poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: do tych, ktorzy sa na a-kasse  (Przeczytany 23737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-4
do tych, ktorzy sa na a-kasse
« dnia: 21 Mar 2013, 09:29:15 »
Hej :)

Czy szukacie praktyk lub job med løntilskud bedac na a-kasse ?

Powiedziano mi w 3f / AS3 employment, ze mam znalesc byle jakie praktyki lub te "prace z dodatkiem", byle bym byla aktywna.

Ostatnio wpadli na pomysl, zebym szukala praktyk w przedszkolu. Szczerze, to nie chce isc tam, wolalabym do schroniska isc niz do dzieci ( nie zrozumcie mnie zle, po prostu nie mam dzieci, i nie wiem czy wytrzymam z nimi wszystkimi za jednym razem ;) )

Czy moglibyscie napisac jak wyglada Wasz pobyt na a-kasse ?

Pozdrawiam i Milego dnia zycze :)

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Odp: do tych, ktorzy sa na a-kasse
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Mar 2013, 10:09:34 »
chyba nie bardzo rozumiem pytania. Oczywiście ze szukają ci jakiejkolwiek pracy bądź praktyk wiec nie wiem o co chodzi jak Ci A kassa nie znajdzie to prędzej czy później komuna Ci sama znajdzie Virksomheadpraktik  i Cie aktywuje dlatego najlepiej jakbyś sama sobie takie znalazła bo komuna może Ci je znaleźć nawet do 100 kilometrów czy nawet więcej od Twojego domu a nie możesz odmówić.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Mar 2013, 11:19:05 »
Ewa, nie takie przedszkole straszne  ;) ;D.
Jeden mój znajomy miał praktykę w przedszkolu i z dziećmi do czynienia za bardzo nie musiał miec, no, ale on akurat dzieci lubi, więc mu nie przeszkadzało.Ty też wcale nie musisz zajmować się dziećmi.Może warto właśnie zapytać, co miałabyś w takim przedszkolu robic, jakie byłyby Twoje obowiązki?
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Mar 2013, 14:12:21 »
Ewa, nie takie przedszkole straszne  ;) ;D.
Jeden mój znajomy miał praktykę w przedszkolu i z dziećmi do czynienia za bardzo nie musiał miec, no, ale on akurat dzieci lubi, więc mu nie przeszkadzało.Ty też wcale nie musisz zajmować się dziećmi.Może warto właśnie zapytać, co miałabyś w takim przedszkolu robic, jakie byłyby Twoje obowiązki?
Boszeeee, a ja marze o przedszkolu :-\. Ewa zamienimy sie, ja pracuje w hotelu, gdzie mi za robote nie placa, chetnie pojde do przedszkola ;) ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Mar 2013, 14:13:46 »
Może warto właśnie zapytać, co miałabyś w takim przedszkolu robic, jakie byłyby Twoje obowiązki?
Moze na zmywak, lub przeloty mopem ;). Roznie bywa ;D

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Mar 2013, 15:18:14 »
Ten mój znajomy był właśnie takim cieciem/ogrodnikiem/złota rączką w tamtym przedszkolu. I śmiał się, że zawsze miał tyyylu "pomocników" ;D, że opędzić się  nie mógł.No, ale on to lubił :).
" Polak gorszego sortu"

inna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Mar 2013, 17:22:53 »
Hej :)

Czy szukacie praktyk lub job med løntilskud bedac na a-kasse ?

Powiedziano mi w 3f / AS3 employment, ze mam znalesc byle jakie praktyki lub te "prace z dodatkiem", byle bym byla aktywna.

Ostatnio wpadli na pomysl, zebym szukala praktyk w przedszkolu. Szczerze, to nie chce isc tam, wolalabym do schroniska isc niz do dzieci ( nie zrozumcie mnie zle, po prostu nie mam dzieci, i nie wiem czy wytrzymam z nimi wszystkimi za jednym razem ;) )

Czy moglibyscie napisac jak wyglada Wasz pobyt na a-kasse ?

Pozdrawiam i Milego dnia zycze :)

Ewa a masz jakies plany chesz sie uczyc ? Jezeli tak to pomysl w tym kierunku. Mozna te przywileje bezrobotnych wykorzystac aby wzbogacic swoje cv (np.jezeli starasz sie o przyjecie do f.eks. szkoly etc.).
Znajoma poszla do hotelu jako pomoc do reception zw na jej znajomosc jezykow. Znala biegle 2 jezyki i do dzis siedzi tam a minelo tyle lat . 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Mar 2013, 17:22:53 »

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Mar 2013, 12:42:09 »
Dziękuję za odpowiedzi :)

Aneczka86   w takim razie, jesteś źle poinformowana i pewnie nie jesteś na a-kasse... tak jak pisałam w nagłówku, "do tych co są na a-kasse". Nie jestem na kontanthjælp, jestem na a-kasse i żadne job center nie może mnie zmusić do pracy, oczywiście mogą mi znaleść virksomhedspraktik czy job med løntilskud, ale moja jest ostateczna decyzja. 

happybeti dzięki za odp.  ;) przekonałaś mnie i w poniedziałek idę na rozmowę do przedszkola  :P  mam 10 min. do niego z  domu, więc to jest duży plus.

aisak w hotelu to ja już pracowałam, jako kelnerka, idź na a-kasse tak jak ja to będziesz miała okazje "wykazać się" w  przedszkolu  ;) a jak CI pracodawca nie płaci, to szukaj innej pracy...teraz zaczął się sezon i jak przeglądam oferty o prace, to jest ich mnóstwo!

inna oczywiście masz rację, co do nauki, lecz ja nie mogę siedzieć za dużo( nie mogę być długo w  jednej pozycji ciała ), ponieważ miałam wypadek w pracy i uszkodziłam kręgosłup, dlatego też jestem na a-kasse. Szukałam praktyk w zawodach, które mnie interesują, ale jak na razie cisza...wiec może jednak zdecyduje się  na przedszkole, 3 miesiące to nie dużo, szybko zleci  ;)

Miłego weekendu :)

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Mar 2013, 12:57:44 »
Dziękuję za odpowiedzi :)

Aneczka86   w takim razie, jesteś źle poinformowana i pewnie nie jesteś na a-kasse... tak jak pisałam w nagłówku, "do tych co są na a-kasse". Nie jestem na kontanthjælp, jestem na a-kasse i żadne job center nie może mnie zmusić do pracy, oczywiście mogą mi znaleść virksomhedspraktik czy job med løntilskud, ale moja jest ostateczna decyzja. 

happybeti dzięki za odp.  ;) przekonałaś mnie i w poniedziałek idę na rozmowę do przedszkola  :P  mam 10 min. do niego z  domu, więc to jest duży plus.

aisak w hotelu to ja już pracowałam, jako kelnerka, idź na a-kasse tak jak ja to będziesz miała okazje "wykazać się" w  przedszkolu  ;) a jak CI pracodawca nie płaci, to szukaj innej pracy...teraz zaczął się sezon i jak przeglądam oferty o prace, to jest ich mnóstwo!

inna oczywiście masz rację, co do nauki, lecz ja nie mogę siedzieć za dużo( nie mogę być długo w  jednej pozycji ciała ), ponieważ miałam wypadek w pracy i uszkodziłam kręgosłup, dlatego też jestem na a-kasse. Szukałam praktyk w zawodach, które mnie interesują, ale jak na razie cisza...wiec może jednak zdecyduje się  na przedszkole, 3 miesiące to nie dużo, szybko zleci  ;)

Jestem na A-kasse i owszem może. Komuna na ostatnim spotkaniu poinformowała mnie że następnym razem mnie aktywują czyli znajda mi praktyki i lepiej zebym sama sobie je znalazłą i oczywiscie ze musiałam chodzic na kursy z komuny

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Mar 2013, 13:46:45 »
Na kursy owszem chodze, co 0,5 roku.
Mysle, ze to jest zalezne od komuny, bo moja mnie do niczego nie zmusza :)

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Mar 2013, 13:57:39 »
Na kursy owszem chodze, co 0,5 roku.
Mysle, ze to jest zalezne od komuny, bo moja mnie do niczego nie zmusza :)

Mozliwe ale to co piszesz tez sie troche sprzecza bo kurs to taka sama aktywacja jak i miesieczna praktyka.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Mar 2013, 15:51:52 »

Oj dzieki, dzieki, szukam , szukam. Wiem, ze jest, zatrzesienie i nie narzekam, ale wszystko sezonowa, a kto da jesc zima ;). I to jest gwozdz do trumny.
 "Idz na a-kasse" :o? Wczesniej musze ja wyrobic, maly problem co ;)?

Milego

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Mar 2013, 18:18:26 »

Mozliwe ale to co piszesz tez sie troche sprzecza bo kurs to taka sama aktywacja jak i miesieczna praktyka.

Niestety muszę się nie zgodzić z Tobą, możliwe że jest to zależne od Komuny. W mojej Komunie na kurs chodzę 3 razy w  tygodniu na 3h w czym mam 45min na lunch.  Jakbym miała iść na praktyki, musiałabym chodzić na nie jak do normalnej pracy, czyli 37h tygodniowo. Oczywiście słowo aktywacja zgadza się, lecz nie wymiar godzin.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Mar 2013, 20:18:27 »
Też przeszłam właśnie na a-kasse (stąd moja chwilowa nieobecność na forum  ;D - zrezygnowałam z pracy) i owszem, miałam zaproponowane kursy ale jeśli nie chcę to moja sprawa. Nikt nic nie mówił o żadnej "aktywacji", z tego co wiem, to jest to na kontancie a nie w a-kasse. I też nie mogą nikogo zmusić do wzięcia jakiejkolwiek pracy - to też prawo socjalu. Dużo było mowy na spotkaniu o tym jakie mamy prawa i obowiązki, i jedynie obowiązkowo trzeba się stawiać na rozmowy z nimi i aktywnie samemu szukać pracy.

Nie dajcie sobie wciskać kitów z okazji że jesteście obcokrajowcami i może ktoś się liczy z tym, że nie wiecie lepiej. Radzę przeczytać prawa jakie was dotyczą i tak przygotowani iść na spotkanie. Też warto zapamiętać, że a-kasse zależy na jak najszybszym "pozbyciu" się was z systemu żeby statystyki się zgadzały i ładnie wyglądały.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Mar 2013, 20:31:19 »
Też przeszłam właśnie na a-kasse (stąd moja chwilowa nieobecność na forum  ;D - zrezygnowałam z pracy) i owszem, miałam zaproponowane kursy ale jeśli nie chcę to moja sprawa. Nikt nic nie mówił o żadnej "aktywacji", z tego co wiem, to jest to na kontancie a nie w a-kasse. I też nie mogą nikogo zmusić do wzięcia jakiejkolwiek pracy - to też prawo socjalu. Dużo było mowy na spotkaniu o tym jakie mamy prawa i obowiązki, i jedynie obowiązkowo trzeba się stawiać na rozmowy z nimi i aktywnie samemu szukać pracy.

Nie dajcie sobie wciskać kitów z okazji że jesteście obcokrajowcami i może ktoś się liczy z tym, że nie wiecie lepiej. Radzę przeczytać prawa jakie was dotyczą i tak przygotowani iść na spotkanie. Też warto zapamiętać, że a-kasse zależy na jak najszybszym "pozbyciu" się was z systemu żeby statystyki się zgadzały i ładnie wyglądały.
Welcome back Doggy ;) ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Mar 2013, 20:31:19 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 22956
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge na A-Kasse a praca jako vikar