Ogólne > Hydepark

CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?

<< < (11/44) > >>

aisak:

--- Cytat: happybeti w 21 Mar 2013, 20:53:37 ---Makar, JESTEŚ narodowcem, jakbyś się nie zwał.
Z resztą twoich wywodów nie dyskutuję, bo...ręce opadają ::)...
Co do "młodości", wyjaśniłam już poprzednio, ze nie sama "młodość" jest wadą, tylko zacietrzewienie i głupota.
Chcesz się dalej podniecać tym , co piszesz?{Prosze bardzo, ale raczej w gronie tobie podobnych młodych i łysych. Na mnie osobiście twoje "rewelacje" wrażenia nie robią 8)

Edit:

O, widzę, że 1941 to samo pomyślał :D

--- Koniec cytatu ---
    Z ciekawoscia przygladam sie tej dyskusji. I kilka moich , wlasnych wnioskow:

Betti, ale zacietrzewienie , "mysli gorne i durne", glowa w chmurach to wlasnie przywilej ale i cecha mlodosci. Gdybysmy sie za mlodu nie buntowali, to swiat stanal by w miejscu. Makar ma prawo do takiego wyrazania mysli, jakie mu jego charakter i troche hormony ;) narzucaja. A my, "Starzy" mamy prawo sie z tym nie zgadzac. W ten sposob jedni napedzaja drugich i ta nasza kula rusza z miejsca :).
   Btw, makar moze nam powiedziec  i co wtedy :-[ ;):

„[…] Nasz naród jest jak lawa,
Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa,
Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi;
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi”.

Pamietasz interperpretacje tego fragmentu ;)?

@ae@:
Tak, tak ...

Tylko do tej goracej lawy strasznie duzo parti, grup, ugrupowan. kosciolów ksiezy itp itd sie przyznaje.

I wszyscy twierdza ze TYLKO oni maja racje a reszte trzeba wytepic.

To jest niebezpieczne bo wracamy do róznych religii, Hitlera, Stalina, komunizmu i epoki kamienia lupanego - ja mam racje albo cie lupne kamieniem w glowe/zastrzele/wywioze/zabronie/spale na stosie

Kazdy moze miec swoje poglady, trzeba zaakceptowac ze INNY czlowiek tez ma do tego prawo. I tu lezy pies pogrzebany.

Kiedy w koncu Polacy skoncza sie histori nauczac a naucza sie czegos z historii ? Np. nie popelniac tych samych bledów w kazdym stuleciu, a jak sie uda i wszyscy mocno sie postaraja to 2 razy w jednym stuleciu?

aisak:

--- Cytat: @ae@ w 22 Mar 2013, 16:12:17 ---Tak, tak ...

Tylko do tej goracej lawy strasznie duzo parti, grup, ugrupowan. kosciolów ksiezy itp itd sie przyznaje.

I wszyscy twierdza ze TYLKO oni maja racje a reszte trzeba wytepic.

To jest niebezpieczne bo wracamy do róznych religii, Hitlera, Stalina, komunizmu i epoki kamienia lupanego - ja mam racje albo cie lupne kamieniem w glowe/zastrzele/wywioze/zabronie/spale na stosie

Kazdy moze miec swoje poglady, trzeba zaakceptowac ze INNY czlowiek tez ma do tego prawo. I tu lezy pies pogrzebany.

Kiedy w koncu Polacy skoncza sie histori nauczac a naucza sie czegos z historii ? Np. nie popelniac tych samych bledów w kazdym stuleciu, a jak sie uda i wszyscy mocno sie postaraja to 2 razy w jednym stuleciu?

--- Koniec cytatu ---
   Przepraszam, dzis mam malego hopla ;), wiec tak Ci odpowiem:

"Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."

@ae@:
 :)

happybeti:
Aisak, na początek komplement- fajny awatarek  :D.

Co do "buntu młodości" - ależ oczywiście.Juz pisałam, że absolutnie przeciwko młodzieży nie jestem, że sama miałam w Polsce wielu bardzo młodych przyjaciół, cenię niezależność myślenia i tę "głowę w chmurach" .Sama taka byłam  ;).
Ale jeden jest wyjątek :
NIE dla faszyzmu. Koniec, kropka, NIGDY się z takimi poglądami nie zgodzę.
I dla mnie to nie jest żaden bunt, żadne marzycielstwo, żadna chęć zmiany świata na lepsze.
Znamy historię, wiemy, czym to pachnie.Faszyzm , jak każdy totalitaryzm chce ZAMKNĄĆ USTA wszystkim  myślącym inaczej, jeśli nie całkowicie ich wyeliminować.
Jak już pisałam- z Makarem się nie zgadzam nie dlatego, że młody i "zbuntowany" .Tylko dlatego, że młody i zindoktrynowany, i to przez najbardziej zbrodniczą ideologię.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej