Ogólne > Hydepark

Danish dream

<< < (11/11)

aisak:

--- Cytat: happybeti w 15 Kwi 2013, 04:51:10 ---Dokładnie porównania z zegarem użyła ostatnio moja nauczycielka w sprogskole. Wbijała nam do łbów ;), ze chcąc przerwać naukę, z różnych powodów, należy zgłosić to naszej "dyrektorce" , dogadać się z nią, a wtedy "zegar przestaje tykać na ten czas". Warunkiem jest właśnie UPRZEDNIE dogadanie sie, co do przerwy w nauce.No, ale to może u nas w szkole tak liberalnie podchodzą do tematu...

--- Koniec cytatu ---
No to super wiadomosc!, Bo moja 2 razy, jak przerywalam nauke, mowila, ze kommune wyrazila zgode na przerwanie z waznych powodow.

aisak:

--- Cytat: Jomir w 15 Kwi 2013, 14:08:33 ---No to mamy:
http://www.frederiksberg.dk/Borgerservice/ErhvervOgArbejde/F86afklaringogbeskaeftigelse/F86stilbud/~/media/Borgerservice/Erhverv/Aktiveringshuset%20F86%20billeder/GuideForFamiliesammenfoerteIndvandrere-pdf.ashx

Hvor længe kan jeg gå til dansk, og hvad koster det?
Når du hører under Integrationsloven hører du samtidig under den 3-årige danskret og danskuddannelsen vil være gratis. Retten til danskuddannelse starter fra den dag, du er blevet tilbudt undervisningen. Du har dog kun ret til én danskuddannelse, så når du består den afsluttende danskprøve, må du selv betale, hvis du ønsker at fortsætte på en ny danskuddannelse. Der er mulighed for at læse mere dansk gennem Forberedende Voksenundervisning, FVU, hvilket er gratis. Bemærk at der gælder særlige regler for danskundervisning til aupairs. Hvis du er i arbejde og hører under målgruppen ”nyankommen indvandrer” har du mulighed for at få et intensivt kursus i dansk. Kurset hedder Intro-dansk og udbydes på VUF

A a praktyce odbywa sie to tak, ze krotki czas po zarejestrowniu (kilka tygodni), przychodzi list z kommuny z oferta nauki dunskiego. I od tego czasu to sie liczy.
W zasadzie :) nikt nie mial racji  ;D ;D ;D
Bo nie od zarejestrowania, ani nie od rozpoczecia szkoly, a od oferty nauki przeslanej przez komunne.

--- Koniec cytatu ---
No z listem to tak jest, ale kurcze co bedziemy dni i godzinki wyliczac ;)

Jomir:
Oni nie wyliczaja dni i godzin, ale patrza na to. Mojej corce te 3 lata minelo w lipcu, a kommune sie upomnialo o szkole jakos wiasna nastepnego roku.
Wiec nie jest tak rygorystycznie.
Mysle, ze duzy wplyw na to ma ilosc cudzoziemcow w kommunie i problemy wynikajace z tego, ze nie potrafia sie oni komnunikowac - wydatki na tlumaczy na przyklad, albo ilosc bezrobotnych.
W tym momecie pewnie liczy sie co bedzie drozej kosztowac - szkola, czy zasilki dla bezjezycznego bezrobotnego.

W mojej kommunie jest malo cudzoziemcow i do tego w wiekszosci zintegrowani, wiec nie ciaza im, a tym samym pilnuja przepisow.

Gazeciarz - Twoj przypadek jest potwierdzeniem mojego drugiego postu z cytatem z przepisow. Skorzystelesc z moziwlosci ubiegania sie o dalsza nauke, i kommuna przychylila sie do Twego wniosku.
Ale jak i sam doswiadczyles - kommuna mogla, ale nie musiala.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej