poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wypowiedzenie umowy o prace  (Przeczytany 15006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Odp: wypowiedzenie umowy o prace
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Mar 2013, 18:54:17 »
Oczywiscie, ze kawka i herbatka to pryszcz..... . Przy jej stazu i zachowaniu uzgodnien w trakcie przyjecia, tzn. ze jest to umowa na czas nieokreslony - wypoeiedzenie 14 dni.
Problemem jest, ze ona podpisala kontrakt (gdzie pozniej zmieniono czas nieokreslony na czas okreslony i zmniejszono jej ilosc godzi, bez informowania jej o tym). Obrazowo wg. prawa pracodawca mial 1 miesiac na podpisanie tej umowy - nie podpisal. W lutym dostala ostrej grypy, po powrocie do pracy zapyala sie o kontrakt, dano jej do wypelnienie (dano jej czysty blankiet, ona podala dane osobowe, stawke, godziny i dzien rozpoczecia pracy, podpisala i oddala). Do dnia zwolnienie ten kontrakt podpisany przez druga strone do niej nie trafil. Zostala zwolniona ustnie. 28/02/2013 - stosunek pracy ustal, poinformowala ja team liderka ustnie. Po czym 07/03/2012, dostala ten kontrakt poczta (podpisany przez pracodawce 27/02/2012) ze zmieniona iloscia godzi, tzn. te wpisane pierwotnie wg umowy ustnej przekreslono i wpisano mniejsza ilosc godzin.
Chodzi o to, ze w dniu zwolnienie fizycznie nie mial tego kontraktu w rece, nic nie wiedziala o zmianach jakie tam zrobil pracodawca.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Mar 2013, 18:57:10 »
z postow ktore piszesz wynika ze kolezanka ma powazniejsze problemy do rozwiazania  niz wyjasnienie czy pracodawca

zapewnil herbatke i kawe . 

w kontrakcie napewno jest napisane odnosnie wypowiedzenia czy firma ma jakis okres wypowiedzenia czy tez z dnia na dzien

Ja to widze tak, sa dwa mocne punkty przemawiajace na korzysc kolezanki i posrednio uwiarygadniajace ja w tym co mowi oraz swiadczace na niekorzysc pracodawcy :
1/ skreslenie zmiana godzin pracy, o nie rowniez powinna sie kolezanka upominac (posiada karty pracy?)
2/sposob w jaki zostala podpsana umowa i jej data tj. 27 luty 2013 z data uplywu czasu okreslonego z 28 luty 2013

Jezeli dojdzie do tego swiadek ktory potwierdzi, ze dziewczyna podpisujac umowe byla zapewniana o czasie nieokresilonym to pracodawca lezy i placi. Oczywiscie majatkow z tego nie bedzie, moze wieksza satysfakcja.

Moje przemyslenie w sprawie kontraktow   : jak podpisujecie cos bez podpisu pracodawcy na co musicie czekac i na swoja kopie, robic telefonem zdjecie papierka juz ze swoim podpisem dokumentujac co podpisaliscie i jakiej tresci. Pozniej niech sie pracodawca martwi.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2013, 19:55:19 wysłana przez 1941 »

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Mar 2013, 19:08:35 »
Teraz juz bedzie madrzejsza, ...... . jedno dobre, ze ma wyrobiona A-kasse. Lecz nerwy nerwami. Karty pracy oczywiscie posiada.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Mar 2013, 19:56:01 »
Teraz juz bedzie madrzejsza, ...... . jedno dobre, ze ma wyrobiona A-kasse. Lecz nerwy nerwami. Karty pracy oczywiscie posiada.

To z godzinanmi chyba nie bedzie problemu?

A kasse tzn rok placenia skladek i godziny wlasciwe dla niepelnego etatu?

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Mar 2013, 20:27:02 »
Godziny na na kopiach kart. Godziny do A-kassy,wczoraj zliczyla i wszystko sie zgadza. Ma  wyrobione na pelny etat, poniewaz wczesniej byla ztrudniona w pelnym wymiarze.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Mar 2013, 20:47:33 »
Godziny na na kopiach kart. Godziny do A-kassy,wczoraj zliczyla i wszystko sie zgadza. Ma  wyrobione na pelny etat, poniewaz wczesniej byla ztrudniona w pelnym wymiarze.

A rok czasu przynaleznosci?

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Mar 2013, 20:53:37 »
Nawet wiecej. Ja ja tu sciagnelam, po mojej przeprowadzce i moj maz *najslodszy dunol swiata* :), zaraz kazal sie jej zapisac. Wlasnie do mnie dzwonila, jedno dobre, ze juz od przyszlego tygodnia wraca na kurs dunskiego. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Mar 2013, 20:53:37 »

POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11126
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
należne ulgi dla polaków pracujących na umowe o prace na czas nieokreslony

Zaczęty przez wbisewski33Dział Podatki

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 45186
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2008, 14:39:02
wysłana przez Klingon
Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11475
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
2 prace na 1 pozwoleniu

Zaczęty przez barbara1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10715
Ostatnia wiadomość 22 Wrz 2007, 09:00:30
wysłana przez marta_malgorzata
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin