Mysle, ze troche przeceniacie program. Nie zamierzamy zmieniac ludzi czy wizerunku Polaka, tak jak napisala "ae", kazdy pracuje na swoj wizerunek.
Program ma pomoc rodzicom, matkom i dzieciom, odnalezc sie w nowej rzeczywistosci.
Chocby porozmawiac o obowiazujacym modelu wychowawwczym.
Ten temat roboczo nazwany przeze mnie "jezeli nie klaps to co" na zajmie przynajmniej jedno spotaknie.
Na pewno bedzie temat o tym jak rozpoznac wczesnie, ze dziecko ma problemy w szkole, depresje.
Na pewno bedzie zaproszona pedagog z przedszkola, zlobka, dagplejemor, ktora opowie jak to jest w dunskiej instytucji. Bedzie mozna zadawac pytania, wymienic doswiadczenia. Uslyszec jak wyglada dzien w przedszkolu, czego dzieci sie ucza.
Bedzie zaproszona dunska nauczycielka, ktora opowie o systemie kontaktu z rodzicami, ktora bedzie rowniez mozna wypytac o szczegoly zycia szkolnego. W miare mozliwosci beda to Polki, ktore pracuja w takich instytucjach. Jezeli nie, spotkanie bedzie tlumaczone. W chwili obecnej brakuje wlasciwie poslkiej nauczycielki, jednak moja dunska kolezanka z przyjemnoscia spotka sie z nami. Uczy w jednej ze szkol w Greve, wiec pewnie niektorzy forumowicze mieli przyjemnosc ja poznac.
Ja tak to widze.
Kto mnie zna, wie dobrze, ze mi nie trzeba wielkich slow i wielkich czynow. Nie porywam sie na heroiczny wysilek zmiany wizerunku Polaka. Chce ulatwic dzieciom i matkom zycie w nowym kraju.
I o tym tu bedzie.
Vordinborg - jestes na NIE, Twoja sprawa. Czy jestes za czy przeciw, program ruszy.
Ja nie pytam w tym watku czy sie Wam podoba czy nie. To sie okaze, jak program bedzie. Bedzie to mozna latwo zauwazyc po ilosci osob przybylych na spotkania.
Ten watek ma na celu znalezc osob, ktore maja checi, czas i mozliwosci, ot tyle.
Nie bedzie na pewno o A-kasse, nie bedzie na pewno o "blachach", nie bedzie glosnego czytania "Dziadow" czy konkursu w recytacji "Pana Tadeusza".
To Tyle o idei. Watek niniejszym zamykam, jako ze jeg idea nie byla dyskusja.
Do zadawania ewentualnych pytan zapraszam na priv.