Ogólne > Rodzina ...
rozwod a mieszkanie socjalne
Jomir:
A dlaczego nie? Dziecko nie salonow, a kontaktu z ojcem potrzebuje. Przepraszam,czy w takiej sytuacji w Polsce pytalby sie ktos o takie rzeczy? Porozpuszczaliscie sie Panstwo na tej dunskiej ziemi. Poza tym, zwroc uwage na to, ze napisalam MOZNA ZACZAC.
aisak:
--- Cytat: kumcok w 07 Mar 2013, 09:33:14 ---Witam , wlasnie rozwiodlem sie z zona , i chcialbym sie jak najpredzej wyprowadzic z domu co by nie zaogniac sytuacji jeszcze bardziej i klucic sie przy dziecku , ale moja sytuacja finansowa nie jest najlepsza tym bardziej ze jestem na chorobowym ,
pytanie moje brzmi czy moge sie zwrocic do komuny o mieszkanie socjalne i np depozyt ? czy mam prawo do takiego mieszkania i o co moge sie postarac , bo slyszalem ze mozna otrzymac :
- depozyt plus jakies drobne na start tzn na umeblowanie mieszkania ?
--- Koniec cytatu ---
Mialam podobna sytuacje rok temu. Musialam sie wyprowadzic z moim synem od ex. Mialam prace 15h /tyg. Kommune odmowila pomocy z mieszkaniem bardzo stanowczo, zaproponowali tylko kontanthjælpe, co mnie nie interesowalo, lub tez powrot do Polski, co mnie jeszcze mniej interesowalo. Olalam kommune. W spodzielni KAB czekalam 3 miesiace na calkiem fane mieszkanko, ale kommune udzielila mi pozyczki na depozyt oraz dala doplate do czynszu, bez zbednych prosb i tlumaczen. Oczywiscie, to wszystko zalezy od kommune. A do ktorej Ty nalezysz?
No ja trafilam na moj maly RAJ :)
Co do mebli, mnie pomogli cudowni polscy znajomi, ktorzy znosili z wystawek prawdziwe cuda z wielkimi tv i agd, sofami, itp. Informowali o fajnych loppomarketach oraz innych znajomych, ktorzy chca cos fajnego wystawic, bo juz im sie znudzilo. Tak umeblowalam mieszkanie i uwierz mi, calkiem, calkiem to wyglada:)
Glowa do gory, poradzisz sobie, powodzenia :)
Jomir:
Meble i wyposazenie mieszkania mozna tez skompletowac na www.dba.dk albo www.guloggratis.dk
Mozna tam naprawde wynalezc cuda. Czasem gratis, czasem za symboliczna stowke.
W kwestii pozyczek z kommuny, trzeba pamietac, ze sa to POZYCZKI, wiec predzej czy pozniej trzeba bedzie to splacic.
Piszesz, ze chcesz sie wyprowadzic by nie klocic sie przy dziecku. A kto CI sie kaze klocic?
Wystarczy nie odpowiadac, zona z sama soba sie nie pokoloci.
W ten sposob zyskasz troche czasu na poukladanie swoich spraw.
kumcok:
mieszkam w malym miasteczko hobro , szukalem pokoi i nestety nic nie ma , nie wymagam apatramentow i salonow i gdyby byl taki pokoj wziolbym bez wachania ale niestety , pytalem o to czy jest mozliwosc pomocy od komuny w takim przypadku i to chcialem wiedziec bo jesli tak to dlaczego nie skorzystac skoro place tu podatki , szukam tez malego mieszkania zeby dziecko moglo tez ze mna mieszkac a u obcych ludzi na wynajetym pokoju nie przyprowadze dziecka na kilka nocek bo bedzie dramat ze chca spac a ona placze lub tez alkohol bedzie sie przelewal przy weekendach wiec jak z dzieckiem w takich warunkach , oczywiscie nie mowie ze w kazdym domu tak sie dzieje ale nie jest to obce. na poczatek wystarczyla by mi mala klitka i materac do spania wiecej nie wymagam , oczywiscie mialbym tez rzeczy z mieszkania w ktorym mieszkalem
aisak:
--- Cytat: Jomir w 07 Mar 2013, 19:46:54 ---
W kwestii pozyczek z kommuny, trzeba pamietac, ze sa to POZYCZKI, wiec predzej czy pozniej trzeba bedzie to splacic.
--- Koniec cytatu ---
Tak oczywiscie, trzeba splacac. Poinformowano mnie w kommune, ze mozna od razu nawet 100 kr miesiecznie, albo po uplywie bodajze 3 lat i wtedy z odsetkami, ale odsetki tez raczej symboliczne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej