poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bez konserwantow  (Przeczytany 44639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: bez konserwantow
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Kwi 2013, 11:17:35 »
Sluchaj buraku !

Noma jest tak znana, ze nie potrzebuje zadnych reklam, oczekiwanie na wolne miejsca jest wielomiesieczne. Nigdzie nie zobaczysz w dunskiej tv reklam znanych i najlepszych restauracji, bo sa zbyteczne. To przeciez logiczne.
Programy byly o "najlepszej restauracji na swiecie" o zalodze, uczniach (byl tam tez polak) i oczywiscie wlascicielu i jego rodzinie.To tez logiczne bo to "duma" Danii.
Radze:odrob lekcje albo udawaj, ze odrobiles, zanim zaczniesz oszolomiony nalogowo  pieprzyc o czymkolwiek, zasmiecajac forum.

Przyganil: rąkiel, burakowi. ;D ;D ;D ;D ;D

Niemniej bardzo Ci dziekuje za komplementy jakimi raczyles mnie obdarzyc.

We wzajemnej trosce o Ciebie, przyjmij moje wyrazy szczerego ubolewania i wspolczucia, z powodu Twojej jednostki chorobowej.
Dodatkowo pociesze jeszcze, ze inni cierpia na gorsze dolegliwosci i wcale to nie jest wstyd korzystac z porad lekarskich i leczyc sie. Brak dalszego leczenia moze skutkowac dalszymi skomplikowanymi powiklaniami, wiec moze juz dluzej nie zwlekaj.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi 2013, 11:32:39 wysłana przez 1941 »

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Kwi 2013, 11:19:40 »
Witam!
Pozwole sobie nieco rozluznic atmosfere dyskusji i powrocic do tematu watku, jakim sa konserwanty w zywnosci.
Pozwole sobie rowniez na odrobine prywaty :) Mam ogromna przyjemnosc prowadzic sklepik z polskimi wedlinami w Esbjerg. Zapraszam :) W naszych produktach sa konserwanty (niestety nie da sie ich w dzisiajeszym swiecie uniknac), ale nie ma ich az tak duzo, jak w produktach fabrycznych...
O smaku polskich wyrobow nie wspomne :) Z uporem i determinacja probujemy przekonywac Dunczykow do naszych wedlin i kielbas i nieskromnie musze rzec, ze zaczynamy odnosic sukcesy na tym polu :)

W polowie maja, po raz pierwszy w sklepie, zostana wprowadzone wedliny z tylko jednym konserwantem - peklasola (E250). Z wedlin i kielbas, ktore wkrotce do nas zawitaja zostaly weeliminowane fosforany, przeciwutleniacze i inne "dodatki". Niestety cos za cos - te wedliny i kielbasy maja oczywiscie krotsza date przydatnosci do spozycia.
Wiecej informacji na facebook - Pølsehytten hos MadMos :) Zapraszamy!!!

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Kwi 2013, 11:50:56 »
Lebowski,
To wlasna produkcja czy import? Jesli to pierwsze to moge podsunac niezla idee.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Kwi 2013, 11:56:43 »
przepraszam kochana, ale pierwszym dunskim daniem w przecietnym dunskim domu, ktore zobaczylam, lecz nie odwazylam sie sprobowac byly: ziemniaki smazone w karmelu z ogromnej ilosci cukru, pieczona tlusta wieprzowina ze skorka.

Mnie natomiast skora scierpla na calym ciele... 8)

Wspomniane przez Ciebie ziemniaki pierwszy raz zaserwowal mi moj maz. Moj sceptycyzm trwal do chwili wziecia ich do ust, potem byla juz milosc od pierwszego kesa  ;D. Rowniez nasze obie polskie rodziny je lubia wiec ziemniaki w sloikach wozimy tam kartonami. Probowalismy robic ze zwyklych dostepnych w Polsce ale jakos nie wychodza tak samo.
Co do flæskesteg.... Osobiscie za wieprzowina nie przepadam, natomiast jesli w tej potrawie skorka jest wypieczona i chrupiaca to mniam... :)
Naleze do osob ktore lubia probowac nowych smakow i z doswiadczenia wiem, ze nie ma co sie bac. Czasami najdziwniej wygladajaca potrawa potrafi bardzo przyjemnie zaskoczyc.
A zeby bylo w temacie... Czasem sama robie wedliny bo w domu chetniej sa zjadane niz kupne, no i wiem przede wszystkim co daje. Czasem dodaje peklosol dla ladnego koloru ale generalnie jesli mam np kielbasy w sloikach wystarczy 2-3 krotne zagotowanie i moga stac nawet do pol roku

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Kwi 2013, 12:04:15 »
@zpatentem, niestety nie jest to wlasna produkcja. Importujemy wedliny z Polski, ze Slaska (taki patriotyzm regionalny :)).
Gwarantuje wysoka jakosc i fantastyczny smak ;)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Kwi 2013, 12:12:26 »
Lebowski, a dokładniejsze namiary tu można prosić? :)- nie każdy ma fujzbuka :P 8) ;D
Wybieramy się właśnie do Esbjerga w niedługim czasie, więc chętnie i tych "polskości" byśmy użyli :D.

" Polak gorszego sortu"

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Kwi 2013, 12:18:16 »
@happybetti z przyjemnoscia :)
Pølsehytten hos MadMos, Kirkegade 12, Esbjerg.
Samo centrum, ulica przecina deptak, 25 m od Giny Tricot :)
W tej chwili jestem nijako niewidoczna, bo zaslaniaja mnie rusztowania (co jest tez jakims znakiem rozpoznawczym) :)
Serdecznie zapraszam!
Dzisiaj byla swiezutka dostawa...
wiejska, glogowska, slaska, krakowska sucha, mysliwska, jalowcowa, parowki, torunska, podwawelska, biala parzona, salceson bialy i czarny, kaszanka, szyneczki roznego rodzaju, pasztety, wedlinki i kielbaski drobiowe...
chyba dosyc tej prywaty :) bo mnie wyrzuca z forum ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 29 Kwi 2013, 12:18:16 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Kwi 2013, 12:25:45 »
Oj, tam, oj tam  ;)
Przeciez to pro publico bono  :D.
Wiele osób przecież tęskni za dobrą kiełbaską.
A i znajomym Duńczykom, którzy kiedyś spróbowali i też chwalą, polecę, a co! ;D 8)
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Kwi 2013, 13:42:47 »
The Big Lebowski  :)

Kiedys calkiem przypadkowo odkrylem nowa, prymitywnie wygladajaca piekarnie na Nørrebro, wiec ciekawy, zrobilem degustacje, chleby byly znakomite. Wlasciciel, kucharz z zawodu, opowiedzial, ze sprzedaje rowniez chleby do paru restauracji i ze Irma chciala kupowac 300 szt. codziennie, a temu by nie sprostal.
Wiec pomyslalem sobie, ze moglibyscie zaproponowac wasze wyroby (frokost) restauracjom,kafejkom, a rowniez zrobic sampak z 3-4 roznymi probkami i zaproponowac najlepszym supermarketom z wydzialami garmazeryjnymi, np. jako "polskie przysmaki".W stolicy Irma w Illumie czy supermarket w Magasin Du Nord to pewniaki.Oczywiscie ceny sa istotne.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Kwi 2013, 18:10:10 »
Wspomniane przez Ciebie ziemniaki pierwszy raz zaserwowal mi moj maz. Moj sceptycyzm trwal do chwili wziecia ich do ust, potem byla juz milosc od pierwszego kesa  ;D. Rowniez nasze obie polskie rodziny je lubia wiec ziemniaki w sloikach wozimy tam kartonami. Probowalismy robic ze zwyklych dostepnych w Polsce ale jakos nie wychodza tak samo.
Co do flæskesteg.... Osobiscie za wieprzowina nie przepadam, natomiast jesli w tej potrawie skorka jest wypieczona i chrupiaca to mniam... :)
Naleze do osob ktore lubia probowac nowych smakow i z doswiadczenia wiem, ze nie ma co sie bac. Czasami najdziwniej wygladajaca potrawa potrafi bardzo przyjemnie zaskoczyc.
A zeby bylo w temacie... Czasem sama robie wedliny bo w domu chetniej sa zjadane niz kupne, no i wiem przede wszystkim co daje. Czasem dodaje peklosol dla ladnego koloru ale generalnie jesli mam np kielbasy w sloikach wystarczy 2-3 krotne zagotowanie i moga stac nawet do pol roku
rozumiem, rozumiem i nie dyskutuje z gustami :). Ja tego oczywiscie kiedys pozniej tez sprobowalam, po to, zeby wiedziec, czy smak zgadza sie odczuciami. Niestety... Dla mnie jednak zasadnicza kwestia jest to, ze ten typ jedzenia nie ma nic wspolnego z preferowana przeze mnie zdrowa dieta.

Natomist mnie przyjemnie zaskoczyly dania tajskie i chinskie, ktore po raz pierwszy sprobowalam wlasnie w Danii, wykonane w domowych warunkach rekami tajskich i chinskich pan domu. Przepyszne i...przepysznie zdrowe :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Kwi 2013, 18:13:13 »
@happybetti z przyjemnoscia :)
Pølsehytten hos MadMos, Kirkegade 12, Esbjerg.
Samo centrum, ulica przecina deptak, 25 m od Giny Tricot :)
W tej chwili jestem nijako niewidoczna, bo zaslaniaja mnie rusztowania (co jest tez jakims znakiem rozpoznawczym) :)
Serdecznie zapraszam!
Dzisiaj byla swiezutka dostawa...
wiejska, glogowska, slaska, krakowska sucha, mysliwska, jalowcowa, parowki, torunska, podwawelska, biala parzona, salceson bialy i czarny, kaszanka, szyneczki roznego rodzaju, pasztety, wedlinki i kielbaski drobiowe...
chyba dosyc tej prywaty :) bo mnie wyrzuca z forum ;)
Cholefcia jasna :-\. Zle mi sie robi od tego czytania... z glodu ;D. Juz zapomnialam, co to znaczy prawdziwa polska pyszna kielbaska :). Tu czasami tylko medister, ale doprawiony przeze mnie ;) jest zjadliwy...

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Kwi 2013, 18:16:10 »
@zpatentem, niestety nie jest to wlasna produkcja. Importujemy wedliny z Polski, ze Slaska (taki patriotyzm regionalny :)).
Gwarantuje wysoka jakosc i fantastyczny smak ;)
Noooo, to rozumiem :)! Wiadomo, ze jak ze Slaska  (Gornego :o? ), to najlepsze w swiecie ;) ;D!

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Kwi 2013, 19:48:08 »
Hm...może Lebowski pomyślałaby o dostawach do domku ? ;) :D
Wtedy i ludzie z innych miast by mogli się pocieszyć polską kiełbaską.
Ot, trasa raz w tygodniu na rozwiezienie zamówień:)
Dania mała, w kilka godzin objedzie  :D
" Polak gorszego sortu"

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Kwi 2013, 20:10:23 »
super pomysl , przecie my tutaj na Sjælland tez chetnie zjemy pyszna kielbaske a i moze jakichs klientow namowimy :) :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Kwi 2013, 21:46:25 »
super pomysl , przecie my tutaj na Sjælland tez chetnie zjemy pyszna kielbaske a i moze jakichs klientow namowimy :) :)
bo my tu na sjæland jak na wygnaniu jakims ;D ;D ;D, trza sie jakos pocieszyc czasami, no nie ;)?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 29 Kwi 2013, 21:46:25 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8156
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21093
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9387
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35239
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12088
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN