poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bez konserwantow  (Przeczytany 44641 razy)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: bez konserwantow
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Kwi 2013, 21:18:17 »
W czym warzywa od "nawiedzonego hodowcy" są lepsze od moich biodynamicznych z własnego ogródka ?
Tych, które, mam nadzieję, w tym roku jednak przetrwają , nie zostaną pożarte przez slimaki. Juz byłam mądrzejsza i się zabezpieczyłam ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Kwi 2013, 21:18:50 »
Juz przestancie z ta kulinarna inwazja na dunczykow :

1. W porzadnych restauracjach kucharze (to sa szanowani przeciez artysci) nie sprzataja tylko personel pomocniczy,uczniowie, rano przychodzi zosia i zasuwa moppa.
2. Restauracje maja smileys (widoczne oceny) i jak zrobia jakas wpadke to to od razu widac; za duze kary i ryzyko ekonomiczne przy ogromnej konkurencji.
3. Dunczycy na pewno sie zdrowiej odzywiaja niz polacy, po za tym nigdy nie zauwazylem tu obzarstwa.
4. Po poludniu w pobliskich supermarketach nie ma juz warzyw; ktos to kupil.

AE: Noma zatrudnia specjalnych lowcow specjalnych roslin, warzywa dostaje tez od jakiegos specjalnego nawiedzionego "hodowcy"; skladniki ktore restauracja uzywa sa dla nas bardzo trudno dostepne.
se jaja robisz hehe ;D. albo, co mozliwe i prawdopodobne, mowimy z roznych punktow...hmmm...siedzenia ;). Ja od strony kuchni 8)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Kwi 2013, 21:22:21 »
Nie ma obzarstwa :o :o :o :o :o
A te "armaty" na ulicach to takie nadymane z powietrza hahahahah
Piszesz tak jakby w Polsce nikt nie jadal warzyw i nie kupowal, chyba lekko przeginasz z popadaniem w ta skrajnosc.
Przy czym nie mowie, ze w Danii jest wszystko beee bo jest roznie, jak wszedzie zreszta.
;D ;D ;D
zapomniales dodac: z nadmiaru dobrego powietrza, tudziez krystalicznej wody 8) ;D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Kwi 2013, 21:24:08 »
;D ;D ;D
zapomniales dodac: z nadmiaru dobrego powietrza, tudziez krystalicznej wody 8) ;D

Fakt,moglem kogos obrazic :(

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Kwi 2013, 21:27:07 »
Dodam jeszcze od siebie, że proste jedzenie nie musi być niesmaczne.
PRZYPRAWY - to kwintesencja kuchni,a tu , "przeciętny" Duńczyk czego uzywa?
Sól, pieprz, cukier i czasem curry czy oregano lub bazylię, jak chce być bardziej "wyrafinowany" ;).

Znacie kogoś, kto by ZACHWYCAŁ SIĘ duńskimi kiełbasami ?  ;) 8)

Ja nie twierdzę, ze wszystko, co dunskie to złe. No, ale tak, jak przysłowiową złą sławą cieszy się kuchnia angielska na świecie, tak zapewne i Duńczycy za bardzo sukcesów na tym polu nie mają.
proste jedzenie jest bardzo smaczne, tylko... z fantazja i humorem podane i przyprawione ;) 8). Takie cenie i takiemu jestem wierna od lat....
            Co nie oznacza , ze mowie beeee na kluski slaskie, kotlety panabusewane tudziez moje ulubione pabusegi ruskie, czy inne tego typu regionalizmy :)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Kwi 2013, 21:45:31 »
proste jedzenie jest bardzo smaczne, tylko... z fantazja i humorem podane i przyprawione ;) 8). Takie cenie i takiemu jestem wierna od lat....
            Co nie oznacza , ze mowie beeee na kluski slaskie, kotlety panabusewane tudziez moje ulubione pabusegi ruskie, czy inne tego typu regionalizmy :)

I zaliwajka!!!

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Kwi 2013, 21:50:49 »
Ja na stronie Zakon Bazylianów Melkitów Bosych w Kapturze wyczytałem że  konserwanty są niezbędne dla zapewnienia trwałości, zorientowałem się też że głównie chodziło im o spiryt mam nawet ulotkę  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 28 Kwi 2013, 21:50:49 »

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Kwi 2013, 22:03:18 »
bardzo prosta , bazujaca na podstawowych , dobrej jakosci skladnikach jets kuchnia wloska.warzywa, mieso,chleb jest tak smaczne ze nie potrzebuje udziwnien i na tym to polega...
kartofle w karmelu wziely sie z biedy w dawnej Dani zeby sie asycic robili je z cukrem i maslem,byli kiedys bardzo biedni...pracowalam z jedna pedagog ktora nie mogla patrzec na sledzie bo cale dziecinstwo jadla je zasolone z beczki bo byli biedni...ma ok 60 lat .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Kwi 2013, 22:36:13 »
I zaliwajka!!!
nej tak ;)

wodzionka 8)!!!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Kwi 2013, 22:40:09 »
bardzo prosta , bazujaca na podstawowych , dobrej jakosci skladnikach jets kuchnia wloska.warzywa, mieso,chleb jest tak smaczne ze nie potrzebuje udziwnien i na tym to polega...
kartofle w karmelu wziely sie z biedy w dawnej Dani zeby sie asycic robili je z cukrem i maslem,byli kiedys bardzo biedni...pracowalam z jedna pedagog ktora nie mogla patrzec na sledzie bo cale dziecinstwo jadla je zasolone z beczki bo byli biedni...ma ok 60 lat .
proste , smaczne potrawy najczesciej sie z biedy wziely. Ja mysle ze tak samo jak nam nie odpowiadaja specialy kuchni dunskiej, tak tubylcom nie odpowiadalaby wlasnie np polska zalewajka,wodzionka, ziemniaki z kapusta, czy tez inne cuda niewidy ;)

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Kwi 2013, 22:50:26 »

tak,zgadza sie..duny do czasu znalezienia ropy byly bidokami i to bardzo, wiec potem jak przyszedl dobrobyt to slodzili wszystko co sie nadawalo i wszystko co sie nie nadawalo tez...no i tak sie kuchnia uksztaltowala troche przez to...wiem z opowiesci znajomych dunow wlasnie

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Kwi 2013, 22:53:42 »

tak,zgadza sie..duny do czasu znalezienia ropy byly bidokami i to bardzo, wiec potem jak przyszedl dobrobyt to slodzili wszystko co sie nadawalo i wszystko co sie nie nadawalo tez...no i tak sie kuchnia uksztaltowala troche przez to...wiem z opowiesci znajomych dunow wlasnie
tak, cukier jako synonim zamoznosci i pozycji w spoleczenstwie...

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Kwi 2013, 23:16:44 »

Przesadzasz jernurt to prawie chwast, podawali tez mrówki i koniczyne, no a cebula i katrofle tez do rzadkosci nie naleza :-)

AE  wiesz jednak za malo na temat Nomy, widzialem pare programow w tv o Nomie i one sa zrodlem moich info. Byly tam m.in. wywiady z dostarczycielami "ziolek" i warzyw. Po za tym menu jest pewnie zmieniane czesto i zapotrzebowanie na dziwaczne rosliny duze.

1941
"A te "armaty" na ulicach to takie nadymane z powietrza hahahahah" To zdanie dyskwalifikuje cie w kazdej rozsadnej dyskusji.Stad moja reakcja.Ja przebijac sie z czym? Po co? Gdzie? A twoj osobisty stosunek do mnie jest mi zupelnie obojetny. Osobiscie uwazam cie za forumowego mistrza spamowych farmazonow.

« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2013, 23:46:24 wysłana przez zpatentem »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Kwi 2013, 07:37:09 »
AE  wiesz jednak za malo na temat Nomy, widzialem pare programow w tv o Nomie i one sa zrodlem moich info. Byly tam m.in. wywiady z dostarczycielami "ziolek" i warzyw. Po za tym menu jest pewnie zmieniane czesto i zapotrzebowanie na dziwaczne rosliny duze.

1941
"A te "armaty" na ulicach to takie nadymane z powietrza hahahahah" To zdanie dyskwalifikuje cie w kazdej rozsadnej dyskusji.Stad moja reakcja.Ja przebijac sie z czym? Po co? Gdzie? A twoj osobisty stosunek do mnie jest mi zupelnie obojetny. Osobiscie uwazam cie za forumowego mistrza spamowych farmazonow.

Twoje "doswiadczenie" przebywania miedzy Dunczykami czerpana z TV i na dodatek programow promocyjnych (czyt. reklam), powalila mnie na kolana i nic dodac nic ujac.
Menu pewnie zmieniaja czesto? To wiesz albo nie wiesz?
Dla mnie to tak jakbys napisal w dup..... bylem i g....... widzialem tyle.
Wytykajac komus niewiedze z braku obcowania z Dunczykami a jednoczesnie samemu przyznajac, ze "wiedze" posiada sie z reklam z TV, to zaden normalny i powazny argument.
Co do wycieczek osobistych, szkoda mojej klawiatury poniewaz nad bezsensem i beznadzieja sie nie dyskutuje. Wole uchodzic za spamowego farmazoniarza inz beznadziejnego mistrza glupoty.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi 2013, 07:47:55 wysłana przez 1941 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Kwi 2013, 09:18:39 »
Sluchaj buraku !

Noma jest tak znana, ze nie potrzebuje zadnych reklam, oczekiwanie na wolne miejsca jest wielomiesieczne. Nigdzie nie zobaczysz w dunskiej tv reklam znanych i najlepszych restauracji, bo sa zbyteczne. To przeciez logiczne.
Programy byly o "najlepszej restauracji na swiecie" o zalodze, uczniach (byl tam tez polak) i oczywiscie wlascicielu i jego rodzinie.To tez logiczne bo to "duma" Danii.
Radze:odrob lekcje albo udawaj, ze odrobiles, zanim zaczniesz oszolomiony nalogowo  pieprzyc o czymkolwiek, zasmiecajac forum.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 29 Kwi 2013, 09:18:39 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8158
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21094
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9388
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35241
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12089
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN