poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dagpleje i Przedszkole  (Przeczytany 14831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Dagpleje i Przedszkole
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Kwi 2013, 15:28:50 »
newbie, ale pytasz tak sobie, byśmy sobie podyskutowały o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, czy faktycznie wahasz się między żłobkiem a dagpleje?
Wolisz żłobek, bardziej cie przekonuje- twój wybór.
Ja wolę dagpleje, kameralne , "domowe" warunki dla dziecka do trzeciego roku bardziej do mnie przemawiają.
Co zaobserwowałam u "naszej" niani:
dzieci nie są zamknięte w jednym pokoju, buszują po całej dostępnej dla nich części domu (część jest z pomysłowości "małych chińskich łapek "wyłączona ;) ;D ).Moja niania ma trójkę swoich dzieci, dwoje jeszcze "w domu" .Nie raz widziałam, jak nastoleetnia córka czy ośmioletni synek bawią się z naszymi maluszkami.
Integracja z przedszkolem- raz w tygodniu nasze dzieciaczki idą do przedszkola , właśnie się integrować :).
Nianie odwiedzają się ze "swoimi " dziećmi nawzajem , razem umawiają się na wypady np. na boisko, plac zabaw itp. Legestue, oczywiście, gdzie tez sie spotykają.
Nasze dzieci mają rytmikę i gimnastykę .Oprócz tego "moja " niania jest bardzo fajną, kreatywną osobą, więc i piękne prace plastyczne Niunia przynosi, albo ciasteczka własnoręcznie zrobione   ;D (wolę nie wiedzieć, w jaki sposób  moje dziecko je robiło ;D), uczą się wierszyków, piosenek, zabaw .
Przewijanie idzie "taśmowo", z tego, co podpatrzyłam.Hop!Na przewijak, zmiana pieluszki, następne . Razem kilka minut :).
Karmienie? Jedzą same, przy stole w jadalni na wysokich krzesełkach, czasem, gdy ciepło, przekąska przy stoliku w ogrodzie .
Plan zajęć, szczegółowy na każdy tydzień, wydrukowany wisi w przedpokoju. Można sprawdzić, co dziecko będzie robiło, lub co robiło.

A, jeszcze co do tego spania.
Ja też miałam obawy, że moja Niunia nie będzie chciała spać w wózku, bo przyzwyczajona do usypiania w łożeczku.Niania powiedziała mi, że "w razie W"  ma łóżeczko i będzie ją kładła w nim.Ale poszło gładko i córeczka szybko przyzwyczaiła się do spania w wózku- zobaczyła, że inne dzieci idą spać, więc mała papużka też chciała ;).

Co więcej....ja mogę tylko powiedzieć, ze moja córka po przyjeżdzie do niani biegnie jak szalona do jej drzwi, krzycząc z radości " Annika!Annika! " To chyba najlepsza rekomendacja :)
" Polak gorszego sortu"

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Kwi 2013, 19:16:56 »
Tak, w żłobku jest kilka pań, które często (znałam takie przypadki) które "odwalały" swoją robotę przy dzieciaczkach żeby jak najszybciej mieć czas dla siebie i ploteczek przy kawie  8)

Mogę tylko pisać o swoich obserwacjach. Dla mnie jest ważne, żeby moje dziecko było w domowych warunkach, dzieci jest mała grupa (zazwyczaj od 6 miesięcy do wieku przedszkolnego). U mnie jest jedna dziewczynka młodsza i jedna starsza od mojej córci. Moja młoda uczy się wszystkiego od tej starszej, zaczęła szybciej chodzić bo tamta chodziła, nie grymasić przy jedzeniu, bo tamta ładnie jadła itp. W żłobku, chcąc nie chcąc dzieci są traktowane taśmowo, a wg mnie moja ma na to czas jak zacznie przedszkole w dużej grupie. A kontakt z większą grupą dzieci i tak ma, dlatego że nianie mają odgórnie polecone spotkania z innymi, gimnastykę, legestue itp. kilka razy w tygodniu. Uważam, że dagpleje to łagodniejsze przejście z domu pod "publiczną" opiekę niż żłobek. Ja akurat miałam szczęście bo dostałam się do niani, która ma bardzo dobrą opinię w okolicy. Mam w planach przeprowadzkę i naprawdę zastanawiam się czy nie przełożyć planów na dwa lata, bo niania jest fantastyczna i ją stracę a nie wiem na kogo trafię  :o
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Kwi 2013, 19:22:02 »
A i jeszcze jedno o mojej niani. Gania za każdym dzieckiem i sprawdza pieluchy  ;D a oprócz tego często robi zdjęcia i krótkie filmiki o dzieciach, które nam wysyła na bieżąco z telefonu na maila. Urządza m.in. urodziny dla dzieci, sama lubi z nimi piec lub pichcić coś razem z nimi na frokost  :) Każde dziecko ma swoją "mappe" jako dowód i pamiątkę pobytu u niani na przyszłość. Tam wkleja zdjęcia, rysunki, wpisuje w wolnym czasie historie związane z dziećmi. Czyli taki album, który dziecko dostaje jak kończy trzy latka i idzie do przedszkola.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Kwi 2013, 20:03:15 »
U nas też :)- te fotki i album na koniec dagpleje dla każdego dzieciaczka  :D
" Polak gorszego sortu"

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Kwi 2013, 21:28:12 »
Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za pomoc,zdecydowałam się w końcu na dagpleje, jednak muszę się chyba osobiście pofatygować do komuny, gdyż na liście nie pojawia się moja miejscowość.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwi 2013, 22:10:00 »
Ale pamiętaj tez o zasadzie "pierwszego wrażenia"  :) Chodzi mi o to, że jak już dostaniesz nianię, to zanim ją zaakceptujesz, idziesz na spotkanie z nią. Wtedy ją wypytaj, co i jak z wyżywieniem, co robi z dziecmi, zwróc uwagę na czystość w domu itp. Zobacz w jaki sposób traktuje twoje dziecko i jak podchodzi do tego że jestes obcokrajowcą. Jeżeli nie będziesz czuła że właśnie do niej możesz spokojnie oddawac dziecko albo twoje wrażenia będą negatywne, to jej nie akceptuj i poproś w komunnie o inną. Masz taką możliwość i takie prawo  :) Zazwyczaj zajmuje się tym dagpleje pedagog z kommuny.

Wychodzę z założenia, że wybrałaś komunne dagpleje a nie privat dagpleje  :) dlatego piszę o "komunalnych" nianiach.

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwi 2013, 06:54:14 »
moja corcia jak miala 10 miesieccy trafila do dagpleje,babka byla super corcia zadowolona ale jak przychodzilismy po nia to w wozeczku na dworze byl dzieciaczek plakal strasznie ona z nami rozmawia a ono placze boze jak zal mi tego dziecka bylo a ona machala tylko reka i mowila kiedys zasnie boze masakra stalismy tam pol godzinki a to dziecko plakalo,mysle sobie mam nadzieje ze nasze tak nieplacze.ale nasza corka za dlugo tam niepobyla kiedy urodzilam kolejne zabralam ja do domu.teraz moj synek 1 roczek i corka 2,5 latka chodza do dagpleje ale byl moment ze corka po wyjsciu opowiadala i plakala ze pani na cchlopczyka krzyczala i uderzyla w glowke i od tamtego czasu koszmar niechcciala cchodzic jak ta pania widziala to wyla,rzucala sie i tak przez miesiac,niemowie to ze jej cos zrobila ale przestraszyla sie i bylo ciezko tym bardziej ze to byly poczatki.teraz jest ok tego chlopczyka juz niema i dzieci czuja sie lepiej.ona do mnie cco zrobic zeby jej bylo lepiej no to jej mowie co corka mi powiedziala i jaki jest powod jej zachowania a niania na to nic tylko kiwnela glowa.nikt nie jest w stanie kazdego dnia skontrolowac co ona robi,wiec to ciezko powiedziec.jako rodzicom jest ciezko kazda matka chce dla swoich dzieci jak najlepszej opieki ale z tym roznie bywa i ciezko tez doradzic.kazda niania i zlobek niesobie rowny.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwi 2013, 06:54:14 »

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwi 2013, 06:57:54 »
ja plakalam jak wrocilam ze spotkania z niania,na dzien dobry niepodobala mi sie bylam przerazona.ja nawet niewiedzialam ze mam prawo zmienic nianie.teraz sie dowiaduje od reksio.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwi 2013, 06:57:54 »

Przedszkole

Zaczęty przez PatrycjaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 55559
Ostatnia wiadomość 20 Mar 2013, 18:27:07
wysłana przez @ae@
Przedszkole w Ishøj

Zaczęty przez Malwina MalecDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5468
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2018, 11:16:10
wysłana przez Malwina Malec
przedszkole dla dziecka

Zaczęty przez mikaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 8544
Ostatnia wiadomość 29 Sty 2008, 15:09:37
wysłana przez Klingoon
przedszkole - oznakowanie ubran

Zaczęty przez JomirDział Rodzina ...