poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: do tych, ktorzy sa na a-kasse  (Przeczytany 23738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
Odp: do tych, ktorzy sa na a-kasse
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Mar 2013, 21:06:11 »
witaj Reksiu ciesze sie ze znowu tutaj jestes.Lece do Wroclawia 15.kwietnia i bede tydzien ,moze tez bedziesz tam wtym czasie :D

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Mar 2013, 21:11:47 »
Dzięki, hauuu hauuu  ;D Też się stęskniłam, w końcu znowu sobie poszczekam i powarczę na niektórych  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Mar 2013, 21:13:19 »
witaj Reksiu ciesze sie ze znowu tutaj jestes.Lece do Wroclawia 15.kwietnia i bede tydzien ,moze tez bedziesz tam wtym czasie :D

Zazdroszczę Ci ale niestety nie  :( Może dopabuse latem, na pewno dam znać :) Pozdrów Wrocek ode mnie  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Mar 2013, 21:53:11 »
dobrze Reksiu i zjem babeczke za  Ciebie oraz wzniose toast jakims fajnym drinkiem za Twoje zdrowie;Dale poki co to Swieta mamy za pasem.
przepraszam ,ze pytam ale z tym odejsciem z pracy to byla nagla decyzja czy mialas powod?oczywiscie nie musisz tutaj odpowiadac ,jezeli to cos delikatnego.

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 31
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Mar 2013, 22:15:53 »
Witam :)
Kilka wątków wcześniej wspominał ktoś z Was że zaczyna się sezon i jest mnóstwo ofert pracy. Czy mogę prosić o linki do tych stron?
Wiem że wątek o trochę innej tematyce ale po co zakładać kolejny.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam :)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Mar 2013, 22:44:20 »
dobrze Reksiu i zjem babeczke za  Ciebie oraz wzniose toast jakims fajnym drinkiem za Twoje zdrowie;Dale poki co to Swieta mamy za pasem.
przepraszam ,ze pytam ale z tym odejsciem z pracy to byla nagla decyzja czy mialas powod?oczywiscie nie musisz tutaj odpowiadac ,jezeli to cos delikatnego.

No powód był  ;D Nie mogliśmy dojść do porozumienia z moim szefem w kwestii godzin pracy po moim powrocie z macierzyńskiego/wychowawczego. Plan moich zajęć zabierał mi zbyt dużo czasu w niektóre dni i nie chciałam się na to zgodzić, bo to znowu kolidowało z ilością godzin spędzonych dziennie z moją córeczką. Uważam, że kiedy ona jest jeszcze taka malutka, to potrzebna jest jej też codzienna obecność mamy a nie tylko taty, a przez cztery dni w tygodniu widziałabym ją tylko rano przed oddaniem do dagpleje  :) Wybrałam rezygnację z pracy, bo dla mnie ważniejsza jest ona. A znając moje doświadczenie na rynku pracy i kwalifikacje, to znajdę coś, co będzie mi bardziej pasowało  ;)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Mar 2013, 22:48:08 »
Witam :)
Kilka wątków wcześniej wspominał ktoś z Was że zaczyna się sezon i jest mnóstwo ofert pracy. Czy mogę prosić o linki do tych stron?
Wiem że wątek o trochę innej tematyce ale po co zakładać kolejny.
Z góry dziękuję.

Nie ja to pisałam, ale za to czytałam, że Legoland poszukuje na sezon pracowników polskojęzycznych, bo mają coraz więcej polskich turystów  :) Link był chyba na Jobindex.dk ale nie pamiętam na 100%.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Mar 2013, 22:48:08 »

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Mar 2013, 11:24:35 »
Do Rekio :ok , bardzo to rozumiem ,mamy tylko jedno zycie i dzieci sa tylko raz male.Jezeli nie masz noza na gardle ,jak niektorzy z kredytami itp i masz szanse na cos lepszego ,to tylko pogratulowac decyzji :)
pozdrawiam serdecznie i czekam na wiosne ale poki co chodze w grubszej kurtce niz chodzilam w grudniu >:(

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Mar 2013, 16:51:10 »
Dzięki, hauuu hauuu  ;D Też się stęskniłam, w końcu znowu sobie poszczekam i powarczę na niektórych  ;D
Oj Ty, Psineczko, widac, ze Ci nas brakowalo :P. (I wzajemnie :) )
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline linka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Cze 2013, 22:33:29 »
Witam
Mam pytanie odnośnie praktyk.
Jestem na a-kassie, mam mniej niż 30 lat.  Mam pracę na zasadzie zastępcy (jak ktoś jest chory czy jedzie na ferie to mnie wzywają do pracy, czyli dość często). Znalazłam ją szybko bo 6 dni po zwolnieniu z poprzedniej firmy. Teraz a-kassa dopłaca mi tylko te dni, kiedy nie jestem w pracy. Jestem teraz także w trakcie "przerzucania" mojego wykształcenia na duńskie realia i chcę tu dokończyć moje studia. Jobcenter o tym wszystkim wie a i tak ciągają mnie na spotkania dość często. Tak jak bym była na kontanthjælp. Ostatnio wysłali mnie na miesięczny kurs szukania pracy. Teraz wysyłają mnie na miesięczne praktyki. Jutro mam spotkanie w sprawie praktyk. I pytanko: Czy mogę odmówić ich bez konsekwencji? Nie znam swoich praw i może oni to wykorzystują.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Cze 2013, 07:16:57 »
No, oczywiście, że będąc na zasiłku dla bezrobotnych absolutnie nie masz obowiązku szukac pracy.
Co za bezczelnośc ze strony jobcenter, ze na jakieś durne kursy cię wysyła. To krętacze okropni, no, no....tak wykorzystywac biedna Polkę, która może nie znać swoich praw (a prawa te zapewne mówią, że na A-kasse leży się i pachnie ).
Powinnas jak najszybciej złożyć skargę do swoich związków zawodowych, toż to rasizm i wyzysk człowieka .A najlepiej od razu do Trybunału w Strasburgu.
Jak oni w ogóle mają czelność na jakieś rozmowy w sprawie praktyk cię wzywać.
Co za ludzie niepoważni. Ty MYŚLISZ o kontynuowaniu studiów, a oni w ogóle tego myslenia nie respektują...co to się na świecie porobiło....
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Cze 2013, 07:50:04 »
No, oczywiście, że będąc na zasiłku dla bezrobotnych absolutnie nie masz obowiązku szukac pracy.
Co za bezczelnośc ze strony jobcenter, ze na jakieś durne kursy cię wysyła. To krętacze okropni, no, no....tak wykorzystywac biedna Polkę, która może nie znać swoich praw (a prawa te zapewne mówią, że na A-kasse leży się i pachnie ).
Powinnas jak najszybciej złożyć skargę do swoich związków zawodowych, toż to rasizm i wyzysk człowieka .A najlepiej od razu do Trybunału w Strasburgu.
Jak oni w ogóle mają czelność na jakieś rozmowy w sprawie praktyk cię wzywać.
Co za ludzie niepoważni. Ty MYŚLISZ o kontynuowaniu studiów, a oni w ogóle tego myslenia nie respektują...co to się na świecie porobiło....

No, no prosze bardzo, ktos tu chyba zaczal "klasykow" cytowac  ;) ;D ;D ;D Sam bym tego lepiej nie ujał  :)
Ale is twierdzi, ze to brzmi wtórnie?  ::)

Powaznie, do skarzacej : Słuchaj , podlegasz aktivering mimo wszystko, nieobecnosc na zajeciach usprawiedliwiasz karta pracy na ten dzien. Okolicznosci Swojej pracy, musisz przedstawic jobrodgiverce ktora Cie prowadzi aby w Twoim jobplanie ujeła i uwzgledniła fakt pracy przedstawiajac karty pracy na te dni jakie juz przepracowałas.
Ponadto i tak podlegasz typowemu programowi aktivering, do czasu nie korzystania z supplerendepenge lub podjecia stałej pracy. Do tego tez czasu, musisz meldowac sie w jobcenter on line raz w tygodniu, ten sam obowiazek bedzie Ciebie dotyczył gdy podejmiesz prace np. z dopłata z kommune løntilskud.
Taki ten swiat  8)
« Ostatnia zmiana: 20 Cze 2013, 08:09:54 wysłana przez 1941 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Cze 2013, 09:55:10 »
No, no prosze bardzo, ktos tu chyba zaczal "klasykow" cytowac  ;) ;D ;D ;D Sam bym tego lepiej nie ujał  :)
Ale is twierdzi, ze to brzmi wtórnie?  ::)

Powaznie, do skarzacej : Słuchaj , podlegasz aktivering mimo wszystko, nieobecnosc na zajeciach usprawiedliwiasz karta pracy na ten dzien. Okolicznosci Swojej pracy, musisz przedstawic jobrodgiverce ktora Cie prowadzi aby w Twoim jobplanie ujeła i uwzgledniła fakt pracy przedstawiajac karty pracy na te dni jakie juz przepracowałas.
Ponadto i tak podlegasz typowemu programowi aktivering, do czasu nie korzystania z supplerendepenge lub podjecia stałej pracy. Do tego tez czasu, musisz meldowac sie w jobcenter on line raz w tygodniu, ten sam obowiazek bedzie Ciebie dotyczył gdy podejmiesz prace np. z dopłata z kommune løntilskud.
Taki ten swiat  8)
Marudze, bo zauwazylam (ledwo, ledwo.... :o) , ze pijesz do mnie ;): aisak = ais = is :o :o :o? Ale nie skracaj juz wiecej, ok? Bo sie nie rozpoznam ;) :D

Jak fajne, to moze byc nawet wtorne ;). Wazne, ze Betti ma swieta , a nie "prawie" ;) racje.

Kurcze, no czytam linke i nie wierze wlasnym pieknym oczom: czy tylko ja tak mam, ze chcialabym byc na sile wrecz i 24h/doba aktywizowana przez rozmaite jobcentery i inne instytucje :o? Noooo,  nie sadze.... Ale tez z podziwu wyjsc nie moge, ze ktos nie ma ochoty skorzystac z tego, co otrzymuje calkiem gratis, z podnoszenia wlasnych kwalifikacji, mozliwosci lepszego zintegrowania sie z dunkim rynkiem pracy, itp, itd!

Ale to moze jest to rowniez kwestia pewnych priorytetow w zyciu, kwestia pewnego wychowania, wpojenia wartosci, moze roznica pokoleniowa. Mnie i cale moje pokolenie, tak mi sie wydaje,... wychowano w kulcie nauki, pracy i samodoskonalenia sie , niezaleznie od sytuacji zyciowych. Ale rozumiem, to nie musza byc wartosci kazdego pokolenia Polakow.... Podobnie staram sie wychowac syna. Mam nadzieje, ze mi sie uda.... Ale Mlody nie ma innej opcji, przy takiej...eeee.... pokreconej mamusce ;) :D

Ale to przykre, swoja droga...

Linka, jakby co, nie zniechecaj sie, pisz... ;). To nie jest ocena Twojej osoby, tylko Twojego "zapytania". Nic do Ciebie nie mam osobiscie, nie znam Cie..... Komentuje tylko pewna postawe zyciowa czesci polonii dunskiej....

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Cze 2013, 12:16:30 »
Mam pytanko , ostatnio przy luznej rozmowie z szefem wypłynęła pewna kwestia związana z długością pobytu na a-kasse . On twierdzi , że od zeszłego roku zmieniło się to na tyle , że na a-kassie można być tylko przez pół roku i jeżeli przez ten czas nie znajdziesz pracy to mają prawo Cię ,,wyrzucić ,, z Danii . Nigdzie nie mogę znalezć info , aby to potwierdzić , dlatego pytam na forum . Może mi to ktoś w jakiś cudowny sposób pomóc wyjaśnić ??? .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Cze 2013, 12:31:48 »
Mam pytanko , ostatnio przy luznej rozmowie z szefem wypłynęła pewna kwestia związana z długością pobytu na a-kasse . On twierdzi , że od zeszłego roku zmieniło się to na tyle , że na a-kassie można być tylko przez pół roku i jeżeli przez ten czas nie znajdziesz pracy to mają prawo Cię ,,wyrzucić ,, z Danii . Nigdzie nie mogę znalezć info , aby to potwierdzić , dlatego pytam na forum . Może mi to ktoś w jakiś cudowny sposób pomóc wyjaśnić ??? .
Czy ten szef Cie nie lubi, czy ma takie "dunskie" poczucie humoru :o?

Zartuje :)

Pierwszy raz slysze. Glupoty Ci opowiada. Wyrzucic tez nie maja prawa, o ile masz prace, lub jestes w stanie sie utrzymac, lub jestes na utrzymaniu innej osoby, itp.

Tak w skrocie dla uspokojenia :). Inni wyjasnia lepiej ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Cze 2013, 12:31:48 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 22956
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge na A-Kasse a praca jako vikar

Zaczęty przez pytttekDział Podatki