Ogólne > Hydepark
Wniosek o pobyt stały, który wybrać?
frisms:
Na pobyt staly sklada sie FA10"Ansøgning om tidsubegrænst ophold efter EU-retten". W gornym prawym rogu trzeba wpisac swoj Udl.nr. - udlæningenummer.
Wypenic wniosek,a takze Eklæring på tro og love.." pozycja numer 3. strona nr. 2
Strona nr 6. nas nie dotyczy,bo to dla tych co z poza EU i potrzebuja miec karte pobytu w formie plastiku ze zdjeciem.
Dane dochodow urzad sciga z E-indkomst i wiedza kazdego roku ile kto zrobil.
Nie pamietam zebym jakies szczegolne dokumenty wysylala z pierwsztm wnioskiem,potem jak im czegos brakuje to pisza w liscie i daja czas zazwyczaj do 7 dni.
OD1 jest dla tych co poraz pierwszy rejestruja swoj pobyt w Danii lub na zasadzie laczenia rodzin (jesli np.jedno z malzonkow juz przebywa w Danii).
leo1:
Jest dokladnie tak jak pisze Tes trzeba zlozyc wniosek Od1 zarowno za pierwszym razem jesli chodzi o rejestracje pobytu jak i jesli chodzi o pobyt staly o ktory mozna sie starac po pieciu latach,zeby takowy pobyt dostac to oprocz wymaganych pieciu lat nalezy spalniac jeszcze min.taki warunek ze w tym okresie nie pobieralo sie zasilku chocby z komuny.Jesli chodzi o twoja zone ona tez musi byc tutaj te piec lat tzn,wam obydwojgu musi minac piec lat od wydanego pierwszego pozwolenia na pobyt,
aisak:
--- Cytat: leo1 w 14 Kwi 2013, 20:08:35 ---Jest dokladnie tak jak pisze Tes trzeba zlozyc wniosek Od1 zarowno za pierwszym razem jesli chodzi o rejestracje pobytu jak i jesli chodzi o pobyt staly o ktory mozna sie starac po pieciu latach,zeby takowy pobyt dostac to oprocz wymaganych pieciu lat nalezy spalniac jeszcze min.taki warunek ze w tym okresie nie pobieralo sie zasilku chocby z komuny.Jesli chodzi o twoja zone ona tez musi byc tutaj te piec lat tzn,wam obydwojgu musi minac piec lat od wydanego pierwszego pozwolenia na pobyt,
--- Koniec cytatu ---
I jeszcze jeden warunek: 5 lat na jednym opholdzie, jesli zmienimy w tym czasie ophold ( np z opholdu meza na ophold ze wzgledu na prace) czas, niestety, liczy sie od daty nowego opholdu :(
tes:
piotrbol pytal o wniosek o staly pobyt a nie o pierwsza rejestracje wiec prosze go nie wprowadzac w blad. Moje informacje sa z pierwszej reki z ubieglej srody. Wniosek w formie papabusewej dostalam do reki i wyjasniono mi dokladnie jak go wypelniac. W moim przypadku mam wypelnic strone 1, strone 2 akapit 1 (o tym czy sie jest zameznym, rozwiedzionym, niezameznym lub wdowcem) - nalezy postawic w odpowiednim miejscu krzyzyk. Poza tym na stronie 2 na samym dole nalezy rowniez zaznaczyc krzyzykiem Ansøgning om tidaubegrænst ophold. Na stronie 3 w akapicie 3 nalezy wpisac informacje o dokumencie, ktory bedziesz przedstawial jako dokument identyfikacji (np. paszport). W czwartym akapicie na tej samej stronie sa informacje o wspolmalzonku. (niestety nie potrafie ci odpowiedziec na pytanie jak to jest ze wspolmazonkiem i dziecmi, bo mnie ta sytuacja nie dotyczy. Mysle ze szczegolow mozesz dopytac w urzedzie. Wystarczy tam zadzwonic). Na stronie 4 - informacje o posiadanych dzieciach.
Storna 5 nalezy przeczytac caly akapit, to samo dotyczy calej strony 6. Na samym dole na stronie 6 nalezy zlozyc swoj podpis. Stony 7 nie wypelniamy.
W razie watpliwosci polecam telefon do urzedu, bo kazdy z nas moze miec inna sytuacje a w zwiazku z tym byc moze (nie wiem) inne wymagania. Ja jestem tutaj z racji otrzymanej pracy i na takiej tez podstawie otrzymalam pierwsza rejestracje. O staly ophold staram sie z tego samego powodu. Mam nadzieje, ze pomoglam
tes:
i leo i asiak maja calkowita racje, a no i jesli jest sie ze wzgledu na prace to trzeba miec kontrakt na minimum 30 godzin tygodniowo - tak uslyszalam od pani w urzedzie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej