poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatek do zapłaty  (Przeczytany 5528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosa29220

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Podatek do zapłaty
« dnia: 08 Mar 2013, 15:42:00 »
Witam w 2011 pracowałem w Danii przez okres ok 30 dni, obecnie otrzymuje wiadomości ze skata ze mam do zapłaty 10000 koron dunskich, prawdopodobnie osoba ktora miala mnie rozliczyc nie rozliczylam mnie, czy jest ktos w stanie powiedziec mi co powinnem w tej sytuacj zrobic, bo ja sam niewiem a obawiam sie ze moze dojsc w koncu do egzekucji, a jestem studentem i nie jestem w stanie zapłacic skatowi takich pieniędzy, prosze o pomoc lub kontak do osoby ktora byla by w stanie mi pomóc :)

Offline kosa29220

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Podatek do zapłaty
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Mar 2013, 11:37:11 »
Prosze o pomoc w taj sprawie chociaz jakies wskazówki .

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Mar 2013, 11:55:37 »
Jedyną osobą która prawdopodobnie będzie mogła ci pomóc to Roga. Napisz do niego na priv opisz całą sytuację może coś zaradzi.

Offline kosa29220

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Mar 2013, 16:39:08 »
a jest do niego jakis mail ?

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Mar 2013, 17:09:52 »
Czy dostales kwit wyplaty od pracodawcy? Czy wyplata trafila do banku? W liscie ze skatu jest pewnie napisane co " zbroiles ". To raczej malo prawdobodobne zebys zwracal 10 tys. za 30 dni pracy, na pewno jakies nieporozumienie, chyba ze byles gdzies dyrektorem naczelnym.
Do rogi pisze sie tutaj pw.

Offline kosa29220

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Mar 2013, 18:10:42 »
To jest podatek do zapłaty zostałem zle rozliczony bez zadnych ulg, a obecnie mieszkam w polsce to byla tylko praca sezonowa.

Offline ewa60b

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2013, 22:43:32 »
Witaj,
wczoraj pisałeś do mnie w sprawie pomocy w tym rozliczeniu ale potwierdza się moja rada - Roga najlepiej pomoże rozwiązać tą  sytuację. Pozdrawiam i trzymam kciuki ewa60b@wp.pl

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2013, 22:43:32 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Mar 2013, 01:58:33 »
Czy dostales kwit wyplaty od pracodawcy? Czy wyplata trafila do banku? W liscie ze skatu jest pewnie napisane co " zbroiles ". To raczej malo prawdobodobne zebys zwracal 10 tys. za 30 dni pracy, na pewno jakies nieporozumienie, chyba ze byles gdzies dyrektorem naczelnym.
Do rogi pisze sie tutaj pw.
Niesety pytajacy do mnie nie napisal to zanczy ze sprawa juz wyjasnil. ale moze przyda sie innym w podobnej sytucji. Skat mogl zasosowac 2 opcje:1. Dochod i ulgi zostal potaktowane jako kwoty uzyskane w ciagu calego roku i wowczas nie ma Personfradrag okolo 15.500 kr. Opcja 2: Skat przeliczyl dochod 30.000 na skale roczna to znaczy 360.000 a ulge na wzywienie ktora przyslugiwala za 30 dni i ktora wynosila 19.500 k. przeliczyl tylko do max. 50.000 kr. (taka jest zasada). Aby to sprawdzic nalezy zobaczyc w swoim rozliczeniu jaka opcje zastosowano. W teczce podatkowej masz dotep do wniesienia zmian do rozliczenia 2011, ale byc moze w chwili obecnej ze wzgledu na wielkie obciazenie systemu ta mozliwosc jest zablokowana. Rozliczenia z lat poprzednich mozna korygowac (zwracajac sie do Skat z udokumentowaniem zmainy) do 1.5. do 4 lat po rozliczeniu, czyli 2011 mozesz korgowac do 1.5.2016. Tyle na dzisiaj, godzina juz 03:00.

Offline kosa29220

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Mar 2013, 21:31:51 »
Dziekuje za informacje a kiedy skat wyda wniosek o egzekucji i prześle go do polskii, do pana Roga ?

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Mar 2013, 05:09:37 »
Dziekuje za informacje a kiedy skat wyda wniosek o egzekucji i prześle go do polskii, do pana Roga ?
:o ??? dlaczego SKAT miałby wysyłać wniosek o egzekucję do "pana Roga" , i to jeszcze do Polski  ??? 8) ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Mar 2013, 11:56:09 »
To jest podatek do zapłaty zostałem zle rozliczony bez zadnych ulg, a obecnie mieszkam w polsce to byla tylko praca sezonowa.
Jeszcze jeden przyklad braku umiejetnosci komunikowana. Zdecydowana wiekszosc osob, szukajaca ospowiedzi na swoje pytania nigdy nie podaje od razu konkretnych danych, tak jakby sie czaila i obawiala ujawnic fakty, a ktore moglyby od razu wyjasnic sytuacje, zamiat dziesiatkow niepotrzebnych i nie zawsze na temat postow. No, ale to moze cecha narodowa (a moze pokoleniowa - czasy sprrzed lat 90-ych i wczesniej). Takie jest moje doswiadczenie, poniewaz poczta na priv. a dot. tych samych pytan co na forum, wykazuje zupelnie inne realia dot. zapytania. Tutaj w tym konkretnym przykladzie (nie bylem pytany na priv.) wiadomo, ze praca sezonowa upowaznia do ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie (zakwaterowanie? - jezeli oplacane bylo przez pracodawce, a najczesciej jest za pewna kwote). I od razu mozna by bylo odpowiedziec o uldze. Nie nalezy zapominac ze bardzo krotki okres pobytu nawet z ulga 53 po 650 kr. dziennie, byc moze nie zlikwiduje dlugu 10.000.
Nalezy rowniez pamietac o wyborze lub rezygnacji z rubryki 69.   

Offline j3ndr3k

• Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Mar 2013, 19:28:47 »
Mam sprawę do Rogi
Widziałem na forum, że pomagasz wyjaśniać różne sprawy
Mam problem
pracowałem w dani w 2008 przez 5 miesięcy. wyjechałem z dnia na dzień. miałem wrócić, ale nic z tego nie wyszlo
w 2009 dostałem pismo ze SKAT z samymi zerami więc je schowałem. w 2010 przyszło pismo z kwotami, ale nie było ta,m żadnych minusów więc je wyrzuciłem. Dziś przyszło pismo po angielsku że jestem dłużnikiem, muszę zapłacić 15 tyś koron i sprawa do polski do sądu i komornika.
nie bardzo wiem do kogo dzwonić i o co pytać. a najbardziej nie wiem czy to jest do odkręcenia.
dziś jestme inwalidą i 15 tyś koron to dla mnie fortuna :/
dzięki za odpowiedź
pzdr

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Mar 2013, 20:13:24 »
Mam sprawę do Rogi
Widziałem na forum, że pomagasz wyjaśniać różne sprawy
Mam problem
pracowałem w dani w 2008 przez 5 miesięcy. wyjechałem z dnia na dzień. miałem wrócić, ale nic z tego nie wyszlo
w 2009 dostałem pismo ze SKAT z samymi zerami więc je schowałem. w 2010 przyszło pismo z kwotami, ale nie było ta,m żadnych minusów więc je wyrzuciłem. Dziś przyszło pismo po angielsku że jestem dłużnikiem, muszę zapłacić 15 tyś koron i sprawa do polski do sądu i komornika.
nie bardzo wiem do kogo dzwonić i o co pytać. a najbardziej nie wiem czy to jest do odkręcenia.
dziś jestme inwalidą i 15 tyś koron to dla mnie fortuna :/
dzięki za odpowiedź
pzdr

Musisz uzbroic sie w cierpliwosc Roga udal sie w jakies mile miejsce i powroci, z tego co zapowiedzial, gdzies moze okolo polowy maja.

Offline tyszczak73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Mar 2013, 11:11:32 »
Ja tez radze poczekać jak są jakieś niejasności.Mnie rozliczała pani Ewa ewa60b@wp.pl i było wszystko ok.
Odpisuje Ona tylko co potrzeba.Znam osoby które rozliczały się i odpisywały sobie więcej jak się należało chodzi o zjazdy.
A tu SKAT ich sprawdził i tu niespodzianka bo pieniążki trzeba zwrócić z nawiązka i jest płacz i zgrzytanie zębów.Mądry Polak po szkodzie ja się tylko raz rozliczyłem w Horsens u niejakiego pana Kurda który mówi dobrze po Polsku ale skasował jak za zborze "krew wypił śladu nie zostawił".A ta Pani bierze symboliczna kwotę. Polecam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Mar 2013, 11:11:32 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7972
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0