Ogólne > Pomoc!

Pireniążki za barsel

(1/2) > >>

dziunia:
Witam , jestem na macierzyńskim od czerwca 2012, wcześniej pracowałam na 15 godzin tygodniowo a resztę do 37 dopłacała mi Akasse, po przejściu na macierzyńskie dostawałam pieniążki od pracodawcy i z komuny razem jakies12tyś., po nowym roku dostałam list z udbetaling danmark że oni przejmują wypłatę mojego barsel i dostaję tylko od nich 7 tyś. miesięcznie.
Moje pytanie jest czy i dlaczego tak mocno obcięto mi wypłatę? Czy może któraś z was miała podobną sytuację, bo to wydaje mi się dziwne.

dziunia:
Już doszłam trochę o co chodzi, za 88h. dostaję z Udbetaling Danmark i to jakby są pieniążki co wypłacała Akasse, za to brakujących 60 godzin które płacił do pewnego czasu pracodawca nie otrzymuję, na eboksie mam løny od pracodawcy z dyspozycj do wypaty 0.
Czy to może jest tak ze pracodawca nie ma obowiązku płacić za 12 miesięcy macierzyńskiego?

Baumi:
Pracodawca ma obowiązek płacić tylko za 4 miesiące (miesiąc przez i 3 miesiące po porodzie). Reszta zależy od Twojego kontraktu.

dziunia:
To 12/to miesięczny macierzyński wydaje się fikcją w Danii, dodam że pracuję te 15godzin tygodniowo w komunie. Za co siebie i dziecko utrzymać po 4 miesiącach kiedy pracodawca przestanie płacić?

Jomir:
Z zasilku z kommuny.

Kwestie macierzynskiego sa regulowane przez umowe o prace lub uklad zbiorowy, wiec poczytaj jak tam bylo.

Zasilek macierzynski, wyplacany przez kommune, wynosi obecnie okolo 16.000 brutto i jest naliczany proporcjonanie w zaleznosci ilosci godzin wynkajacych z kontraktu.

W Polsce 100% zasilku macierzynskiego tez jest tylko przez bodajze 22 tygodnie, a pozniej juz duzo nizszy zasilek, wiec nie rozumiem skad to zdziwienie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej