Ogólne > Podatki
podatek w DK od gruntu w PL
Quit:
Czemu opatrznie? MIeszkam tutaj i pracuje, ale paszport mam polski nadal :)
Jak sie czegos dowiem, to dam znac co i jak, a swoja droga to jestem kobieta - co fakt posiadania mezusia moglby potwierdzac, chociaz nick plci nie zdradza :)
Tula:
--- Cytat: Quit w 31 Lip 2008, 17:48:25 ---swoja droga to jestem kobieta - co fakt posiadania mezusia moglby potwierdzac, chociaz nick plci nie zdradza :)
--- Koniec cytatu ---
W kraju, ktory zalegalizowal zwiazki homoseksualne w czasach, kiedy u nas bano sie to slowo wypowiedziec, mężusia moze miec takze pan 8).
Manior:
Ale żeście sobie pogdybali ... :)
A przecież można pogoglować np.: "ejendom udland skat" i w borger.dk czy w skat.dk mamy:
Ejer du en bolig i udlandet skal du betale ejendomsværdiskat, hvis du er fuldt skattepligtig efter Kildeskattelovens §1.
For udenlandske ejendomme udgør beregningsgrundlaget den mindste værdi af
handelsværdien pr. 1. januar 2006
handelsværdien pr. 1. januar 2001.
Er ejendomme købt efter 1. januar 2001, er det handelsværdien på købstidspunktet i stedet for handelsværdien pr. 1. januar 2001 som gælder. Til handelsværdien pr. 1. januar 2001 lægges prisen på evt. om-, til- eller nybygning, der er lavet efter 1. januar 2001. Der skal også betales skat af eventuelle lejeindtægter.
Jeżeli jesteś właścicielem nieruchomości za granicą i jednocześnie jsteś podatnikiem w DK w ramach Kildeskattelovens §1. to musisz płacić ejendomsværdiskat (podatek od wartości nieruchomości). I dalej opisano sposób obliczania wartości od której będziemy płacić podatek.
Tak po polsku: Jeżeli zarabiasz i płacisz podatek w Danii to SKAT chce wiedzieć o twoich domach/gruntach w PL.
Wiadomości na stronie SKat.dk: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1616848
Romawiałem niedawno z Dunką, która dostała w spadku dom w USA. Jeszcze nie sprzedała. (Jak obserwujecie ekonomię USA w mediach, sporo o tym, to wiecie dlaczego ;D )Skat chciał dokumentację, że płaci podatek w USA. Więcej podatku jej nie naliczają w Danii.
Okazuje się, że z niektórymi państwami DK ma umowę o opodatkowaniu tylko w jednym kraju. Nie wiem jak jest z PL, ale w najgorszym razie można odliczać podatek zapłacony w PL.
Pozdrawiam
mala_z_Aarhus:
I tak koniec gdybania :(
vera:
Jeżeli nieruchomośc została nabyta przed przeniesieniem swojego osrodka podatkowego do Danii to im nic do tego. Oplacasz podatek w Polsce. Sprawa ma sie inaczej jak zakupisz nieruchomosc po zasiedleniu w Danii.
Z drugiej strony czy pyta was ktoś o nieruchomości w PL, jak posiadasz to się nie chwal i gitara...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej