwości jak piszesz.
Pomagaja z mieszkaniami , kaucja, i troche funduszy na przeprowadzkę, co do mebli to nigdy o czyms takim nie slyszalem.
Pierwsze meble na start w Dani, to mozna sobie zorganizowac, np z wystawek.

Powodzenia kolego.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Mar 2013, 10:33:55 »
Do komuny mozesz sie zwrócic - co i czy dostaniesz pomoc z komuny to inna sprawa.

Komuna ocenia kazdy przypadek indywidualnie, nie ma odgórnych przepisów - ze " sie nalezy".

Mozna starac sie o mieszkanie z puli komuny, mozna starac sie o pozyczke na indskud, pozyczke na umeblowanie mieszkania - ale podkreslam nie jest tak ze ma sie do tego prawo tylko ze komuna ma mozliwosc przyznania pomocy jesli uzna ze nie mozesz sobie "pomóc" sam np. pozyczka z banku na meble, podzial mebli z malzonka, samochód itp itd

Spróbuj - moze cos ci przyznaja.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Mar 2013, 15:42:13 »
Zawsze tez mozna zaczac od wynajecia umeblowanego pokoju. Mysle, ze koszt bedzie i tak nizszy od czynszu za mieszkanie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Mar 2013, 15:51:17 »
Zawsze tez mozna zaczac od wynajecia umeblowanego pokoju. Mysle, ze koszt bedzie i tak nizszy od czynszu za mieszkanie.

I do wynajetego pokoiku bedzie zabieral swoje dziecko?
Idzie babie na reke i dlatego ma mieszkac w przybudowce?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Mar 2013, 15:56:51 »
A dlaczego nie? Dziecko nie salonow, a kontaktu z ojcem potrzebuje. Przepraszam,czy w takiej sytuacji w Polsce pytalby sie ktos o takie rzeczy? Porozpuszczaliscie sie Panstwo na tej dunskiej ziemi. Poza tym, zwroc uwage na to, ze napisalam MOZNA ZACZAC.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2013, 18:04:34 »
Witam , wlasnie rozwiodlem sie z zona , i chcialbym sie jak najpredzej wyprowadzic z domu co by nie zaogniac sytuacji jeszcze bardziej i klucic sie przy dziecku , ale moja sytuacja finansowa nie  jest najlepsza tym bardziej ze jestem na chorobowym ,
pytanie moje brzmi czy moge sie zwrocic do komuny o  mieszkanie socjalne i np depozyt ? czy mam prawo do takiego mieszkania i o co moge sie postarac , bo slyszalem ze mozna otrzymac :
- depozyt plus jakies drobne na start tzn na umeblowanie mieszkania ?
  Mialam podobna sytuacje rok temu. Musialam sie wyprowadzic z moim synem od ex. Mialam prace 15h /tyg. Kommune odmowila pomocy z mieszkaniem bardzo stanowczo, zaproponowali tylko kontanthjælpe, co mnie nie interesowalo, lub tez powrot do Polski, co mnie jeszcze mniej interesowalo. Olalam kommune. W spodzielni KAB czekalam 3 miesiace na calkiem fane mieszkanko, ale kommune udzielila mi pozyczki na depozyt oraz dala doplate do czynszu, bez zbednych prosb i tlumaczen. Oczywiscie, to wszystko zalezy od kommune. A do ktorej Ty nalezysz?
No ja trafilam na moj maly RAJ  :)

Co do mebli, mnie pomogli cudowni polscy znajomi, ktorzy znosili z wystawek prawdziwe cuda z wielkimi tv i agd, sofami, itp. Informowali o fajnych loppomarketach oraz innych znajomych, ktorzy chca cos fajnego wystawic, bo juz im sie znudzilo. Tak umeblowalam mieszkanie i uwierz mi, calkiem, calkiem to wyglada:)
Glowa do gory, poradzisz sobie, powodzenia :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2013, 18:04:34 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Mar 2013, 19:46:54 »
Meble i wyposazenie mieszkania mozna tez skompletowac na www.dba.dk albo www.guloggratis.dk
Mozna tam naprawde wynalezc cuda. Czasem gratis, czasem za symboliczna stowke.

W kwestii pozyczek z kommuny, trzeba pamietac, ze sa to POZYCZKI, wiec predzej czy pozniej trzeba bedzie to splacic.

Piszesz, ze chcesz sie wyprowadzic by nie klocic sie przy dziecku. A kto CI sie kaze klocic?
Wystarczy nie odpowiadac, zona z sama soba sie nie pokoloci.
W ten sposob zyskasz troche czasu na poukladanie swoich spraw.

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Mar 2013, 20:00:41 »
mieszkam w malym miasteczko hobro , szukalem pokoi i nestety nic nie ma , nie wymagam apatramentow i salonow i gdyby byl taki pokoj wziolbym bez wachania ale niestety , pytalem o to czy jest mozliwosc pomocy od komuny w takim przypadku i to chcialem wiedziec bo jesli tak to dlaczego nie skorzystac skoro place tu podatki , szukam tez malego mieszkania zeby dziecko moglo tez ze mna mieszkac a u obcych ludzi na wynajetym pokoju nie przyprowadze dziecka na kilka nocek bo bedzie dramat ze chca spac a ona placze lub tez alkohol bedzie sie przelewal przy weekendach wiec jak z dzieckiem w takich warunkach , oczywiscie nie mowie ze w kazdym domu tak sie dzieje ale nie jest to obce. na poczatek wystarczyla by mi mala klitka i materac do spania wiecej nie wymagam , oczywiscie mialbym tez rzeczy z mieszkania w ktorym mieszkalem

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Mar 2013, 20:01:10 »

W kwestii pozyczek z kommuny, trzeba pamietac, ze sa to POZYCZKI, wiec predzej czy pozniej trzeba bedzie to splacic.

Tak oczywiscie, trzeba splacac. Poinformowano mnie w kommune, ze mozna od razu nawet 100 kr miesiecznie, albo po uplywie bodajze 3 lat i wtedy z odsetkami, ale odsetki tez raczej symboliczne.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Mar 2013, 20:06:05 »
mieszkam w malym miasteczko hobro , szukalem pokoi i nestety nic nie ma , nie wymagam apatramentow i salonow i gdyby byl taki pokoj wziolbym bez wachania ale niestety , pytalem o to czy jest mozliwosc pomocy od komuny w takim przypadku i to chcialem wiedziec bo jesli tak to dlaczego nie skorzystac skoro place tu podatki , szukam tez malego mieszkania zeby dziecko moglo tez ze mna mieszkac a u obcych ludzi na wynajetym pokoju nie przyprowadze dziecka na kilka nocek bo bedzie dramat ze chca spac a ona placze lub tez alkohol bedzie sie przelewal przy weekendach wiec jak z dzieckiem w takich warunkach , oczywiscie nie mowie ze w kazdym domu tak sie dzieje ale nie jest to obce. na poczatek wystarczyla by mi mala klitka i materac do spania wiecej nie wymagam , oczywiscie mialbym tez rzeczy z mieszkania w ktorym mieszkalem
Rozumiem Cie doskonale, wiec radze dzialac w szerokim spektrum: wici wsrod znajomych, spoldzielnie mieszkaniowe, osobiscie udaj sie na osiedla do administratorow, oni maja rzetelne info na temat wlasnie opuszczanych mieszkan, dba i inne strony na temat mieszkan. Ale rob cos, bo sama wiem, ze mieszkanie pod jednym dachem z ex to masakra. I nie chodzi tu o klotnie, ale o stale napiecie psychiczne. A dziecko, niestety to wyczuwa.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Mar 2013, 20:28:18 »
Ok. To do mnie przemawia. Przepraszam, wygladalo jakbys szedl na latwizne. Tak nie jest, jak widzie.

Napisz na forum moze, moze, ze szukasz mieszkania?
Czasem jeden drugiemu pomoze. Aisak, Tobie z mieszkaniem chyba tez pomogl ktos z Polakow, nieprawdaz?

No i przede wszystkim! Jak najszybciej udaj sie do komuny, moze akurat cos maja?
KAzda kommuna jest inna. Jedna bardziej otwarta na pomoc, inna mniej.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Mar 2013, 20:30:42 »
Poklikaj po necie - Hobro til leje, duzo mieszkan i w przystepnych cenach juz od 1 kwietnia.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Mar 2013, 17:21:42 »
Ok. To do mnie przemawia. Przepraszam, wygladalo jakbys szedl na latwizne. Tak nie jest, jak widzie.

Napisz na forum moze, moze, ze szukasz mieszkania?
Czasem jeden drugiemu pomoze. Aisak, Tobie z mieszkaniem chyba tez pomogl ktos z Polakow, nieprawdaz?

No i przede wszystkim! Jak najszybciej udaj sie do komuny, moze akurat cos maja?
KAzda kommuna jest inna. Jedna bardziej otwarta na pomoc, inna mniej.
Tak, rodak tu z forum, Radek, teraz mieszkamy niedaleko siebie :). Doinformowal, zaprowadzil do bologbutikken i wspomogl rowniez psychicznie, a to wazne:)

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Mar 2013, 19:17:56 »
mieszkam w malym miasteczko hobro , szukalem pokoi i nestety nic nie ma , nie wymagam apatramentow i salonow i gdyby byl taki pokoj wziolbym bez wachania

tutaj masz to czego szukasz na start ..

http://www.akutbolig.dk/vis/12431

http://www.boligstedet.dk/cms/bolig-1-vaerelses%2C-nyistandsat-naer-hobro%60s-gaagade-132972.html

http://www.boligstedet.dk/cms/bolig-flot-1.-vaer.-lejlighed-velegnet-som-studiebolig-94756.html

http://www.boligstedet.dk/cms/bolig-1-vaerelses-lejlighed-paa-19-m2-119662.html

w miedzy czasie mozesz rozgladac sie za czyms
lepszym i na spokojnie zalatwiac sprawy . 
czesto mozna dogadac sie z wynajemca przy takich niskich depozytach i spalac je w ratach z czynszem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Mar 2013, 19:17:56 »

Mieszkanie w CPH za 3 tys. dkk - realne?

Zaczęty przez BogusDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 19398
Ostatnia wiadomość 27 Wrz 2007, 20:27:16
wysłana przez Tula
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17946
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Pokój lub mieszkanie

Zaczęty przez MobikDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7640
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2013, 11:26:56
wysłana przez Mobik
Niedogrzane Mieszkanie w Szwecji

Zaczęty przez theodorobertDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 9153
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2012, 19:35:01
wysłana przez theodorobert
ile metrażu ma to mieszkanie

Zaczęty przez plegiusDział Dania i o Danii