Milion ludzi moze by dalo sie na taki bajer nabrac ale tylu?to jest moje zdanie .bylo duzo krzywdy mordu ale i tak byl WIELKIM CZLOWIEKIEM.malo ze on im obiecal to im to dal .klasa robotnicza jedzila autami .a w Polsce panowal feudalizm.dopabuse Stalin uwlaszczyl chlopow ,dal im ziemie na wlasnosc.
Powrót do szkoły podstawowej i powtórna nauka historii dla Myszki

.
Tylu nonsensów w jednym krótkim poście dawno nie widziałam

.
Po kolei :
Milion ludzi moze by dalo sie na taki bajer nabrac ale tylu?No, właśnie tak było. Jakiś milion dał się nabrać, potem sfałszowanie wyborów i przejęcie władzy, potem terror i obozy koncentracyjne dla myślących inaczej. To nie było tak, że Niemcy jak jeden mąż popierali Hitlera i mu ufali.Raczej go nie docenili, a potem już było za późno...
malo ze on im obiecal to im to dal .klasa robotnicza jedzila autami ."Dał" ???On tylko "skanalizował niezadowolenie społeczne" .To, że wyprodukowano samochód o nazwie "volkswagen", wcale nie oznaczało, że jeżdziła nimi klasa robotnicza.Jakichs Ty filmów propagandowych z IIIRzeszy sie naoglądała????Samochód w tamtych czasach nawet dla dość dobrze prosperującego Niemca był dobrem luksusowym, a co dopabuse dla robotnika.No, chyba, ze ten "robotnik" był przy okazji wysokim funkcjonariuszem partyjnym

.Coś jak współcześnie nasz pan przewodniczący Solidarności

.I nieprawda, że Niemcy pławili się w dobrobycie.Wprost przeciwnie- były oszczędności i wyrzeczenia, hasła "armaty zamiast masła", bo cały dochód narodowy szedł na zbrojenia. A biedota jak była biedna, tak biedna została.Chyba, że liczysz późniejszych niewolników "przydzielanych " Niemcom w ramach robót przymusowych, lub rozdawanie odebranych Żydom i Polakom w obozach koncentracyjnych rzeczy...Fakt, taka matka-Niemka miała dobrze- nie musiała się troszczyć o wyprawkę dla dziecka- wózki i ubranka niemowlece po pomordowanych dzieciach z obozów szły transportami do Rzeszy...ohyda, co tu podziwiać

?
a w Polsce panowal feudalizm.dopabuse Stalin uwlaszczyl chlopow ,dal im ziemie na wlasnosc.No, to jest mistrzostwo swiata w ignorancji

Ja rozumiem, ze o historii III Rzeszy można nie miec pojęcia, w końcu nie każdy musi się tym interesować.
Ale uważać , że w Polsce w latach 40tych i50tych panował feudalizm, to ....

przegięcie na maksa

.Myszko, a jaki król nam wtedy miłościwie panował? Zdradzisz, bo jakoś doszukać się w żadnym źródle nie mogę

.
Dla Twojej informacji- uwłaszczenie chłopstwa nastąpiło generalnie w XIXw., różnie to w różnych zaborach wyglądało ,tu masz bardziej szczegółowo
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uw%C5%82aszczenie_ch%C5%82op%C3%B3wA Stalin żadnej ziemi chłopstwu nie rozdawał

.Wręcz przeciwnie

.Słyszałaś o "rozkułaczaniu" ?To było odbieranie ziemi tym chłopom, którzy mieli jej trochę więcej.Już nie wspomnę o przymusowych kontyngentach , oraz zmuszaniu ludzi do oddawania ziemi do spółdzielni . Naprawdę, Myszko, ignorancja twoja jest bezkresna