poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wypowiedzenie umowy o prace  (Przeczytany 15009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
wypowiedzenie umowy o prace
« dnia: 19 Mar 2013, 13:38:01 »
Witam, mam maly problem, kolezanka. ktora ze mna pracowala, zostala w tym samym czasie co ja zwolniona, moze, ktos to przerabial......

Pracowala od wrzesnia 5 h/ otrzymala kontrakt.
od 3 stycznia dostala dodadkowe 2,5 h/ w innym miejscu (w polowie lutego dostala kontrakt do wypelnienia, wypelnila rubryczki, kontrakt mial byc na czas nieokreslony, podpisala, jako pracownik i oddala do podpisania przez osobe upowazniona).
Dnia, 27 lutego teamlider po skonczonej pracy, powiedziala jej, ze jest zwolniona od 1 Marca i 28 to jej ostatni dzien pracy. Nie dostala, zadnego wypowiedzenia w formie pisemnej. W dniu 07 Marca otrzymala poczta kontrakt, podpisany przez osobe upowazniana, gdzie zmienili jej liczbe godzin, i wpisano, ze jest to kontrakt czasowy, kontrakt przez szefa firmy jest podpisany dn 27.02.2011 r. Jej zwiazki jakos nie chca sie ta sprawa zajac. Czy ktos mi, moze odpowiedziec: kontrakt jest wazny, czy nie?
Z tego, co ja wiem, jezeli praca jest powyzej 8h/ tygodniowo, pracodawca ma obowiazek zawzec umowe na pismie w ciagu jednego miesiaca. Tutaj, pracodawca podpisal ze swojejstrony w przedostatnim dniu a dostarczyl ja juz po zwolnieniu.

« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2013, 13:57:06 wysłana przez jfrida »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: wypowiedzenie umowy o prace
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Mar 2013, 14:47:18 »
Witam, mam maly problem, kolezanka. ktora ze mna pracowala, zostala w tym samym czasie co ja zwolniona, moze, ktos to przerabial......

Pracowala od wrzesnia 5 h/ otrzymala kontrakt.
od 3 stycznia dostala dodadkowe 2,5 h/ w innym miejscu (w polowie lutego dostala kontrakt do wypelnienia, wypelnila rubryczki, kontrakt mial byc na czas nieokreslony, podpisala, jako pracownik i oddala do podpisania przez osobe upowazniona).
Dnia, 27 lutego teamlider po skonczonej pracy, powiedziala jej, ze jest zwolniona od 1 Marca i 28 to jej ostatni dzien pracy. Nie dostala, zadnego wypowiedzenia w formie pisemnej. W dniu 07 Marca otrzymala poczta kontrakt, podpisany przez osobe upowazniana, gdzie zmienili jej liczbe godzin, i wpisano, ze jest to kontrakt czasowy, kontrakt przez szefa firmy jest podpisany dn 27.02.2011 r. Jej zwiazki jakos nie chca sie ta sprawa zajac. Czy ktos mi, moze odpowiedziec: kontrakt jest wazny, czy nie?
Z tego, co ja wiem, jezeli praca jest powyzej 8h/ tygodniowo, pracodawca ma obowiazek zawzec umowe na pismie w ciagu jednego miesiaca. Tutaj, pracodawca podpisal ze swojejstrony w przedostatnim dniu a dostarczyl ja juz po zwolnieniu.

Jezeli nastapilo sfalszowanie umowy o prace, sprawa podlega do politi.  Kolezanka placila zwiazki? A kolezanka ma ten pierwszy kontrakt na reku, ktory mial byc zmodyfikowany tym drugim? Wzne jest aby kolezanka zachowala tez koperte w jakiej dostala ten drugi kontrakt z data na niej.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2013, 15:03:34 »
To jest jeden kontrakt tzn. jeden dokument. Zostala zatrudniona 3 stycznia w 2 oddziale (od razu nie dostala nowego kontraktu). W polowie lutego, zapytala sie team liderki o jej kontrakt. Ta dala jej in blanko do wypelnienia tzn. dane osobowe, konto, ilosc godzin raz powiedziala aby podpisany oddala do niej, ta zawiezie do kabusewnika. Umowa ustna byla zawarta na czas nieokreslony. 27/02 team lider - powiedziala jej, ze 28/02 bedzie jej ostatnim dzniem pracy. Nie dajac zadnego wypowiedzenia. W dn. 07/03/2013, otrzymala ten kontrakt podpisany przez kabusewniak, widnieje data 27/02/2013 (data podpisania przez pracodawce), w umowie jest zmieniona ilosc godzin i i wpisana data jakoby umowa byla na czas okreslony, tzn. 03/01-28/02/2012. Tylko w tym, ze ta umowa przyszla do niej poczta 07/03/2012. Koperte ma, w zwiazkach jest. Chodzi mi, czy ma jakies mozliwosc zakwestionowac ten kontrakt, dzis zadzwonilam w jeje imieniu do zwiazkow, ale sprawa jest skomplikowana, wiec powiedziano mi, abym opisala to i wyslala z kopia kontraktu  mailem. Ja mam mase zajec do konca tygodnia i dopabuse w weekend moge zaczac to pisac. Stad moje pytanie, czy kontrakt mozna uznac za wazny? Poniewaz, niezle jest tu namieszane i jak bede pisala, to chcialabym cos wiecej wiedziec.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2013, 15:11:20 »
To jest jeden kontrakt. Zostala zatrudniona 3 stycznia w 2 oddziale (od razu nie dostala nowego kontraktu). W polowie lutego, zapytala sie team liderki o jej kontrakt. Ta dala jej in blanko do wypelnienia tzn. dane osobowe, konto, ilosc godzin raz powiedziala aby podpisany oddala do niej, ta zawiezie do kabusewnika. Umowa ustna byla zawarta na czas nieokreslony. 27/02 team lider - powiedziala jej, ze 28/02 bedzie jej ostatnim dzniem pracy. Nie dajac zadnego wypowiedzenia. W dn. 07/03/2013, otrzymala ten kontrakt podpisany przez kabusewniak, widnieje data 27/02/2013 (data podpisania przez pracodawce), w umowie jest zmieniona ilosc godzin i i wpisana data jakoby umowa byla na czas okreslony, tzn. 03/01-28/02/2012. Tylko w tym, ze ta umowa przyszla do niej poczta 07/03/2012. Koperte ma, w zwiazkach jest. Chodzi mi, czy ma jakies mozliwosc zakwestionowac ten kontrakt, dzis zadzwonilam w jeje imieniu do zwiazkow, ale sprawa jest skomplikowana, wiec powiedziano mi, abym opisala to i wyslala z kopia kontraktu  mailem. Ja mam mase zajec do konca tygodnia i dopabuse w weekend moge zaczac to pisac. Stad moje pytanie, czy kontrakt mozna uznac za wazny? Poniewaz, niezle jest tu namieszane i jak bede pisala, to chcialabym cos wiecej wiedziec.

Nie wiem o co Ci chodzi. Masz przedstawic sprawe w zwiazkach w stanie faktycznym jaki ona miala miejsce i tak to zrob, co chcesz jeszcze wiecej wiedziec, no ja o tej sprawie nic wiecej nie wiem, dopytaj kolezanke. W zwiazkach powiedzieli Ci, ze sprawa jest skomplikowana, bo taka jest. A ty opisujesz bardzo mieszajac bo co niby oznaczalo pracowala od wrzesnia 5 h.
a teraz raptem od 3.01 do 28.02. Nie wiem juz co o tym myslec.
Nie wiem po co podwazac kontrakt, chyba raczej chodzi o bezprawne dzialanie w formie jego zawarcia i modyfikacji tn niezgodnego z prawem zmienienia jego warunkow oraz wypowiedzenia umowy o prace w nie uznanie calkiem kontraktu co podwaza rowniez legalnosc pracy Twojej kolezanki wogole.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2013, 15:18:53 »
Od wrzesnia miala 5h/ w jednym miejcu, a od stycznia dodatkowe 2,5 h w drugim. Pierwsze miejsce nie jest istotne, chodzi mi o to jak sie ustosunkowac do tego, ze podpisala kontrakt, ktory zostal zawieziony do przedstawiciela firmy (nastopilo to 1,5mesiaca po zatrudnieniu). Finalnie zostala zwolniona, nie majac w rece podpisanego przez szefa kontraktu, nastepnie wrocil on do niej juz po zwolnieniu (przesylka poczta), ze skreslonymi podana wczesniej iloscia godzin, oraz czasem okreslonym, chociaz w momencie zawarcia stosunku pracy, ustnie ustalono czas nieokreslony.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2013, 15:38:35 »
Od wrzesnia miala 5h/ w jednym miejcu, a od stycznia dodatkowe 2,5 h w drugim. Pierwsze miejsce nie jest istotne, chodzi mi o to jak sie ustosunkowac do tego, ze podpisala kontrakt, ktory zostal zawieziony do przedstawiciela firmy (nastopilo to 1,5mesiaca po zatrudnieniu). Finalnie zostala zwolniona, nie majac w rece podpisanego przez szefa kontraktu, nastepnie wrocil on do niej juz po zwolnieniu (przesylka poczta), ze skreslonymi podana wczesniej iloscia godzin, oraz czasem okreslonym, chociaz w momencie zawarcia stosunku pracy, ustnie ustalono czas nieokreslony.

Ten czas ustalony ustnie, trzeba bedzie udowodnic swiadkami. Jedyne co tutaj wynika to nieprawne rozwiazanie stosunku pracy poprzez sfalszowanie umowy o prace w kwestii okresu na jaki byla zawarta i co do ilosci gwarantowanych godzin. A chociaz wyplacili pieniadze za faktycznie przepracowane godziny czy tez tyle tylko co z kontraktu. Oczywiscie jest czyms zupelnie nienormalnym, podpisywanie kontraktu o prace w dacie jego rozwiazania czyli czasu na jaki byl zawarty.
Odszkodowanie pewnie sie nalezy, ale bedzie to pewnie tylko za okres wypowiedzenia ktorego nie zachowano jak wzgledem umowy na czas nieokreslony ze stazem pracy 2 miesiace. To jakis tydzien wypowiedzenia? Przywrocenia do pracy niestety sie nie spodziewaj. Ewentualnie jeszcze roznica w rozliczeniu czsu pracy.
Uwazam, ze kolezanke przekrecono, ale to sprawa do zwiazkow lub adwokata.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2013, 16:04:59 wysłana przez 1941 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 16:14:32 »
...Jedyne co tutaj wynika to nieprawne rozwiazanie stosunku pracy poprzez sfalszowanie umowy o prace w kwestii okresu na jaki byla zawarta i co do ilosci gwarantowanych godzin. ..

Czy kolezanka ma kopie tego pierwszego kontraktu? Podpisana przez pracodawce? Bo jesli nie ma to nie ma mowy o falszowaniu kontraktu bo go nigdy nie bylo.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 16:14:32 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2013, 16:19:29 »
...Jedyne co tutaj wynika to nieprawne rozwiazanie stosunku pracy poprzez sfalszowanie umowy o prace w kwestii okresu na jaki byla zawarta i co do ilosci gwarantowanych godzin. ..

Czy kolezanka ma kopie tego pierwszego kontraktu? Podpisana przez pracodawce? Bo jesli nie ma to nie ma mowy o falszowaniu kontraktu bo go nigdy nie bylo.

No ale nie powiesz mi, ze nawiazanie(podpisanie) kontraktu o prace w dacie jego rozwiazania, lub uplywu daty na jaki zostal zawarty jest normane i powszechnie stosowane? Skreslenie w kontrakcie liczby godzin jest tez uwidocznione, czyli, ze pracobiorca zostal rozmyslnie wprowadzony w blad bo podpisal nie to co zostalo mu doreczone poczta po podpisaniu przez pracodawce. Takie tam ..lub czasopisma.
Wlasnie napisalem, ze bezterminowosc tej umowy trzeba udowodnic swiadkami.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2013, 17:20:12 wysłana przez 1941 »

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2013, 17:11:24 »
Wlasnie dlatego podjelam ten watek,..... , aby moc poznac opinie innych. Oczywiscie, jest jeszcze kilka smaczkow, nie dostala odziezy roboczej, butow roboczych (po 2 miesiacach proszenia, powiedziano jej, zeby poszla do magazynu firmy w ktorej swiadczyli uslugi zewnetrzne i sobie wziela, ale tak aby nikt nie widzial), musze poszukac, jak to jest z kawa i herbata - pracodawca nic nie zapewnil,.... i jeszcze kilka rzeczy, ktore w praniu wyjda.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2013, 17:16:42 »
Wlasnie dlatego podjelam ten watek,..... , aby moc poznac opinie innych. Oczywiscie, jest jeszcze kilka smaczkow, nie dostala odziezy roboczej, butow roboczych (po 2 miesiacach proszenia, powiedziano jej, zeby poszla do magazynu firmy w ktorej swiadczyli uslugi zewnetrzne i sobie wziela, ale tak aby nikt nie widzial), musze poszukac, jak to jest z kawa i herbata - pracodawca nic nie zapewnil,.... i jeszcze kilka rzeczy, ktore w praniu wyjda.
    Przepraszam, ze tak napisze, ale to niestety norma ::) u dunskich pracodawcow. Oczywiscie  u tych, u ktorych ja mialam "szczescie" pracowac, czy to na vikariatach, czy na kontrakcie. Tak, wiem, wiem, jest mnostwo normalnych, uczciwych, itp, itd. No tak mam, ze ja trafiam akurat na tych "innych" ;D.
    Z tego, co sie orientuje, wszystko jest do odzyskania, gdy zwiazki zajma sie sprawa.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Mar 2013, 17:56:01 »
... Oczywiscie, jest jeszcze kilka smaczkow, nie dostala odziezy roboczej, butow roboczych (po 2 miesiacach proszenia, powiedziano jej, zeby poszla do magazynu firmy w ktorej swiadczyli uslugi zewnetrzne i sobie wziela, ale tak aby nikt nie widzial), musze poszukac, jak to jest z kawa i herbata - pracodawca nic nie zapewnil,....

Czy w podpisanym przez pracodawce i pracownika kontrakcie jest zobowiazanie pracodawcy do zapewnienia odziezy roboczej? Czy pracodawca zobowiazal sie - na pismie do gratisowej kawy i herbaty?

Moze byc tak ze pracodawca dobrowolnie dawal ubranie robocze i herbate ale obowiazku takiego nie musi miec.

Do 1941 - co jest normalnie i powszechnie stosowane? A co kolezanka moze udowodnic to zupelnie 2 rózne rzeczy.
Nie znalazlam nic o skresleniu godzin - tylko ...gdzie zmienili jej liczbe godzin, i wpisano, ze jest to kontrakt czasowy... Ale jesli kolezanka nie ma kontraktu nr 1 to jak udowodni ze pierwotnie byla inna liczba godzin i inny kontrakt?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Mar 2013, 18:19:48 »
... Oczywiscie, jest jeszcze kilka smaczkow, nie dostala odziezy roboczej, butow roboczych (po 2 miesiacach proszenia, powiedziano jej, zeby poszla do magazynu firmy w ktorej swiadczyli uslugi zewnetrzne i sobie wziela, ale tak aby nikt nie widzial), musze poszukac, jak to jest z kawa i herbata - pracodawca nic nie zapewnil,....

Czy w podpisanym przez pracodawce i pracownika kontrakcie jest zobowiazanie pracodawcy do zapewnienia odziezy roboczej? Czy pracodawca zobowiazal sie - na pismie do gratisowej kawy i herbaty?

Pracodawca byl zobowiazany do wydania odziezy,..... . Co do kawy i herbaty, tak jak napisalam nie wiem musze doczytac. Pracodawca byl objety umowa grupowa z 3F.

Co do samego kontraktu, jest przekreslona pierwotnie ustalona liczba godziny, za ktore otrzymala prawidlowe wynagrodzenie obejmujace wyplate do 14 stycznia, zaplacono jej w tym okresie za  2,5h/dziennie, rozliczenie za 15/01/12-14/02/12 - zaplacono juz  ilosc godzin zanizona, tzn. godziny po skresleniu.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Mar 2013, 18:23:03 »

Moze byc tak ze pracodawca dobrowolnie dawal ubranie robocze i herbate ale obowiazku takiego nie musi miec.

Do 1941 - co jest normalnie i powszechnie stosowane? A co kolezanka moze udowodnic to zupelnie 2 rózne rzeczy.
Nie znalazlam nic o skresleniu godzin - tylko ...gdzie zmienili jej liczbe godzin, i wpisano, ze jest to kontrakt czasowy... Ale jesli kolezanka nie ma kontraktu nr 1 to jak udowodni ze pierwotnie byla inna liczba godzin i inny kontrakt?

Na drugie    -   siwadkowie.

Na pierwsze  - W Danii jak ktos podpisuje kontrakt na czas np. okreslony na dwa miesiace, to zawsze sie podpisuje go na dwa dni przed uplywem daty kontraktu?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Mar 2013, 18:35:11 »

Na drugie    -   siwadkowie.

Na pierwsze  - W Danii jak ktos podpisuje kontrakt na czas np. okreslony na dwa miesiace, to zawsze sie podpisuje go na dwa dni przed uplywem daty kontraktu?
Wiesz, ja znam przypadki, ze pracownice poproszono o przyniesienie kontraktu, tak w celu naniesienia korzystnych dla niej zmian. "Naiwna" dziewczyna kontrakt przynosi, on...znika, dziewczyne sie zwalnia bez powodu ;). A przed sadem pracodawca mowi, ze niczego takiego na oczy nie widzial. Albo przeniesienie na wyzsze stanowisko: prawie rok wczesniej, a kontrakt? No juz dowieziemy, no w natepnym tygodniu, no w nastepnym..... I tak to trwa. Coz... Dania :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2013, 18:43:22 »
musze poszukac, jak to jest z kawa i herbata - pracodawca nic nie zapewnil,....

z postow ktore piszesz wynika ze kolezanka ma powazniejsze problemy do rozwiazania  niz wyjasnienie czy pracodawca

zapewnil herbatke i kawe . 

w kontrakcie napewno jest napisane odnosnie wypowiedzenia czy firma ma jakis okres wypowiedzenia czy tez z dnia na dzien

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2013, 18:43:22 »

POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11126
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
należne ulgi dla polaków pracujących na umowe o prace na czas nieokreslony

Zaczęty przez wbisewski33Dział Podatki

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 45216
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2008, 14:39:02
wysłana przez Klingon
Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11477
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
2 prace na 1 pozwoleniu

Zaczęty przez barbara1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10715
Ostatnia wiadomość 22 Wrz 2007, 09:00:30
wysłana przez marta_malgorzata
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin