Ogólne > Hydepark

Danish dream

(1/11) > >>

waruiny:
Sam sobie wymyśliłem takie pojęcie - jak danish dream. Chodzicie do szkoły, uczycie się duńskiego, bo myślicie, że będzie wam lepiej, jak się go nauczycie. Otóż sprzężenie zwrotne w tym kraju działa bardzo szybko, już duńczycy się nauczyli, że jesteście tylko tania siłą roboczą. (Brak stawki minimalnej to ukłon w stonę pracodawców, którzy nie przejmują się zatrudniając obcokrajowców). Śnijcie ten sen dalej, powodzenia.

Jomir:
hahahahaha...
Jasne, lepiej ani me ani be... i "posuwac na szmacie" do konca zycia....

I zeby nie bylo, mam pelen szacunek do tych, ktorzy sprzataja, ale jestem 1000 % pewna, ze nie jest to celem zyciowym wiekszosci.

Osobiscie jestem przykladem na to, ze jezyk otwiera wrota do "innego swiata".

ayme:
Dawno temu -lat rowno 20  , chodzilam do sprogskole z Cyganami , uchodzcami wojennymi  z Jugoslawi, z Libanu, , Iranu , Somali, Sri Lanki znalam wszystkie narody swiata ...nieraz spotykalam ich lub ich rodziny po wielu latach w szpitalu ,poznawali mnie ,powspominalismy dawne wspaniale czasy w sprogskole...Niektorzy uczyli sie dalej,pracuja na roznych szczeblach , tez na sprzataniu np w szkole, i sobie chwala ,lub w fabryce -niektorzy sa na socjalu, a niektorzy dostali rente.No ale jezyk jest podstawa, obojetne jaka "kariere"tutaj zrobisz ;zauwazylam ze "kariere "kazdy zrobil podobna do takiej jaka by osiagnal w swoim kraju, czyli na odpowiednim szczeblu.oni juz w sprogskole grupowali ludzi i np ci z matura ze swojego kraju mogli zdawac owczesne DP2 i studiowac a ludzie prosci (absolutnie nie ublizajac nikomu)konczyli basis 2 i szli najwyzej na buschofera lub hjælper do pleje.Najgorzej skonczyli ludzie z wyzszym wyksztalceniem ale dwiema lewymi rekami do pracy, aspiracje wysokie, umiejetnosci zero, siedza teraz na rentkach lub socjalu ::)

aisak:

--- Cytat: waruiny w 10 Kwi 2013, 16:44:02 ---Sam sobie wymyśliłem takie pojęcie - jak danish dream. Chodzicie do szkoły, uczycie się duńskiego, bo myślicie, że będzie wam lepiej, jak się go nauczycie. Otóż sprzężenie zwrotne w tym kraju działa bardzo szybko, już duńczycy się nauczyli, że jesteście tylko tania siłą roboczą. (Brak stawki minimalnej to ukłon w stonę pracodawców, którzy nie przejmują się zatrudniając obcokrajowców). Śnijcie ten sen dalej, powodzenia.

--- Koniec cytatu ---
Chyba raczej nie. Jestesmy realistami. Raczej wiekszosc, tak mi sie wydaje. Wrocilam do szkoly nie po to tylko, zeby mopa porzucic, ale wkurza mnie, gdy ludzie do mnie cos mowia, a ja tylko glupawy usmieszek i "ja, ja...". Dzieki, koncze z tym.
Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze z samym jezykiem nic nie wywalcze, ale... od czegos trzeba zaczac. A schody sa po to, by je pokonywac, no nie ;)?

aisak:

--- Cytat: ayme w 10 Kwi 2013, 17:10:46 ---
Najgorzej skonczyli ludzie z wyzszym wyksztalceniem ale dwiema lewymi rekami do pracy, aspiracje wysokie, umiejetnosci zero, siedza teraz na rentkach lub socjalu ::)

--- Koniec cytatu ---
hehehehe, no dobre dobre. Wiesz, ja na linii w jednym z magazynow stalam tak: ja w srodku, na lewo mgr zoologii, na prawo dziennikarka z wyzszym, z przodu wuefista, z tylu pedagozka. Lewe rece do roboty, hehehhehhe, no prosze Cie ::)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej