Ogólne > Rodzina ...

Biegunka i wymioty u niemowlaka jak pomoc

<< < (3/9) > >>

aisak:
      Koniecznie nawadniaj to podstawa! Woda z odrobina soli (zatrzymuje wode w organizmie) i z glukoza na wzmocnienie. Wg schematu nawadniania: Po lyzeczce, jesli mala ma odruch zwrotny, co kilka minut, potem 2 lyzeczki, do 1/3 szklanki, zebyscie doszly. Najwazniejsze, zeby nie od razu cala szklanke, bo wysika i tyle tego. Jedzeniem sie nie przejmuj, odzywisz ja po chorobie. I nie zmuszaj do jedzenia, zeby odruchu wymiotnego nie spowodowac.
  Moj Mlody lapal czesto tego rodzaju wirusiki az do ukonczenia 1 roku zycia. Wiec sie naumialam. Ale zwykle bylo tak, ze po2-3 dniach wymiotow i biegunki ladowal na oddziale w szpitalu. Poza tym przeszedl pylorostenoze w niemowlectwie, obiawiajaca sie chlustajacymi wymiotami, co zakonczylo sie operacja ratujaca zycie, bo dzieciak schodzil z odwodnienia,  wiec doskonale wiem, co przechodzisz, trzymaj sie , obserwuj dzieciaka, bedzie dobrze :)

happybeti:
Moja tez własnie to przeszła ::)...Wirus, jak nic :-\

Ja na biegunkę polecam banany :D- można podawac już maleńkiemu dziecku. Polecam ciekawy artykuł na ten temat :).Prepartau co prawda nie kupowałam, same dojrzałe banany dawały zawsze radę.

http://mamosfera.pl/humana/publikacje/dla_lekarzy/banany_w_praktyce_pediatrycznej_

W Polsce , oczywiście, jest w aptekach prepart nawadniający i uzupełniający elektrolity,na bazie marchwii -HIPP ORS, ale nie wiem, jak tu.

Generalnie:
-kleik ryżowy
-marchwianka
-banany

Można  łączyć

Na pocieszenie powiem, że to choróbsko szybko przechodzi.Moja Niunia już jak nowa ;) :D- je jak mały koń i tak samo bryka ;D

kumcok:
Ja posiadam smecte , mam dla swojej malej ale jade teraz do pl wiec pare saszetek moge Ci odstapic jak mieszkasz gdzies w poblizu , ja mieszkam w Hobro ,
zycze powodzenia , wiem z doswiadczenia ze to ciezki temat , moja mala niedawno miala to samo jak zrobila kupke to sie bala zmienic pampersa bo juz miala tak pupke poparzona , placz byl straszny , lekarze rozkladali rece i kazali czekac kupilem jeszcze jakies saszetki ktore uzupelniaja sole , ale nie dalo sie trego wypic takie kwasnie
pozdrawiam i powodzenia

Jomir:
Obserwuj tez dziecko, jezeli zrobi sie osowiale i "lejace" , to skontaktuj sie z lekarzem, bedzie to oznaczalo odwodnienie.
Wowczas bedzie trzeba dziecko do kroplowki podlaczyc.
Aczkolwiek o ile bedzie udawalo CI sie poic dziecko systematycznie to nie powinno sie nic groznego stac.

ayme:
Ciezka biegunka u malych dzieci to powazna rzecz ,bez wzgledu na to czy przyczyna jest wirus czy bakteria.Zawsze trzeba miec Smecte z Polski w domu ,dla doroslych Nitrofuroksazyd bez recepty .Marchwianka i  gotowany na wodzie ryz na prawde pomaga, tak sie leczylo po wojnie w Polsce i pomagalo,trzymaj sie!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej